Hlavní obsah

Jihočeský kraj uvolní osm milionů korun na projekty obecních bytů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Ilustrační foto.

Reklama

Jihočeský kraj uvolní osm milionů korun pro dvě desítky obcí na projekty obecních bytů. Chce tímto krokem zajistit infrastrukturu a zabránit tak vylidňování venkova. Částku obce využijí na projektovou dokumentaci obecních bytů.

Článek

Tento záměr by mohl na venkov přilákat zejména mladé lidi. Bydlení je prvním krokem k rozšíření infrastruktury, dále by měly v obcích vzniknout mateřské a základní školy nebo třeba různá sportoviště.

Většina menších obcí nemá na podobné projekty z vlastních rozpočtů dostatek peněz. „Nemáme to za ně zařizovat. Kraj má ale vytvářet mechanismy, které obcím co nejvíce pomůžou,“ uvedl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Seznam obcí, které si o podporu zažádaly, zatím kraj nezveřejnil. Hejtman ale naznačil, že obce, které mají o bytovou výstavbu zájem, leží po celém kraji. „Nemá to geografickou souvislost. Bude to vždycky souviset s aktivním starostou,“ doplnil. Obecní byty tak podle něj budou výsledkem rozhodnutí starostů, kteří si uvědomují, že má tato výstavba smysl.

„Ceny bydlení stoupají do astronomických výšin a pro mladé rodiny je nereálné získat v dohledné době vlastní bydlení. Obce mají nyní jedinečnou možnost nastartovat výstavbu vlastních bytů a udržet tak na vesnici právě mladé lidi,“ uvedl náměstek jihočeského hejtmana František Talíř (KDU-ČSL).

Podle dat Českého statistického úřadu z loňského roku se podíl obyvatel ve městech meziročně mírně snížil. I přes to více než polovina Jihočechů žije ve městech. V řadě z nich už ale není volná kapacita pro bydlení, řekla ČTK pracovnice ČSÚ v Českých Budějovicích Petra Dolejšová. „Ve městech je všechno rozebrané nebo drahé,“ popsala. Výstavba v menších obcích by měla ulevit městům a zároveň se stát alternativou pro Jihočechy, kteří chtějí mít nižší náklady na bydlení.

Reklama

Doporučované