Hlavní obsah

Kabátek: Nerezignuji. Očkoval jsem se, když to ještě nebylo nic neférového

Foto: ČTK

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek.

Reklama

Ředitel VZP Zdeněk Kabátek v rozhovoru pro Seznam Zprávy tvrdí, že v době, kdy dostal vakcínu, ještě nebylo určené pořadí pro očkování. A tedy že se nedopustil ničeho špatného, kvůli čemu by měl rezignovat.

Článek

Server iRozhlas.cz ve středu odhalil, že šéf Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) je naočkovaný. Není přitom ani zdravotník, ani mu není nad 80 let. Předsedkyně Správní rady pojišťovny Věra Adámková (ANO) v reakci pro Seznam Zprávy uvedla, že budou chtít po Zdeňku Kabátkovi vysvětlení. Ten řekl, že na vše odpoví. K rezignaci nevidí důvod.

Kdy jste se nechal očkovat a jak jste se k vakcíně vůbec dostal?

Bylo to už někdy na přelomu prosince a ledna. Přesný den teď nevím. Tehdy ještě žádné seznamy, kdo má kdy jít na řadu, nebyly. Nejsem si proto vědom toho, že bych cokoli porušil nebo udělal cokoli nemorálního.

Vakcínu jsem dostal ve vinohradské nemocnici, ale tu do toho nechci vůbec zatahovat. Bylo to mé rozhodnutí a nebudu komentovat, kdo mně očkování nabídl.

A proč jste na nabídku hned kývl? Už tehdy bylo známo, že je vakcíny omezené množství.

Pohybuji se v lékařském prostředí a nechtěl jsem ohrozit své okolí.

Očkováním ale chráníte hlavě sebe, a ne své okolí.

To je sice pravda, ale chránil jsem sebe, abych se sám nenakazil – a tím neohrozil ostatní, že je nakazím. Tak jsem to myslel. Jednám i s řediteli nemocnic nebo s lékaři. Chápu, že lidé nad tím mohou dělat soudy. Tehdy jsem to tak ale vnímal – že chráním okolí.

Náměstkyně na Ministerstvu zdravotnictví Alena Šteflová byla odvolaná za to, že se nechala přednostně naočkovat. Zvažujete rezignaci vzhledem ke stejnému skutku?

Není to stejné. Jak jsem řekl, v době, kdy jsem se nechal očkovat já, ještě nebyly žádné seznamy, kdo půjde první na řadu. Mohu říct, že nyní, 19. ledna, bych to neudělal, protože by to dle mého názoru bylo jasné porušení pravidel. Tehdy na přelomu roku to ale podle mě nebylo nic neférového. Pokud by mi vakcínu někdo nabídl dnes, odmítl bych ji. (Už v očkovací strategii z konce prosince bylo uvedeno, že prioritní skupinou jsou zdravotníci a senioři v domovech, pozn. red.)

Takže nerezignujete?

Ne, nerezignuji. Správní rada bude v pondělí a podám jim své vysvětlení a zodpovím veškeré jejich dotazy. Tím to teď považuji za uzavřené. Jak Správní rada rozhodne, je na ní. Já to budu respektovat.

Reklama

Doporučované