Hlavní obsah

Kampaň na ostří jehly. Babiš s Hřibem jdou proti sobě při očkování

Foto: ČTK

Premiér Andrej Babiš a pražský primátor Zdeněk Hřib představí různé způsoby pro očkování mladých v Praze.

Reklama

Politici říkají, že chtějí přitáhnout mladé lidi k očkování proti covidu. V nových očkovacích místech nebude třeba rezervace.

Článek

Od pondělí se lidé v Praze budou moci nechat očkovat proti nemoci covid-19 v netypických místech - v obchodním centru Westfield Chodov a na hlavním vlakovém nádraží. Obě tato „mobilní očkovací centra“ otevřou premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Na akci si pozvali média.

„Každý, kdo půjde kolem, se bude moci naočkovat. Nebude se muset předem objednávat,“ řekl ministr Vojtěch pro iRozhlas.cz.

Plánuje se, že podobná očkovací centra vzniknou také v regionech. „Uvidíme, jak to bude fungovat a také jaký bude zájem. Poté bychom to mohli rozšiřovat i do jiných krajů,“ uvedl Vojtěch.

Vládním očkovacím centrům však bude v Praze konkurovat očkovací autobus. S tímto nápadem přišel primátor Zdeněk Hřib z Pirátské strany.

„Oslovil jsem starosty, ať pomohou vybrat vhodná stanoviště (rušná místa nebo akce),“ napsal Hřib v sobotu na Twitter.

Současně se primátor opřel do vlády, která podle něj očkuje pomalu a opomíjela očkování mladých.

„Mobilní očkovací autobus, který může dorazit tam, kde se něco děje, je pro cílení na mladší věkové skupiny výrazně lepší než stacionární místo,“ podotkl Hřib.

Rychlé proočkování mladých se tak zřejmě stane jedním z témat kampaně před volbami do Poslanecké sněmovny, které budou v říjnu.

Jak se šíří nákaza, si projděte v unikátní mapě ZDE. Jak postupuje očkování, se můžete podívat ZDE. Jaká opatření platí, naleznete ZDE.

Koronavirus se v současnosti více šíří právě mezi mladými lidmi. „Nejsou naočkovaní a mají nejvíc kontaktů. Po škole si zkrátka užívají prázdniny. Samozřejmě se takhle nákaza šíří, měli jsme i nákazy v pražských klubech,“ řekl Vojtěch.

Reklama

Doporučované