Hlavní obsah

Kdo má na rukou krev novináře? Obžalobě čelí i saúdský korunní princ

Foto: Profimedia.cz

„Spravedlnost pro Chášakdžího,“ stojí na plakátech, se kterými přišli lidé před budovu saúdského konzulátu v říjnu roku 2020.

Reklama

Rodina zavražděného saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího podala žalobu. V té obviňuje tamního korunního prince Muhammada bin Salmána z objednání brutální popravy za účelem umlčení vládního kritika.

Článek

Soudní spor začal v úterý v americkém Washingtonu jménem Chášakdžího snoubenky Hatice Cengizové a organizace DAWN bojující za lidská práva, kterou novinář založil krátce před smrtí. Žaloba obviňuje saúdského prince a řadu úředníků z tamního ministerstva vnitra z „brutálního a drzého činu“, který byl výsledkem několika týdnů plánování.

Chášakdží zmizel 2. října roku 2018 poté, co vstoupil do budovy saúdskoarabského konzulátu v tureckém Istanbulu. Cílem jeho návštěvy bylo usilovat o dokumenty, které by mu umožnily sňatek s Cengizovou, občankou Turecka. Snoubenka na něj tehdy čekala před budovou, on se ovšem ven už nevrátil.

Turečtí úředníci tvrdí, že novinář byl uvnitř zabit a následně rozřezán pilou. Jeho tělo se nikdy nenašlo, informuje agentura AP. Turecko mělo podle všeho saúdský konzulát odposlouchávat a později s americkou CIA sdílet mimo jiné také zvukovou nahrávku z vraždy.

Západní zpravodajské agentury i Kongres Spojených států amerických prohlásily, že korunní princ Saúdské Arábie nese v daném zabití konečnou odpovědnost a operace takového rozsahu by bez jeho vědomí nemohla proběhnout.

Chášakdží byl jedním z předních vládních kritiků. Organizaci DAWN založil s cílem reformovat lidská práva a zavést demokracii v celém arabském světě. Podle v úterý vznesené obžaloby měli viníci tuto činnost považovat za existenciální hrozbu vůči vlastním politickým zájmům a jejich tehdejším cílem bylo vylákání novináře na konzulát, kde již čekal speciálně vyslaný oddíl s rozkazy k jeho vraždě.

„Obžalovaní se rozhodli ukončit úsilí pana Chášakdžího všemi dostupnými prostředky,“ stojí v obžalobě. Novinář podle webu BBC již nějakou dobu žil v exilu ve Spojených státech a občasně psal pro list The Washington Post.

„Džamál věřil, že v Americe je vše možné, a já důvěřuji americkému systému civilního soudnictví, že získá spravedlnost a odpovědnost,“ uvedla ve svém prohlášení Cengizová.

Saúdští úředníci nabízeli několik zpráv o tom, co se za zavřenými dveřmi konzulátu odehrálo. Jedna z verzí dokonce zahrnovala informaci o jeho bezpečném opuštění budovy. Pod rostoucím tlakem ale skončili u vysvětlení, podle něhož byla novinářova smrt tragickou nehodou.

Tým, který se na místě nacházel, měl podle jejich slov pouze přesvědčit Chášakdžího k návratu do vlasti. Během jednání se ovšem schůzka nečekaně stala násilnou a v jejím důsledku pak novinář zemřel.

Konečný verdikt ohledně případu vydal saúdskoarabský soud v září. Odsoudil v něm pět úředníků a agentů ke dvaceti letům odnětí svobody. Původním trestem měla být pro viníky smrt, soud ho ovšem snížil poté, co se po obdržení finanční náhrady Chášakdžího syn nechal slyšet, že obžalovaným odpustil. Dalším třem osobám byl udělen čas za mřížemi v kratším rozsahu. Princ Muhammad bin Salmán ani vyšší úředníci ministerstva vnitra do procesu zahrnuti nebyli.

Reklama

Doporučované