Hlavní obsah

Kellnerův muž na černou práci: Největší pochvala byla, když vás nepéroval

Rozhovor s Richardem Benýškem, blízkým spolupracovníkem Petra Kellnera.Video: Markéta Bidrmanová

 

Reklama

Kde byl problém, tam Kellner poslal Richarda Benýška. Pomáhal mu postavit na nohy třeba O2 arenu. „Byl stratég, určil cíl, a já taktik, který měl za úkol toho cíle dosáhnout,“ vzpomíná krizový manažer PPF, investor Benýšek.

Článek

Pro Kellnera třeba v problematickém mediálním projektu Naše adresa rozdal výpovědi a prodělečnou aktivitu zavřel. Odkoupil pojišťovnu European Insurance Company v Kazachstánu, o kterou při rozchodu PPF s Generali neměli Italové zájem. A tím výčet Benýškových „čisticích“ operací zdaleka nekončí.

Richard Benýšek

– olomoucký podnikatel, pracoval jako krizový manažer pro skupinu PPF, například v Přerovských strojírnách či v Bestsportu, provozovateli O2 areny

– vlastnil hokejovou Slavii

– investor do zemědělství a lesnictví, vlastní Krátký film Praha

– od roku 2020 je ve místopředsedou olomoucké ODS

Přesto ho „Náčelník“, jak Kellnerovi říkal, za celých 25 let pochválil jen dvakrát: „Z hlediska bilance nebyl spokojený nikdy, slova pochvaly jsem od něj slyšel dvakrát, naposledy před měsícem, a to jsem si o to musel říct. Největší pochvala byla, když vás nepéroval.“

Rozpad impéria nehrozí

S Kellnerovým odchodem se otevřely spekulace o tom, zda se impérium čítající 21 firem v hodnotě celkem přes bilion korun nerozpadne.

„Upřímně si myslím, že bez Petra Kellnera celá ta věc dohromady pro mě trochu nemá smysl. Čili není otázka, co bude s O2 a co bude se Škodovkou a co bude s dalšími byznysy, ty poběží dobře, ale budou společně? Já myslím, že ne,“ řekl SZ Byznys Kellnerův exbankéř Radovan Vávra.

Podle Benýška však skupina pohromadě vydrží. „Určitě. Je tam Petr Kellner family, tím myslím širší rodinu jeho spolupracovníků, s tím extra problém nebude. Tam jde spíše o tu lidskou rovinu, to je ztráta velká.“

Bartoníček je dobrá volba

A smrt dlouholetého partnera zasáhla osobně i Kellnerova restrukturalizátora Richarda Benýška. „Po včerejšku procházím osobní restrukturalizací já. Tím, že došlo k takové nešťastné události, budu bilancovat, jak se dál rozvíjet, jak budu pracovat. Všichni v našem věku se považují za nesmrtelné. Ale tohle ukázalo, že existuje i něco takového.“ Benýšek patří k největším českým investorům v lesnictví.

S oznámením Kellnerova nástupce PPF neváhala. Už v pondělí uvedla, že se vedení ujme Ladislav Bartoníček, který vede divizi telekomunikací a je spolu s Jean-Pascalem Duvieusartem minoritním akcionářem PPF. Podle Benýška je to dobrá volba: „Láďa Bartoníček byl osobní přítel Petra Kellnera, trávili spolu spoustu času, běžně ho zastupoval. Povede to směrem, kterým má.“

Jestli se vedení obří korporace bude chtít ujmout někdo z rodiny, se ukáže časem. Petr Kellner byl ženatý a měl syna a tři dcery. „Jak ho znám, tak by určitě chtěl, aby někdo tu rukavici zvedl,“ míní Benýšek.

Reklama

Doporučované