Hlavní obsah

Kloktací testy nafasovaly stovky žáků. Vyzkouší systém v praxi

Foto: Tomáš Svoboda

Sedm olomouckých škol si zkouší projekt testování studentů posledních ročníků. Žáci si odeberou vzorky slin.

Reklama

Na sedmi olomouckých středních školách začalo pilotní testování žáků na koronavirus. Poslouží jim k tomu „kloktací“ sady, které pomohou odhalit koronavirus ze slin. Do projektu se zapojilo několik stovek studentů.

Článek

Po dlouhých týdnech znovu dorazili do areálu školy. Ale jen na pár desítek vteřin a zůstali jen před vchodem. Právě tam si olomoučtí středoškoláci v pondělí vyzvedli „kloktací testy“. Pilotní projekt testování letošních maturantů na covid odstartoval na sedmi školách, studenti posledních ročníků si ze školy přinesli samoodběrové sady. Zapojí se stovky žáků.

Doma stačí vykloktat v ústech kohoutkovou vodu a vzorek ze slin v odběrové sadě další den odevzdat do školního sběrného boxu. „Jsem ráda, že jsem mohla pomoct. Kdyby přišlo málo lidí, tak to vyjde vniveč. Navíc je to dobrá příležitost, jak se otestovat. Škola nejdřív oslovila rodiče, podrobnější informace jsme se dozvěděli při online výuce,“ řekla studentka Anna Dorothea Šubová z olomouckého Gymnázia Hejčín.

Studenti se zároveň na webu zapíší do samotrasovacího systému. Odevzdaný materiál laboratoře vyhodnotí PCR metodou, ještě ten samý den se výsledky dozvědí žáci a v anonymizované podobě také škola. Získá tak přehled o výskytu nákazy a na základě toho může rozhodnout o další podobě výuky.

Na hejčínském gymnáziu je šest maturitních ročníků, tedy 180 studentů. „Počítáme, že by se mohlo zapojit asi 70 procent žáků. Je to samozřejmě dobrovolné. Vnímáme to jako test toho, jak zajistit bezpečný návrat žáků do škol,“ uvedl ředitel gymnázia Karel Goš.

+1

Otestovat se před 1. březnem?

Vláda uvažuje o návratu části dětí od začátku března, hejtmani tím podmínili zachování nouzového stavu. Zatím ale přesně nezaznělo, jak by to proběhlo organizačně: zda by si žáci testovací sadu vyzvedli už například v pátek 26. února, aby přes víkend znali výsledek a věděli, zda mohou v pondělí do školy.

Kabinet navíc stále rozhoduje, jaký typ testů zvolí.

Pro školy se nabízí možnost neinvazivních antigenních testů či kloktacích testů kombinovaných s PCR metodou. „Věřím, že najdeme správnou kombinaci testů, která umožní bezpečný návrat dětí do škol, a abychom je byli schopni ve školách do konce školního roku udržet,“ řekl ministr školství Robert Plaga (nestr. za ANO). Na dálku se online zúčastnil prezentace olomouckého pilotního testování.

Za kloktacími sadami stojí olomoucký Ústav molekulární a translační medicíny při Univerzitě Palackého. Vyvinul takzvaný Gargtest. Samoodběrová sada stojí 130 korun, další náklady však znamená PCR testování v laboratořích.

Podle ředitele ústavu Mariána Hajdúcha jsou kloktací sady v kombinaci s PCR sadou přesnější než antigenní testování. Řekl, že je optimální obě metody kombinovat, antigenní testování je nevhodné ve věkových skupinách, v nichž figuruje hodně bezpříznakových jedinců. „Například nově publikovaná data z Rakouska ukazují, že antigenní sebetestování odhalí u žáků pouze 0,02 procenta nakažených, přičemž PCR metoda s neinvazivním odběrem odhalí minimálně desetinásobně více případů onemocnění,“ upozornil Hajdúch.

Považuje za vhodné tuto věkovou kategorii vyšetřovat přesnějšími PCR testy. „Z dřívějších dat víme, že na školách bylo nejvíce klastrů právě na těch středních. Starší děti mají větší množství kontaktů. Pravděpodobnost nákazy je u nich dvakrát vyšší než na základkách. Tady by mělo být vyšetřování co nejpřesnější,“ dodal Hajdúch.

Neinvazivní PCR testování je zase náročnější na čas a logistiku. Vzorky je třeba převážet do laboratoří a tam je vyšetřovat. Přesto je to podle Hajdúcha v maturitních ročnících zvládnutelné. „Testovací kapacita laboratoří je asi 60 tisíc denně a z poloviny je nevytížená. Bavíme se o 150 tisících studentů a jejich pedagogů v závěrečných ročnících škol. Pokud bychom testovali jednou za týden či 14 dní, pak je to asi 15 tisíc testů za den a to se dá zvládnout,“ řekl.

Plaga řekl, že by neinvazivní antigenní testy mohly být určené pro nejmenší školáky. Přesnější PCR testy, které lze provádět například i ze slin, jsou podle ministra vhodné pro žáky vyšších ročníků, maturanty či vysokoškoláky. „Věřím, že najdeme správnou kombinaci testů, která umožní bezpečný návrat dětí do škol, a abychom je byli schopni ve školách do konce školního roku udržet,“ podotkl Plaga.

Podle Hajdúcha však nelze předpokládat, že testy stoprocentně zabrání covidu ve školách. „Jakmile děti nastoupí do škol, tak se bariérová funkce testů ztrácí. Platí, že inkubační doba nemoci je 14 dní. Že díky testování nebudou ve školách žádní covid pozitivní jedinci, je lichá myšlenka. Také představa, že s pomocí antigenních sad otestujeme šest set dětí v jedné škole za 15 minut, je úsměvná,“ zdůraznil.

PCR testování ale podle něj pomůže spolehlivě vychytat jedince, kteří jsou covid pozitivní a nemoc mohou šířit. Vedení škol tak několikrát za měsíc získá přehled o počtu nakažených studentů a může rychle reagovat opatřeními.

Olomoucký pilotní projekt zároveň ukáže, jak funguje odběr, registrace i zpracování vzorků. „Současně chceme zjistit aktuální prevalenci infekce virů SARS-CoV-2 v závěrečných ročnících středních škol a prakticky prověřit možnosti takzvaného poolování vzorků,“ uvedl Hajdúch. To znamená, že by se pozitivita ověřovala u většího množství vzorků najednou, což proces zrychluje.

Letošní maturanti jsou bez pravidelné školní docházky už téměř rok. „Učíme se distančně prakticky od půlky třeťáku. Ze začátku jsem k tomu testování byla skeptická, ale teď si říkám, že je fajn pro všechny zjistit, jak na tom jsme. Skutečná čísla se pořád jen odhadují,“ řekla studentka hejčínského gymnázia Klára Vašutová.

Už rok zažívá vzdělání na dálku. Nejsložitější je podle ní se rozhodnout, kam bude po škole pokračovat. Dny otevřených dveří na vysokých školách byly jen online formou. Věří, že testování pomůže s návratem do škol. „Bylo by těžké opustit spolužáky a školu bez nějakého řádného rozloučení,“ dodala. Projekt v Olomouci vyhodnotí do čtrnácti dní.

Testování vyzkouší i v Praze

Pilotní testování dětí by se mělo už ve středu rozběhnout také v Praze 9. Žáci jedné z tamních mateřských škol a prvňáci a druháci ze základní školy vyzkouší, jaké to je, nechat se pravidelně testovat ze slin. Takže zcela bezbolestně a neinvazivně.

„V úterý dostanou rodiče testy, vezmou si je domů a ve středu by děti před snídaní naplivaly do zkumavky a do půl hodiny budou mít výsledky,“ vysvětluje místostarosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS).

Všechno je ale dobrovolné. Nikdo rodiče do testování nutit nebude. Pokud by byl výsledek pozitivní, může se dítě nechat otestovat také PCR metodou. Opět ale neinvazivně. Místo nepříjemného výtěru z nosohltanu postačí opět vzorek slin.

Na projektu Praha 9 spolupracuje s laboratořemi GHC Genetics. Antigenní testy dodává společnost Ningbo Beautiful Life Medical a PCR testy Diana Biotechnologies.

Pilotně by si testování ráda vyzkoušela také Praha 2, která o tom s Prahou 9 jedná. Mimo nich si pravidelné testování ověřují i jednotlivé základní školy. Server tn.cz informoval například o ZŠ v Branticích na Bruntálsku, jejíž ředitel nakoupil v Rakousku antigenní LEPU testy, o kterých uvažuje i vláda pro plošné testování.

Reklama

Doporučované