Hlavní obsah

Komentář: Trumpův volební krach na dohled

Michal Sirový
Ekonom, profesionální volební sázkař
Foto: Profimedia.cz

Donald Trump před kamerami snímá roušku poté, co se vrátil z nemocnice, kde byl krátce hospitalizován s diagnózou covid-19.

Reklama

Prezidentovo onemocnění postavilo pandemii ještě víc do centra předvolebního boje. A pokud bude pandemie i nadále hlavním tématem, Donald Trump téměř jistě prohraje.

Článek

Necelý měsíc před volbami se prohlubuje Trumpova ztráta na Joe Bidena.

Nemůže za to zásah shůry jako byla pandemie. Teď už si za to může Trump jen a pouze sám.

Donald Trump řeší už od března jeden velký problém – ztrátu na Joe Bidena. Jeho demokratický vyzyvatel si v předvolebních průzkumech drží celou dobu nadstandardní náskok. Náskok, který by mu takřka jistě zaručoval vítězství v nadcházejících volbách.

Trump tak musel napnout všechny síly, aby Bidenovo vedení snížil. To se mu kvůli pandemii a rasovým nepokojům dlouho nedařilo. Avšak na začátku září, tedy v době po republikánském nominačním sjezdu, začal Trump svého soka mírně dotahovat. Většina analytiků dávala navíc Trumpovi velké šance, že Bidena porazí v předvolebních debatách a souboj o prezidentství se tak ještě více vyrovná.

Vše bylo připraveno na prezidentův poslední volební „útok“.

Jenže přišel konec září. A dny, které dost možná zničily veškeré šance na Trumpovo znovuzvolení.

Proti všem

Vše začalo smrtí soudkyně Nejvyššího soudu USA Ruth Bader Ginsburgové. Přestože se s nominací nových soudců Nejvyššího soudu zejména v prezidentském volebním roce příliš nespěchá, Trump chtěl prázdné místo urychleně zaplnit.

Politický smysl to nepochybně dává. Nejvyšší soud totiž může řešit potenciální problémy související s prezidentskými volbami.

Avšak volební smysl to nedává vůbec žádný. Přes 60 % Američanů si myslí, že by měl soudce Nejvyššího soudu vybrat až vítěz listopadových voleb. Pouhých 23 % je přesvědčeno, že by měl soudce nominovat už nyní Donald Trump.

Takto jednoznačný názor panuje v americké veřejné debatě málokdy. A pokud už se objeví, je vcelku logické, že by ho měl kandidát následovat. Jinak přijde o hlasy.

Trump to vědomě neudělal a sešup dolů mohl začít. Překvapivě k němu napomohla i prezidentská debata s Joe Bidenem.

Debatní týden

Dlouho očekávaná první prezidentská debata se odehrála v úterý 29. září. Biden do ní vstupoval jako outsider. Republikáni i analytici měsíce zpochybňovali jeho řečnické schopnosti a… příliš se nemýlili. Biden se neukázal jako dobrý řečník a jeho vystoupení bylo přinejlepším podprůměrné.

Jeho štěstím bylo, že Trump byl ještě horší.

Podle diváků debatu drtivě vyhrál právě Joe Biden. V průzkumu CNN přisuzovalo vítězství v debatě demokratickému kandidátovi 60 % diváků, Trumpovi jen 28 % z nich. Debatní vítězství Donalda Trumpa neukazoval ani jeden ze seriózních průzkumů.

Debata se velmi rychle promítla i do volebních průzkumů. Biden v nich navýšil svůj celostátní náskok ze sedmi na deset procentních bodů.

Pohyb o tři procentní body možná na první pohled nevypadá nijak významně. Jedná se ale o letošní největší změnu preferencí během takto krátké doby a o zároveň největší vedení demokratického kandidáta. V době, kdy Trump spolu s republikány doufal, že začne Bidenův náskok stahovat.

Podobně se posunuly i průzkumy v klíčových státech jako je Florida a Pensylvánie, které pravděpodobně rozhodnou o výsledku letošních voleb.

Už tak špatný týden se pro Trumpa ještě zhoršil, když byl prezident pozitivně otestován na covid-19.

Nemocný prezident

Koronavirus se stal letos největším Trumpovým soupeřem. S Bidenem prohrává mimo jiné i proto, že Američané neschvalují jeho postup vůči pandemii.

Prezidentovo onemocnění tak postavilo pandemii ještě víc do centra předvolebního boje. A pokud bude pandemie i nadále hlavním tématem, Donald Trump téměř jistě prohraje.

Prezident navíc celou situaci zhoršil svým prohlášením po návratu z hospitalizace z nemocnice Waltera Reeda. Sdělil Američanům, že by jejich životům koronavirus neměl dominovat. Řekl to v USA, kde na koronavirus zemřelo i kvůli Trumpově laxní reakci přes 200 tisíc lidí.

Glosa: Trump na steroidech

Postoj Američanů vůči prezidentovu prohlášení je jednoznačný – přes 60 % voličů napříč stranami s podobným postojem k viru nesouhlasí.

Jejich postoj pěkně podtrhuje vyjádření Trumpova poradce pro zpravodajství Axios: „Trump si to vážně pos*al u seniorů, když řekl, že se viru nemají bát. Přitom mnoho z nich už skoro rok nevidělo svá vnoučata.“

Zmíněné události tak dostaly Trumpa do nezáviděníhodné situace. V průzkumech ztrácí už deset procentních bodů a čas do 3. listopadu se krátí.

Kdy jsou vlastně volby?

Volby jsou už za tři týdny a Trump se musí pokusit stáhnout Bidenův náskok. Z dopředu známých událostí, které mohou Trumpovi pomoci, už zbývá jen jediná: třetí prezidentská debata (druhá byla kvůli prezidentově onemocnění zrušena). Ta první mu sice nevyšla, není ale vyloučené, že v té třetí zvítězí.

Možná si říkáte, že to Trump třeba ještě díky zmíněné debatě může zvrátit a do listopadu Bidenův náskok stáhnout. Problém ale je, že volby už reálně začaly v září. K 13. říjnu odvolilo již 12 milionů Američanů (vítěz voleb potřebuje letos získat přibližně 70 milionů hlasů). Této možnosti navíc v mnohem větší míře využívají Bidenovi podporovatelé.

Trumpovi se tedy snižuje i celkový balík voličů, které ještě může přesvědčit. Prezidentova ztráta, kterou dnes vidíme v průzkumech, se tak už propisuje do konečných listopadových výsledků.

Vše nasvědčuje tomu, že se Trumpovo prezidentství chýlí ke konci. A nejvíc tomu napomáhá sám prezident.

Anketa

Koho byste, kdybyste mohli, volili za prezidenta USA?
Donald Trump.
38,9 %
Joe Biden.
50,4 %
Nevolil/a bych ani jednoho z nich.
10,7 %
Celkem hlasovalo 4865 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Doporučované