Hlavní obsah

Konec popíračů holokaustu na Facebooku. Gigant pokračuje v omezeních

Foto: Profimedia.cz

Šéf Facebooku Mark Zuckergberg. Ilustrační snímek.

Reklama

Technologický gigant Facebook se rozhodl mazat příspěvky, které popírají holokaust. Do nynějška byl totiž zakázaný „pouze“ antisemitský obsah.

Článek

„Stále rostoucí antisemitismus po celém světě a alarmující ignorance holokaustu, zvlášť mezi mladými lidmi,“ tak odůvodnila krok Facebooku podle BBC Monika Bickertová, viceprezidentka pro obsahovou strategii.

Nová facebooková vyhláška zakazuje „jakýkoliv obsah popírající nebo zkreslující holokaust“. Šéf Facebooku ale přiznal, že zápasil s dlouhodobým sporem - tedy o to, kde je hranice svobody slova a projevu. „Toto je ale ta správná rovnováha,“ napsal Mark Zuckerberg.

„Já osobně považuji popírání holokaustu za hluboce urážlivé,“ řekl Zuckerberg v rozhovoru pro podcast Recode Decode už v červenci 2018 a sám řekl, že i kvůli tomu, že je žid. V rozhovoru ale také kontroverzně debatoval nad onou hranicí svobody slova. „Nemyslím si, že bychom to na naší platformě měli dávat pryč, protože jsou kroky, které různí lidé vnímají špatně,“ říkal Zuckerberg v rozhovoru.

To se teď ale změnilo a Facebook se rozhodl veškerý obsah, který holokaust popírá, vymazat. „Moje přemýšlení se posunulo ve chvíli, kdy jsem viděl data, která ukazují nárůst antisemitismu,“ odůvodnil šéf firmy na svém profilu.

Pandemii covidu-19 ve světě sledujeme online:

Data, jež cituje Zuckerberg, se týkají průzkumu, podle kterého čtvrtina Američanů mezi 18 a 39 lety věří, že je holokaust mýtus nebo že se „přehání“ anebo vůbec nevěděli, že se něco takového dělo.

„Krok oceňujeme,“ reagoval na regulace Facebooku Světový židovský kongres. „Zpochybňováním holokaustu, jeho trivializací, zlehčováním se šíří nenávist a falešné konspirace o židech i jiných minoritách,“ napsal v prohlášení.

„Protože jsem se sám velmi angažoval, potvrzuji, že zákaz je opravdu velká věc… Jsem rád, že se to konečně stalo,“ zatweetoval Jonathan Greenblatt, šéf Anti-Defamation League, organizace bojující proti „očerňování“ židovské komunity.

Šéf firmy, která už dávno přesáhla rozměry pouhé sociální sítě, dlouhodobě bojuje za co největší svobodu slova na internetu. Padá tak na něj veliká kritika kvůli dezinformacím nebo nenávistným projevům, které se sítí šíří.

Poslední dobou ale, zdá se, Facebook přistoupil k vícero tvrdým krokům a reguluje obsah. Naposledy například zakázala příspěvky, které se týkají konspiračního hnutí QAnon. Firma to odůvodnila tím, že šířením těchto konspirací by mohlo dojít ke konkrétním negativním následkům ve společnosti.

Reklama

Doporučované