Hlavní obsah

Francie se bojí omikronu. Zpřísnila Britům podmínky cestování

Foto: Profimedia.cz

Francouzské rozhodnutí před svátky ztíží podnikání lodním společnostem (ilustrační foto).

Reklama

Pro překročení hranic bude nutný negativní test ne starší než 24 hodin, následovat bude povinná karanténa. Pro návštěvu Francie také budou muset mít lidé z Británie pádné důvody, mezi něž nepatří turistika ani služební cesta.

Článek

Francie kvůli rychlému šíření koronavirové varianty omikron od soboty podstatně zpřísní podmínky pro cestující z Británie. Televizní stanici BFM TV to ve čtvrtek řekl vládní mluvčí Gabriel Attal. Výjimku z nového nařízení budou mít francouzští občané a jejich rodinní příslušníci, lidé s trvalým pobytem ve Francii nebo řidiči nákladní dopravy.

Nová pravidla znamenají, že do Francie nebudou moci žádní britští turisté. Občané Spojeného království se tak nedostanou ani do francouzských horských středisek, která jsou obvykle oblíbeným cílem v době vánočních prázdnin.

Attal sdělil, že nová pravidla úřad vlády oficiálně představí ještě ve čtvrtek. Kromě zkrácení doby platnosti negativního testu ze 48 na 24 hodin bude pro lidi po příjezdu z Británie platit nutnost registrace a povinná sedmidenní karanténa, kterou lze ukončit po 48 hodinách v případě negativního výsledku dalšího testu na koronavirus.

„Naší strategií je zdržet šíření omikronu v zemi co nejvíce to půjde a využít času pro očkování posilujícími dávkami,“ řekl Attal, podle něhož laboratoře ve Francii dosud potvrdily 240 případů nákazy omikronem. V zemi tak stále převažuje varianta delta.

Francouzské rozhodnutí neudělalo radost například společnosti Brittany Ferries provozující námořní přepravu mezi oběma státy. „Pokud se to potvrdí, bude to pro vánoční sezónu jako rána kladivem. Vzhledem k tomu, že varianta omikron se šíří francouzskou populací stejně jako ve Spojeném království, se další hraniční kontroly nezdají jako nezbytné,“ uvedla firma v komentáři pro BBC.

Británie ve středu ohlásila nejvyšší denní přírůstek nakažených od začátku pandemie nemoci covid-19 – téměř 80 000. Odborníci varují, že šíření nakažlivější varianty omikron, která se potvrdila u více než 10 000 lidí, může vést k ohromnému množství infikovaných a významně zatížit zdravotnický systém.

Reklama

Doporučované