Hlavní obsah

Přehledně: Jak postupovat, když se nakazíte vy, kolega, či dítě

Foto: Profimedia.cz

Koho nyní čeká karanténa, koho izolace, jak dlouho trvají a kdo má nárok na proplacení mzdy?

Reklama

aktualizováno •

Jak postupovat v momentě, kdy máte pozitivní test vy, kolega v práci, partner, či děti? Koho čeká kontrolní test, kdy je na řadě karanténa, kdy izolace a kdo se nemusí nijak omezovat? Přinášíme odpovědi na nejčastější otázky.

Článek

Odpovědi na otázky ohledně toho, kdo kdy má jít na test a kdo má případně zůstat nějakou dobu doma, má lidem dávat hygiena. Bohužel často nestíhá. A když už se její pracovníci ozvou, často nejsou v poskytovaných informacích jednotní, a to třeba ani v rámci jednoho okresu.

Běžně se tak stává, že v rodině s více školními dětmi dostanou rodiče v případě setkání s pozitivními spolužáky ze škol nebo od hygieny zcela různá doporučení – týká se to třeba toho, jak dlouho zpět by se měly trasovat rizikové kontakty. Zatímco někde doporučují dva dny, jinde pět – ustálilo se nicméně pravidlo, že kratší doba trasování platí pro člověka, který má krom PCR pozitivity také příznaky onemocnění.

Pokusili jsme se přinést vysvětlení pro různé situace, s nimiž se lidé denně setkávají a v nichž tápou. Vysvětlení vychází z odborných doporučení, případně z nejnovějších poznatků o šíření nemoci covid-19 tak, aby riziko nákazy bylo co nejmenší.

Na webech státních institucí, jako je třeba ministerstvo zdravotnictví, se sice dají rovněž dohledat postupy, co dělat, ale vyčíst z nich řešení pro konkrétní situaci je těžké. O to více, že ani hygienici se jich často nedrží.

1. Vyšel mi pozitivní test na covid

Pokud jste si například doma udělali antigenní test a vyšel vám pozitivní, určitě si zajděte na PCR test. Pokud vám vyjde pozitivní antigenní test u odběrného místa, na PCR už vás pošlou oni – buď hned, nebo vás objednají na druhý den, pak klidně můžete jít i jinam. E-mailem by vám v tom případě měla přijít žádanka – číselný kód, který stačí uvést u odběru.

Pozor, testy zdarma takzvaně na pojišťovnu mají od 22. listopadu jen děti do 18 let, očkovaní alespoň jednou dávkou a ti, kdo doloží, že nemohou být ze zdravotních důvodů očkovaní – musí k tomu mít zprávu od svého lékaře, kde to bude jednoznačně uvedeno. Nestačí to tedy například sdělit jen ústně.

Lidé, kteří nemohou být očkovaní, mají nárok na pět PCR testů měsíčně zdarma, stejně jako děti do 18 let a ti, kdo jsou očkovaní, ale neuplynula u nich doba 14 dní po obdržení poslední dávky vakcíny. Plně očkovaní lidé mají nárok na dva PCR testy měsíčně zdarma – od půlky ledna by to mělo rovněž být pět PCR měsíčně.

Antigenní testy pojišťovny nehradí už nikomu.

Na výsledek PCR testu se většinou čeká 20–48 hodin, teprve pak se vaším pozitivním testem začne zabývat hygiena. Může se tak stát, že vám s pokyny, co a jak, zavolá druhý, ale také klidně pátý den poté, co vám vyšel pozitivní PCR test – vy byste však samozřejmě měli být v izolaci od momentu, kdy vám PCR test potvrdil nákazu.

Dříve vám dorazí SMS pokyn s tím, abyste se na webu – odkaz je v textové zprávě – takzvaně vytrasovali. Vyplníte osobní údaje, místo, kde budete trávit izolaci, a kontakty v posledních pěti dnech, pokud nemáte příznaky, a ve dvou dnech, pokud je máte. Je na vás, koho uvedete nebo neuvedete.

Proč příznakoví lidé, tedy ti s horším průběhem než nepříznakoví, uvádějí kontakty kratší dobu? Protože jsou infekční jeden až dva dny před jeho vypuknutím. Ale u těch, kteří žádné příznaky nemají, se tohle nijak přesně stanovit nedá.

2. Kolega v zaměstnání je pozitivní, potvrdil mu to PCR test

V první řadě je potřeba uvědomit si, v jak častém a blízkém kontaktu jste byli. Pokud jste se viděli třeba v kanceláři v posledních pěti dnech a nenosili jste v zaměstnání respirátor, mohli jste se infikovat, protože převládající varianta omikron je extrémně nakažlivá. Nakazit jste se mohli, i pokud jste očkovaní.

Hygiena se vám ale ozve jen tehdy, pokud vás kolega uvede jako kontakt v několika posledních dnech – pokud nebudete očkovaní nebo jste nemoc neprodělali, musíte na pět dní do karantény. Tato změna platí od 11. ledna.

Pokud jste očkovaní či jste nemoc měli, žádanku nedostanete a nemusíte být ani v karanténě. To se ale 17. leda změní – od tohoto dne musí do pětidenní karantény všichni bez výjimek, protože varianta omikron je hodně nakažlivá a běžně s ní onemocní i ti, kteří jsou očkovaní nebo měli dříve jinou variantu viru.

3. Pozitivní test má rodinný příslušník, například dítě

Člověk, který má pozitivní PCR test, nastupuje do pětidenní izolace od okamžiku potvrzení nákazy – tato změna rovněž platí od 11. ledna. Po uplynutí této doby se může vrátit do práce či do školy bez omezení, aniž by izolaci ukončoval PCR testem – na portálu ÚZIS https://ocko.uzis.cz se mu objeví doklad o prodělání nemoci, který lze stáhnout a vytisknout včetně QR kódu, platí pak 180 dní. Měl by se propsat i do aplikace Tečka, ale někdy se tak neděje a je potřeba ho tam načíst právě přes QR kód.

U ostatních spolubydlících zatím záleží na tom, zda jsou či nejsou očkovaní. Pokud ne, ať už jde o děti, či dospělé, nastupují do pětidenní karantény. Toto pravidlo se od 17. ledna změní, pětidenní karanténa platí s ohledem na převládající variantu omikron pro všechny bez výjimky.

Tyto pokyny by vám měla dát hygiena, ale i tady platí, že se nejspíše ozve až za několik dní, takže na její pokyny spíše nečekejte.

Očkovaní členové domácnosti zatím – ale pouze do 17. ledna – nemusí do karantény či na test, ale vzhledem k intenzitě kontaktu se to rozhodně dá doporučit, protože například u rodičů infikovaných dětí je riziko nákazy poměrně vysoké, i když podstoupili vakcinaci. Do karantény ani na test nemusí ani ti, kdo nemoc prodělali v uplynulých 180 dnech.

Každopádně domácnosti jsou klíčovým místem pro přenos tohoto koronaviru.

4. Nákaza se objeví ve škole u dítěte

První dva týdny nového roku se ve školách dvakrát týdně testovalo, některé v tom budou pokračovat i nadále. Když pondělní antigenní testování odhalí ve třídě jednoho nebo dva pozitivní žáky, je dost pravděpodobné, že nakažených dětí bude až několikrát více – dokládají to i zkušenosti z více škol, které sesbíraly Seznam Zprávy.

Po pondělních testech ovšem nastává určité vakuum – obvykle ostatní děti chodí do školy dál a čeká se, zda se u dítěte potvrdí PCR pozitivita. Když se tak stane – obvykle v úterý nebo ve středu –, přijde na řadu rozhodování o karanténě. Poslední dobou hygienici často třídu do karantény ani tak nepošlou s odůvodněním, že pozitivně testované dítě hned odešlo a že se děti během víkendu neviděly, což podle nich stačí. To je ovšem v rozporu s doporučením, aby bezpříznakoví lidé trasovali své kontakty pět dní dozadu.

Jinými slovy, rozumnější by zřejmě bylo, aby šla třída na online výuku hned po pozitivním antigenním testu a aby rodiče vzali i ostatní děti na PCR testy – povinné to nicméně není.

Místo toho často následuje tento scénář: Pozitivně testované dítě zůstává doma, avšak mezitím se nákaza objeví u dalšího dítěte ve třídě, které například má příznaky a už se pohybovalo ve škole v pondělí, případně další dny, takže nakazilo několik dalších dětí – v ten moment jde třída konečně do karantény a děti se mohou vrátit až po pěti dnech, a to bez testu.

5. Rozdíl mezi izolací a karanténou a komu stát pobyt doma proplatí

Do izolace nastupuje člověk s pozitivním PCR testem, do karantény lidé, kteří s ním byli v rizikovém kontaktu. Izolace nově trvá pět dní, stejně jako karanténa.

Z izolace by vás měl propustit váš praktický lékař po konzultaci – postačí telefonická –, pokud jste byli izolováni minimálně pět dní a zároveň poslední dva dny nemáte příznaky onemocnění covid-19. Komplikací nicméně v současnosti je, že lékaři podobné telefonáty příliš nestíhají vyřizovat.

Zaměstnanci, kterému byla nařízena izolace nebo karanténa, náleží náhrady mzdy nebo platu (již od 1. dne karantény), jestliže splňuje podmínky nároku na nemocenské dávky. Bohužel netýká se to očkovaných lidí, kteří jdou do karantény dobrovolně, tedy například rodičů pozitivních dětí. Pokud se však nakazí a jdou do izolace, tak ano.

Každopádně za porušení pravidel izolace nebo karantény hrozí až několikamilionové pokuty.

Reklama

Doporučované