Hlavní obsah

Koronavirus se objevil ve firmě, která se stará o přenos elektřiny

Foto: ČEPS

Sídlo provozovatele energetické přenosové soustavy ČEPS.

Reklama

ČEPS potvrdil nákazu covid-19 ve firmě. Desítky pracovníků musí do karantény.

Článek

Provozovatel energetické přenosové soustavy v Česku, společnost ČEPS, má zaměstnance nakaženého koronavirem. „Mohu potvrdit, že společnost ČEPS eviduje jednu osobu, u které testování potvrdilo onemocnění covid-19,“ napsala Seznam Zprávám mluvčí ČEPS Hana Klímová. Podle ní už jsou pracovníci, kteří s nakaženou osobou přišli do kontaktu, v karanténě.

„Pracovníci byli rovněž testováni a jejich výsledky testů byly negativní. Společnost věnuje situaci maximální pozornost,“ doplnila Klímová. Do karantény tak půjde podle Klímové zhruba dvacet zaměstnanců společnosti.

K nákaze došlo, ačkoliv společnost zavedla přísná opatření, aby minimalizovala riziko nákazy. „Všem pracovníkům byly a stále jsou průběžně distribuovány ochranné pomůcky a prostory společnosti jsou několikrát denně dezinfikovány,“ doplnila mluvčí.

Klímová nechtěla komentovat, jak a kde se pracovník ČEPS nakazil a zda přišel do kontaktu s veřejností. Pracovníci klíčoví pro provoz přenosové soustavy podle ní pracují ve zvláštním režimu.

V posledních dnech přibylo nakažených i v jiných společnostech. V Libereckém kraji je například ohniskem nákazy závod na výrobu automobilových dílů, společnost Magna Exteriors. V továrně mají už dvě desítky nemocných.

Dva nově nakažené zaměstnance hlásí i těžební společnost OKD na Karvinsku, která byla v minulých týdnech jedním z nejvážnějších ohnisek koronaviru v zemi. „Během tří dnů minulého týdne vytvořilo OKD dvě odběrová místa. Podařilo se udělat testy u více než 4 800 lidí. Jednalo se o zaměstnance Dolu ČSM-Sever, ČSM-Jih, ČSA a Lazy,“ uvedla mluvčí OKD Naďa Chattová.

V souvislosti s Dolem Darkov hygienici evidují zhruba 500 nakažených. Je mezi nimi více než 300 zaměstnanců dolu a přes 150 jejich příbuzných.

Reklama

Doporučované