Hlavní obsah
Online

Italská vláda doporučila vakcínu AstraZeneca i pro starší 65 let

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Italské ministerstvo zdravotnictví dalo zelenou očkování vakcínou proti covidu-19 od firmy AstraZeneca i v případě lidí starších 65 let, informovala místní média. Nemá být ale podávána lidem s chronickými nemocemi. Ministerstvo se tak rozhodlo po příznivém stanovisku nejvyšší zdravotnické rady, což je italský vládní orgán zdravotnických expertů. Už minulý týden podobný krok oznámilo Německo či Francie.

- Vysoká představitelka Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) vyzvala členské země Evropské unie, aby upustily od udělování povolení k distribuci ruské vakcíny Sputnik V. Státy by to podle ní neměly dělat, jelikož její účinnost a bezpečnost agentura stále zkoumá, uvádí Reuters.

- Německo dnes pokračuje v postupném uvolňování protikoronavirových opatření, otevřít se mohou s omezeným počtem lidí květinářství, knihkupectví či zahradní markety. Dále také masáže či autoškoly, jejich klienti ale musejí mít negativní test na koronavirus. Každý obyvatel Německa má ode dneška nárok na jeden rychlotest týdně zdarma.

  • AP: Ženě z Wisconsinu zemřelo po nákaze koronavirem 15 blízkých

    Kimberly Montgomeryové z amerického státu Wisconsin přinesl rok pandemie jen těžko představitelnou sérii ztrát. Covidu-19 mezi jejími příbuznými a přáteli podlehlo 15 lidí. Příběh 59leté úřednice žijící ve městě Milwaukee dnes přinesla agentura AP. Až na jednu výjimku byli všichni blízcí, o které Montgomeryová přišla, černoši, stejně jako ona. Byli to rodinní příslušníci, známí i kamarádi, které prý brala jako rodinu.

    Spojené státy zaznamenaly na 525 000 úmrtí spojených s covidem-19, z toho bezmála 1300 nahlásil okres Milwaukee County. Epidemie podle dostupných statistik nedopadá na různé etnické skupiny rovnoměrně, jednou z těch hůře zasažených jsou právě černoši. Ti tvoří 12 procent populace USA a zároveň bezmála 15 procent úmrtí na covid-19, u nichž je známá rasa zemřelého, uvádí skupina APM Research Lab, která mapuje údaje o obětech.

  • Noční zákaz vycházení v Nizozemsku bude platit nejméně do konce března

    Nizozemský premiér Mark Rutte v pondělí oznámil, že noční zákaz vycházení v zemi bude platit alespoň do konce března, informuje agentura Reuters. Důvodem je přetrvávající vysoký počet nově nakažených. Výjimkou v opatřeních budou volby do parlamentu, které se v Holandsku uskuteční od 15. do 17. března.

  • Německo chce ještě tento měsíc výrazně urychlit očkování

    Německo chce tento a příští měsíc výrazně urychlit očkování obyvatel proti covidu a na začátku dubna už by se mělo odehrávat u praktických lékařů. Shodli se na tom dnes podle informací agentury DPA ministři zdravotnictví jednotlivých spolkových zemí se spolkovou vládou. Podle Sdružení lékařů německých zdravotních pojišťoven (KBV) je připraveno očkovat 75 000 obvodních a odborných lékařů.

    Běžní lékaři se mají do vakcinace zapojit zhruba za měsíc. „Musíme každý týden očkovat miliony lidí,“ řekl dnes televizi ZDF německý vicekancléř Olaf Scholz. Tak tomu podle něj musí být už na konci března. „Budou tu až desítky milionů očkovacích dávek týdně,“ zdůraznil Scholz. Očkovací centra mají zatím zůstat.

  • Spojené státy dosáhly mety dvou milionů očkovaných lidí denně

    Spojené státy dosáhly hranice dvou milionů očkovaných osob proti covidu-19 za den, za posledních 24 hodin bylo v zemi naočkováno 2,2 milionu lidí, informuje agentura Reuters. Očkovací kampaň se projevuje na nárůstu nových případů, ten za poslední týden klesl v porovnání s předchozím o dvanáct procent. Týdenní průměr se pohybuje okolo 60 000 nových případů nákazy covidem-19 denně.

  • Evropské akcie za sebou mají nejlepší den od počátku listopadu

    Evropské akcie za sebou mají nejlepší den od začátku listopadu. Panevropský index STOXX 600 stoupl o 2,1 procenta na 417,25 bodu. Vzhůru ho tlačily banky a automobilky. Investoři se soustředí na odvětví, u nichž čekají výrazné oživení po otevření ekonomiky.

    Bankovní sektor stoupl na roční maximum, připsal si 3,73 procenta. Akcie španělské banky Banco de Sabadell stouply o 7,1 procenta, akcie španělské Banco Santander a nizozemské ING Groep si připsaly přes dvě procenta.

    Výrobci aut posílili o zhruba tři procenta. Oslabovaly naopak sektory, které kopírují pohyb výnosů dluhopisů, například komunální služby a výrobci spotřebního zboží a potřeb pro domácnost.

  • Babiš odletí ve středu na dvoudenní návštěvu Izraele

    Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu odpoledne poletí na dvoudenní návštěvu Izraele, kde bude jednat o očkování proti covidu-19. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) s předsedou vlády opět nepoletí, na tiskové konferenci po jednání kabinetu dnes řekl, že nevyjádřil zájem se cesty zúčastnit.

    Podle webu Lidovky.cz by naopak součástí delegace stejně jako v případě únorových cest do Maďarska a Srbska měli být například hlavní epidemiolog Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Petr Smejkal nebo přednostka Pneumologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Thomayerovy nemocnice Martina Vašáková.

    „Tam já opravdu nejedu, ale není to proto, že by si mě tam někdo nepřál. Prostě mám v tomto týdnu jinou práci a tohle je něco, o čem jsme s panem premiérem nehovořili. Nevyjádřil jsem svůj zájem se cesty účastnit a nevidím to jako nějaký problém,“ řekl Blatný.

  • Rumunsko zrušilo věkový limit pro vakcínu od AstraZeneky

    „Rozhodli jsme se zrušit věkový limit pro podávání vakcíny od společnosti AstraZeneca,“ oznámila rumunská rada pro koordinaci očkování (CNCAV). Podle rady nová data potvrdila účinnost a bezpečnost preparátu také u starších osob. Podle údajů CNCAV Rumunsko obdrželo téměř 700 000 dávek tohoto preparátu a téměř 200 000 lidí jím bylo naočkováno. V Rumunsku, kde žije zhruba 20 milionů lidí, dostalo alespoň jednu dávku vakcíny proti covidu-19 zhruba 1,2 milionu osob.

    O vakcíně britsko-švédské firmy AstraZeneca, která preparát vyvinula ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou, existují pochybnosti, zda je vhodná pro lidi starší 65 let. Důvodem je skutečnost, že podíl starších osob zahrnutých do klinických studiích byl relativně nízký, a data se proto týkala především efektivity v nižších věkových kategoriích. Podle studie zveřejněné v prosinci v medicínském časopise The Lancet má tato vakcína průměrnou účinnost 70,4 procenta.

  • Počet mrtvých v souvislosti s covidem-19 přesáhl v Itálii 100 000

    Počet mrtvých v souvislosti s nemocí covid-19 dnes v Itálii přesáhl 100 000. Ministerstvo zdravotnictví ohlásilo za předchozích 24 hodin dalších 318 úmrtí osob, u kterých se covid-19 potvrdil, uvedla agentura Reuters.

    Prvním italským pacientem, který zemřel po nákaze koronavirem, byl osmasedmdesátiletý muž. Skonal v Padově na konci února loňského roku. Zhruba 30 procent všech úmrtí připadá na Lombardii. Podle americké Univerzity Johnse Hopkinse má Itálie na světě šestý nejvyšší počet úmrtí osob, u kterých byl potvrzen covid-19, a po Británii druhý nejvyšší v Evropě.

  • Nizozemsko chce svůj vakcinační pas, vyvíjí aplikaci

    Nizozemsko chce zavést koronavirový pas, který očkovaným nebo lidem s aktuálním negativním testem umožní cestovat, navštěvovat koncerty, festivaly a kina nebo také restaurace. Země proto vyvíjí příslušnou aplikaci pro mobilní telefony, řekl dnes nizozemský ministr zdravotnictví Hugo de Jonge televizní stanici NOS.

    Podle ministra musí být nejdřív vyjasněny právní otázky. Aplikace má podle něj ukazovat pouze to, zda je daný člověk imunní vůči covidu-19. Z potvrzení o imunitě nebude možné zjistit, zda se zakládá na očkování, nebo na negativním testu. „Nechceme zavádět očkovací povinnost, ani nepřímou,“ řekl ministr.

  • Biden ve čtvrtek promluví k Američanům, tématem bude pandemie

    Vystoupení amerického prezidenta Joea Bidena v hlavním vysílacím čase potvrdil Bílý dům. Biden promluví na den ročního výročí od vyhlášení lockdownu v USA.

  • EU může vývoz vakcín zablokovat znovu, řekla von der Leyenová

    Státy Evropské unie mohou kdykoli znovu zablokovat vývoz vakcín proti covidu-19, jako to udělala minulý týden Itálie se zásilkou 250 000 dávek od firmy AstraZeneca mířících do Austrálie. Prohlásila to dnes předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v rozhovoru s německým listem Wirtschafts Woche. Unijní exekutiva musí se zákazem exportu souhlasit, což v případě Itálie učinila, ačkoli činitelé komise chtějí s ohledem na volný obchod k tomuto kroku sahat jen výjimečně.

    Von der Leyenová rovněž ujistila, že farmaceutické firmy po počátečních problémech navýší dodávky do unijních zemí, které budou mít ve druhém čtvrtletí k dispozici sto milionů dávek měsíčně.

  • Plně očkovaní Američané se budou moci navzájem setkávat

    Američané, kteři už jsou naočkovaní oběma dávkami vakcíny nebo pzier a Moderna nebo jednou dávkou Johnson&Johnson, se budou moci spolu setkávat, vždy ale musí dojít k setkání osob s nízkým riizkem vážného průběhu, informují The New York Times s odkazem na americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí. Stále by ale měli na veřejnosti nosit roušky, uvádí deník.

  • Slovenská prezidentka kritizuje registraci k očkování

    „Je to zoufalá soutěž dětí o záchranu svého rodiče. Předpokládám, že ne všichni starší lidé v důchodovém věku mají přístup na internet, trpělivost a schopnost to vyplnit. Tato soutěž je velmi nedůstojná,“ řekla dnes novinářům k registraci k očkování prezidentka Zuzana Čaputová. Dodala, že sama se neúspěšně pokoušela zaregistrovat na očkování svou matku. Uvedla, že než stihla vyplnit příslušný formulář, nebyla už v systému žádná volná místa k očkování. Prezidentka očekává rychlou nápravu stávající situace tak, aby každý senior měl šanci se na očkování proti covidu-19 zaregistrovat.

  • V Německu lze rychlotesty koupit v supermarketu

    Sety takzvaných „rapid testů“ ze v Němekcu koupit v místních supermarketech, jeden test vyjde na pět eur (132 korun). Podle stanice FRANCE 24 jde o součást masivního testování německé populace.

  • Finsko zpřísnilo opatření proti šíření koronaviru

    Ve velké části Finska dnes začala platit přísnější opatření proti šíření koronaviru, mezi něž patří i přechod starších žáků na distanční výuku či zákaz shromažďování více než šesti lidí. Finský parlament rovněž schválil návrh zákona, který umožňuje dočasné uzavření restaurací, barů a nočních klubů. Podniky by měly být, po podpisu zákona prezidentem Saulim Niinistöm, uzavřeny od úterý, napsal list Helsinki Times.

    Zpřísněná opatření, která mimo jiné nařizují výuku na dálku od sedmé třídy základní školy výš a zrušení volnočasových aktivit starších školáků, budou platit minimálně tři týdny. Týkají se většiny území s výjimkou některých regionů ve střední a východní části Finska, kde je úroveň šíření viru nízká (base level). Finskou vládu zneklidňuje především nakažlivější mutace koronaviru, která byla poprvé zaznamenána v Británii. Ta nyní představuje většinu potvrzených případů ve Finsku.

  • Pro moskevské seniory dnes skončila povinnost domácí izolace

    Moskevští senioři ode dneška už nejsou povinni zůstávat v domácí izolaci. Nová pravidla obyvatelům města starším 65 let a lidem s chronickými nemocemi už jen doporučují setrvávat ve svých domovech. Karanténní opatření, které platilo od loňského 9. října, rozvolnil starosta města Sergej Sobjanin, uvedla agentura TASS. Sobjanin už dříve řekl, že počet nakažených koronavirem se v ruské metropoli snižuje.

    Město zároveň seniorům a lidem s chronickými nemocemi odblokovalo sociální karty, které jim umožňují bezplatně cestovat veřejnou dopravou. Úřady jim doklad na podzim zablokovaly, aby zabránily nákaze rizikových skupin, podotkl TASS. Sobjanin dále připomněl, že řadu opatření proti šíření koronaviru úřady už dříve zrušily, otevřely se například muzea, divadla nebo stravovací zařízení. Podotkl, že v další rozvolňování doufá.

  • Vakcínu firmy AstraZeneca doporučila pro starší 65 let i Itálie

    Italské ministerstvo zdravotnictví dalo zelenou očkování vakcínou proti covidu-19 od firmy AstraZeneca i v případě lidí starších 65 let, informovala místní média. Nemá být ale podávána lidem s chronickými nemocemi. Ministerstvo se tak rozhodlo po příznivém stanovisku nejvyšší zdravotnické rady, což je italský vládní orgán zdravotnických expertů. Už minulý týden podobný krok oznámilo Německo či Francie.

    „Poslední vědecké důkazy, které máme k dispozici, ukazují nejen to, že je vakcína od firmy AstraZeneca bezpečná i pro osoby starší 65 let, ale také to, že výrazně chrání před onemocněním vyvolaným koronavirem SARS-CoV-2, a to i před těžkými formami nemoci covid-19,“ citoval z oběžníku italského ministerstva zdravotnictví server televize TgSky24.

  • EK: Do konce června obdrží EU 300 milionů dávek vakcín

    Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla pro noviny Stuttgarter Zeitung, že členské státy by v období dubna až června měly obdržet 300 milionů dávek vakcín proti covidu-19. Do konce minulého týdne jich 27 členských států získalo 40,2 milionu.

  • Syrský prezident Bašár Asad má koronavirus

    Syrský prezident Bašár Asad a jeho manželka byli pozitivně testováni na covid-19, uvedla dnes prezidentova kancelář. Podle oficiálního prohlášení se oba „cítí dobře a jejich zdravotní stav je stabilní“. V následujících dvou až třech týdnech budou pokračovat ve své práci z domova.

    Sýrie oficiálně eviduje od začátku pandemie téměř 16 tisíc případů a přes tisíc úmrtí. Podle zdravotních expertů je ale nakažených i obětí ve skutečnosti více.

  • UNICEF: Covid-19 zpomaluje boj proti dětským svatbám

    Celosvětová pandemie covidu-19 má za následek nárůst dětských svateb o dalších 10 milionů do konce dekády, informuje UNICEF. Pandemie zpomalila úsilí v boji proti dětským svatbám tím, že jsou především zavřené školy, děti jsou izolovány od svých vrstevníků i od možných podpůrných organizací a čelí rostoucí chudobě.

    Covid-19 také přispěl k růstu počtu prováděných obřízek v některých částech světa.

Reklama

Hlavní zprávy