Hlavní obsah

Lipovskou chtěl původně na kandidátku Okamura. Nedohodli se kvůli Bobošíkové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: ČTK

Hana Lipovská kandiduje za Volný blok, který spolupracuje s neonacistickou Dělnickou stranou.

Reklama

Radní České televize Hana Lipovská chtěla původně kandidovat za SPD Tomio Okamury. Neprošla jí však podmínka, aby s ní mohla kandidovat i Jana Bobošíková a aby SPD do programu zahrnula odchod České republiky z EU.

Článek

Když před dvěma týdny členka Rady České televize Hana Lipovská oznámila záměr vstoupit do politiky, mohlo se zdát, že šlo o náhlé či čerstvé rozhodnutí.

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Seznam Zprávy však zjistily, že Lipovská o svém politickém angažmá vyjednávala několik měsíců. Nebylo to přitom s Volným blokem a poslancem Lubomírem Volným, za které nakonec bude v podzimních volbách kandidovat do Poslanecké sněmovny v Pardubickém kraji.

Možné politické angažmá si radní České televize začala připravovat už na jaře. Jednání inicioval šéf SPD Tomio Okamura, zapojil se i šéf poslaneckého klubu SPD a místopředseda hnutí Radim Fiala.

„Nikde jsem to neříkala dosud, ale nevidím důvod vám to neříct. Byla jsem oslovena panem Okamurou, což byl zřejmě důsledek toho, jak jsem s jednotlivými stranami řešila věci kolem České televize. Na jaře mě pan Okamura oslovil, zda bych za SPD nechtěla jako jednička kandidovat v Praze. Na toto téma jsem mluvila jak s panem Okamurou, tak panem Fialou,“ řekla Lipovská Seznam Zprávám. Potvrdila to i v rozhovoru pro Deník N.

Měkký Okamura

Lipovská však měla dvě klíčové podmínky - ta první byla programová. „Měla jsem několik ideových podmínek, zejména ale takzvaný czexit (odchod České republiky z EU, pozn. red.). Pan Okamura mi však vysvětloval, proč pro něho czexit nepřipadá v úvahu. Asi máme oba zcela jiné voliče,“ popisuje Lipovská. SPD dlouhodobě prosazuje pouze referendum o možném vystoupení z EU.

Druhá podmínka byla personální - Lipovská chtěla kandidovat se svou mentorkou Janou Bobošíkovou. „Zadruhé jsem požadovala, abychom s Janou Bobošíkovou kandidovaly v tandemu jako s mým nejbližším spolupracovníkem. Ani na jedné z daných podmínek jsme se nedomluvili, takže jsme hovory ukončili,“ uvedla Lipovská.

Někdejší prezidentská kandidátka Bobošíková pak v půlce července oznámila, že povede pražskou kandidátku Volného bloku.

Tehdy Okamura zkusil Lipovskou oslovit znovu - tentokrát s nabídkou druhého místa na pardubické kandidátce SPD za tamním lídrem a exministrem Zemanovy vlády Jaroslavem Baštou.

„Nicméně tato nabídka přišla v době, kdy už jsem dávno jednala s Volným blokem o pozici jedničky v Pardubickém kraji,“ dodala Lipovská.

Jana Bobošíková redakci potvrdila, že Okamurovo hnutí ji skutečně neoslovilo. „Nabídku kandidovat za SPD jsem nikdy neměla. Vedly se různé debaty s různými stranami, od SPD ale nabídka nepřišla,“ řekla Seznam Zprávám. Dotaz, zda i ona měla podmínku, aby mohly s Lipovskou kandidovat za stejný subjekt, odehrála do autu: „To bych si takhle netroufla hodnotit.“

Ze stran, mezi kterými se Lipovská rozhodovala, vychází lépe Okamurova SPD. Podle červnového průzkumu agentury Kantar CZ získala 12,5 procenta.

Reklama

Doporučované