Hlavní obsah

Lufthansa ruší kvůli stávkám v Německu více než 800 letů. Omezení se dotknou i pražského letiště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Stávka Lufthansy se dotkne i letů do České republiky.Video: Johana Trešlová, Reuters

 

Reklama

Kvůli stávce zaměstnanců veřejného sektoru musela dnes německá letecká společnost Lufthansa zrušit více než polovinu plánovaných letů. Odbory chtějí stávkou docílit navýšení platů.

Článek

Největší evropský letecký dopravce Lufthansa musel zrušit více než 800 z plánovaných 1600 letů kvůli probíhající stávce na německých letištích. Omezený provoz se týká kromě nejvytíženějšího Frankfurtu na Mohanem i letišť v Mnichově, Kolíně nad Rýnem a v Brémách. Tisíce pasažérů uvázly na letištích. Podle ředitelky oddělení lidských zdrojů Lufthansy Bettiny Volkensové je nepřijatelné, aby odbory tímto způsobem ovlivňovaly pasažéry letů. Podle Volkensové je nutné, aby zákonodárci jasně vymezili pravidla pro konání obdobných akcí. Omezení se dotknou i spojů s Českem. Bylo zrušeno několik zpátečních letů mezi pražským letištěm a Německem. Nejvíce změny ovlivní spojení s Frankfurtem nad Mohanem.

Odbory vyhlásily stávku kvůli snaze o šestiprocentní zvýšení platů 2,3 milionu zaměstnanců ve veřejném sektoru. To však německá vláda odmítá a nabízí pouze jednoprocentní zvýšení. Podle odborářů se však situace může ještě vyostřit, pokud zaměstnavatelé nepřijdou příští týden s přijatelnou nabídkou. Podle Lufthansy se standardní letový provoz obnoví již ve středu.

Stávka ostatních zaměstnanců z veřejné sféry zasáhne rovněž do provozu školek či svozu odpadu. Další kolo vyjednávání o platech má začít 15. dubna.

Reklama

Doporučované