Hlavní obsah

Malicherné chyby a přešlapy. Příběhy, proč se koronavirus šíří snadno

Foto: Profimedia.cz

V Thajsku, stejně jako v jiných asijských státech, lidé často nevychází ven bez roušky.

Reklama

Malé přešlapy, které po celém světě „spáchaly“ lékařské i politické autority, způsobily, že se koronavirus rozšířil.

Článek

Nedaleko pobřeží se na jihovýchodě Itálie rozkládá městečko San Marco in Lamis. V něm nedávno zemřel na koronavirus 75letý muž. Diagnózu lékaři ohlásili až po jeho smrti.

Zesnulý penzista tak nevědomky přenesl nákazu na ženu a dceru, které posléze na jeho pohřbu přišly do kontaktu s desítkami příbuzných. Sedmdesát z nich je v současnosti v karanténě.

Podle deníku The Guardian se muž nakazil při cestě do Lombardie. Konkrétní okolnosti jsou předmětem vyšetřování.

„Měli počkat na výsledky testu,“ spílal pro list Ludovico Vaccaro, prokurátor z města Foggia poblíž San Marco in Lamis.

Sekundární šíření mimo kontrolu

Pochybení politických autorit, omyly při testování, ohýbání protokolu, nedostatek pohotovosti a v některých případech zkrátka málo štěstí. Faktory, které spojují země, v nichž nakažené koronavirem sčítají po tisících.

Zdravotnické autority prioritizují při testování lidi, kteří v minulosti navštívili země s mnoha nakaženými (Čína, Jižní Korea, Írán, Itálie atd.). Podle expertů to ale nestačí.

Úřady ve Spojených státech odmítaly více než týden otestovat člověka, který měl symptomy onemocnění, ale necestoval do rizikových států.

Velice krátce po propuknutí nákazy odborníci pochopili, že už nejsou schopni zamezit sekundárnímu šíření nemoci.

Například do britského Brightonu zřejmě zavlekl koronavirus muž, který se v Singapuru nakazil od člověka z Číny. Brit následně přeletěl do Francie, kde s rodinou lyžoval v alpském resortu, a poté přicestoval do Británie. Než skončil v karanténě, přenesl virus na nejméně 11 lidí.

V médiích si kvůli tomu vysloužil přízvisko „superpřenašeč“.

Lidský faktor

Podle Mikea Ryana ze Světové zdravotnické organizace (WHO) zkrátka není možné udělat vše stoprocentně dobře a nákazu včas podchytit.

„Věnuji se tomu už dlouhou dobu a ještě se nestalo, že by někdo čelil epidemii perfektně,“ řekl Ryan pro The Guardian.

„Žijeme v reálném světě. Každý nouzový akt provází promarněné příležitosti a nešťastná zpoždění. Některá rozhodnutí se musí učinit během velmi krátké doby. Pak se ohlédnete zpátky a řeknete si: ‚Kdybych tak věděl, co vím teď, pak bych to možná udělal úplně jinak‘,“ dodal epidemiolog.

Reklama

Doporučované