Hlavní obsah

Máme vztek, volají feministky ve Francii. Ministra vyšetřují ze znásilnění

Foto: Profimedia.cz

Několik feministických hnutí protestovalo v úterý v Paříži a dalších městech.

Reklama

Emmanuel Macron složil novou vládu. Ministrem vnitra jmenoval Géralda Darmanina. Ten má ale nevyjasněnou minulost, včetně obvinění ze znásilnění. Francouzské feministky se bouří.

Článek

„Je to potupa, vyhlášení války,“ volá na demonstraci proti uvedení Darmanina do úřadu Francouzka Camille. Pro francouzský deník Libération vysvětluje, že už jsou to dva roky, co bojují proti násilí na ženách, domáhají se spravedlnosti. „Je to pohrdání,“ dodává.

V úterý se zástupkyně a zástupci několika francouzských feministických skupin sešli u sídla ministerstva vnitra na Place Beauvau v osmém pařížském obvodu. Nelíbí se jim dvě jména v nově jmenované Macronově vládě – ministr vnitra Gérald Darmanin a ministr spravedlnosti Éric Dupond-Moretti.

O nové francouzské vládě jsme psali zde

První jmenovaný, Gérald Darmanin, je sedmatřicetiletý politik z prezidentovy strany La République En Marche! (Republika vpřed!). Na ministerském postu je podruhé. V předešlé vládě zastával místo ministra veřejných akcí a účtů neboli ministra pro rozpočet. Od nedávných komunálních voleb je Darmanin navíc starostou severofrancouzského Tourcoingu.

Nyní povýšil na ministra vnitra, a přestože se to podle francouzských médií očekávalo, stále má na krku obvinění ze znásilnění, sexuálního obtěžování a zneužití moci. V roce 2009 ho z činu obvinila Sophie Patterson-Spatzová, jeho bývalá podřízená. Před dvěma lety ale soud stíhání Darmanina zastavil, ovšem před měsícem se případ opět otevřel.

„Naprosto podporuji jeho jmenování, Darmanin má právo jako všichni ostatní na presumpci neviny,“ zastal se nového ministra vnitra premiér Jean Castex ve středečním vysílání televize BFM TV.

Nový ministr spravedlnosti Éric Dupond-Moretti se zase netají svým odporem k hnutí #MeToo. Právník je známý svoji výbušnou povahou a ostrými slovy. Pro magazín GQ v roce 2019 řekl: „Za nás, když vás holka odmítla, jsme tomu říkali, že nás odkopla. Dneska je to zločin. Podívejte, když ne, tak ne, je to v pohodě. Ale co dneska můžeme udělat, abychom dostali pusu? Máme poslat doporučený dopis a čekat na odpověď?“

Foto: Profimedia.cz

Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin.

Právník Dupond-Moretti má na svém kontě slavné obhajoby – hájil jednoho bývalého člena vlády, který byl obviněn ze znásilnění, a jeho klientem byl i zakladatel WikiLeaks Julian Assange.

„Máme vztek,“ stěžují si francouzské feministky. Během úterní pařížské manifestace se dostaly do několika potyček s policií. Lidé se ale sešli i v Lille nebo Lyonu. A v pátek se chystají vyjít do ulic znovu.

Šrámy na novém kabinetu Emmanuela Macrona se přímo rozchází s nedávnou prezidentovou rétorikou. V roce 2017 vyhlásil dokonce „kulturní válku“ a představil pětiletý plán, který měl zamezit sexuálnímu násilí a obtěžování ve společnosti. Chtěl prohloubit vzdělávání, ale také zjednodušit systém pro oběti, které činy hlásí na policii.

„Míra naštvání ve feministických hnutích je obrovská,“ komentuje situaci v Paříži pro americký deník The New York Times politička Caroline de Haasová. Podle ní francouzští politici dříve alespoň předstírali, dneska už konají čistě antifeministické kroky. „Darmanin je obviněn ze znásilnění a zároveň je hlavou policie. Jak je to možné?“ ptá se de Haasová a dodává, že vznést obvinění ze znásilnění už je tak velmi těžké, nyní francouzská vláda vysílá nový jasný signál.

Reklama

Doporučované