Hlavní obsah

Merkelová dala zelenou Bundeslize. Kdy se Schick a spol. vrátí na trávníky?

Foto: Profimedia.cz

Německá vláda dala zelenou restartu Bundesligy.

Reklama

Německá vláda se dohodla s vedením Bundesligy na obnovení soutěže. Kancléřka Angela Merkelová po zasedání vlády povolila organizátorům obnovení ligy dle jejich uvážení. Bundesliga ale nesmí začít dříve než v polovině května.

Článek

Plán byl jasný, Bundesliga se vrátí jako první z TOP 5 lig světa a strhne na sebe veškerou pozornost. Vedení německé soutěže mělo vše do detailu promyšlené a nastíněné plány mohla zhatit jen vláda a premiéři jednotlivých spolkových zemí. Angela Merkelová měla totiž původně dle informací německých médií požadovat týdenní až čtrnáctidenní karanténu pro všechny týmy. Nakonec se ale německá kancléřka s vedením soutěže domluvila na restartu ligy, dle jeho vlastního uvážení.

Rozhodnutí předcházelo testování hráčů a realizačních týmů první i druhé ligy. Testy sice potvrdily hned deset pozitivních případů nákazy koronavirem, vedení soutěže ale dle informací německých médií vládě předložilo detailní plán dalšího postupu v případě nákazy. Kancléřka tak nakonec povolila start soutěže už po 15. květnu. Konkrétní datum restartu bude oznámeno nejspíš už ve čtvrtek.

Celkově v první fázi testování odevzdalo vzorek 1 724 lidí. Zapojili se všichni členové týmů, včetně funkcionářů a dalších osob, potřebných pro realizaci utkání. Výsledky provedených testů poslaly do izolace hráče druholigového FC Erzgebirge Aue. Testování totiž odhalilo pozitivní nález u jednoho z členů týmu.

Foto: Profimedia.cz

Bundesliga je přerušená od poloviny března.

Vedení německého fotbalu zároveň uvedlo, že tento týden provede další testovací vlnu tak, aby vyloučilo případné falešně negativní nálezy. V průběhu testování populace totiž vědci zjistili, že u několika případů nakažených test nejdříve vyšel negativně. Následně ale při dalším testování vyšel výsledek pozitivní. Toho se chce vedení německého fotbalu společně s vládou vyvarovat.

V návaznosti na probíhající debatu o obnovení soutěže nabádal všechny hráče k maximální disciplíně brankář Bayernu Mnichov Manuel Neuer. Německá reprezentační jednička hráče upozorňovala, že v případě restartu soutěže budou nejvíce na očích a měli by jít příkladem. „Budou nás sledovat lidé z celého světa. V případě obnovení ligy si musíme uvědomovat zodpovědnost, kterou budeme mít. Nesmíme chtít hrát jen fotbal, ale být vzorem pro společnost,“ vyjádřil se Neuer.

Svými slovy mohl německý brankář nepřímo promlouvat k Salomonu Kalouovi. Reprezentant Pobřeží slonoviny byl Herthou Berlín potrestán za porušování hygienických opatření a nevhodné chování v souvislosti s koronavirem. Čtyřiatřicetiletý křídelník si totiž v průběhu živého vysílání na sociální síti podával ruce se spoluhráči, což je vládními opatřeními striktně zakázané. Kalou si navíc stěžoval na jedenáctiprocentní snížení platu.

Takové chování je z pohledu klubu nepřípustné a hráče do odvolání suspendoval. „Poškodil Herthu. Může to taktéž vypadat, že hráči neberou koronavirus a opatření dostatečně vážně. Je to nepřípustné zejména v době, kdy by liga mohla znovu začít,“ nechal se slyšet manažer Herthy Michael Preetz.

Reklama

Doporučované