Hlavní obsah

Miliardáři si v krizi polepšili. Jejich majetek dosáhl nového maxima

Foto: wikipedia

Nejbohatší muž světa Jeff Bezos.

Reklama

Někteří lidé z krize vytěžili maximum a díky pandemii vydělali. Majetek miliardářů vzrostl a dosáhl nejvyšší částky, která činí přes 10 bilionů dolarů. Nejbohatším nahrál především rychlý růst akcií.

Článek

Světovým miliardářům se během pandemie koronaviru mimořádně dařilo. Už tak vysoké jmění nejbohatších lidí světa ještě více vzrostlo a dosáhlo rekordní hodnoty 10,2 bilionu dolarů. Miliardáři své bohatství navýšili o 27,5 procenta. Stalo se tak na vrcholu krize v období od dubna do července, kdy miliony lidí po celém světě přišly o práci, nebo musely využít vládní pomoc.

Zpráva švýcarské banky UBS uvedla, že nejbohatší lidé světa měli největší užitek z oživení globálních akciových trhů. Ty byly v době karantény v březnu a v dubnu na minimu. Bohatství miliardářů dosáhlo nového maxima, které překonalo dosavadní vrchol z roku 2017 – 8,9 bilionu dolarů. Zvýšil se také počet miliardářů. Před třemi lety jich bylo 2158, nyní se toto číslo zvedlo na 2189.

„Miliardáři si během koronavirové krize vedli velmi dobře. Nejenže prošli bouří, ale také vydělali,“ uvedl vedoucí oddělení UBS Josef Stadler, který se zabývá přímo nejbohatšími lidmi na světě.

Chuť riskovat

Podle něj byli superbohatí lidé schopni z krize těžit. Měli žaludek na to, aby si koupili více akcií, když se akciové trhy po celém světě hroutily. Od té doby se odrazily a nahradily velkou část ztrát. Například ceny akcií některých technologických firem, které často vlastní miliardáři, velmi prudce vzrostly. Stadler si také myslí, že nejbohatší lidé často mají značnou chuť riskovat a byli si jistí, že tím hazardují se svými vysokými majetky.

„Bohatství miliardářů se rovná jmění, které je téměř nemožné utratit během několika životů v absolutním luxusu,“ říká Luke Hilyard, výkonný ředitel High Pay Center. Podle něj je rostoucí jmění bohatých lidí známkou toho, že kapitalismus nefunguje tak, jak by měl.

„Kdokoliv, kdo shromažďuje bohatství v tomto měřítku nebo i více, by si mohl snadno dovolit přispět na daních na podporu životně důležitých veřejných služeb. Přitom by tito lidé zůstali stále velmi dobře finančně odměněni za to, čeho dosáhli,“ dodal.

Hrozba sociálních nepokojů

Stadler z UBS uvedl, že vzrůst bohatství miliardářů v době, kdy jsou stovky milionů lidí na celém světě ve finanční tísni, může vést k veřejnému i politickému hněvu. „Existuje riziko, že by je mohla společnost vyčlenit? Ano. A jsou si toho vědomí,“ říká Stadler, který již dříve varoval, že rozdíl mezi bohatými a chudými by mohl vést k oplacení úderu.

Současní nejbohatší lidé na světě oplývají největším bohatstvím od dob pozlaceného věku ve Spojených státech, kdy od 70. let minulého století do začátku 20. století rodiny jako Carnigieovi, Rockefellerovi či Vanderbiltsovi ovládaly obrovské bohatství.

Nejbohatším mužem světa je Jeff Bezos, zakladatel a výkonný ředitel Amazonu. Jeho jmění činí 189 miliard dolarů. Služby společnosti během pandemie využívalo více lidí, takže akcie firmy rostly.

Svůj majetek znásobil také Elon Musk, zakladatel automobilky Tesla. Jeho majetek vzrostl o 76 miliard dolarů na 103 miliard dolarů, což mají na svědomí opět rostoucí akcie.

Reklama

Doporučované