Hlavní obsah

Mobily Xiaomi vyhoďte a už nekupujte, vyzývá Litevce tamní vláda

Foto: Wikipedia/Vernon Chan

Ilustrační snímek.

Reklama

Litva v úterý vyzvala své občany, aby nekupovali mobilní telefony od čínské společnost Xiaomi. Podle litevského ministerstva obrany mají zařízení schopnost rozeznat a cenzurovat obsahy, které vadí Pekingu, uvedla agentura Reuters.

Článek

„Naše doporučení je nekupovat si nové čínské mobilní telefony a zbavit se těch koupených, jak jen to je možné,“ uvedl náměstek litevského ministra obrany Margiris Abukevicius v úterním prohlášení.

Podle zjištění tamního kybernetického úřadu mají nová zařízení od firmy Xiaomi v sobě zabudovanou schopnost rozeznat a cenzurovat obsahy, které se nelíbí režimu v Pekingu. Jedná se například o věty „Svobodný Tibet“, „Dlouhý život nezávislému Tchaj-wanu“, „Demokratické hnutí“ a 490 dalších slov a výrazů. Telefony, které směřují na evropský trh, mají tuto možnost deaktivovanou, nicméně ji lze kdykoliv na dálku zapnout, uvádí dále zpráva. Společnost Xiaomi na tvrzení litevského ministerstva nezareagovala.

Vztahy mezi Litvou a Čínou jsou v posledních týdnech napjaté poté, co Tchaj-wan, který Peking považuje za vzbouřeneckou provincii, ohlásil změnu názvu svého zastoupení ve Vilniusu. To míní přejmenovat na Tchajwanské zastoupení. Jinde v Evropě používá název odkazující pouze na hlavní město Tchaj-pej. Čína následovně povolala svou velvyslankyni ve Vilniusu ke konzultacím do vlasti. Litvu vyzvala, aby učinila totéž se svým velvyslancem v Pekingu.

Podle zveřejněné zprávy navíc telefony Xiaomi šifrovaně odesílají uživatelská data do serveru v Singapuru. Bezpečnostní nedostatky se již dříve objevily i v telefonu P40 5G čínské společnosti Huawei. Naopak žádné se neprokázaly u čínského výrobce telefonů OnePlus, cituje zprávu britský server The Guardian.

„(Zpráva) je důležitá nejen pro Litvu, ale pro všechny země, kde se elektronika značky Xiaomi používá,“ vysvětluje zpráva litevského kybernetického úřadu.

Telefony Xiaomi se dobře prodávají i na českém trhu. Například v e-shopu Alza je smartphone této značky druhým nejprodávanějším hned po iPhonu 11.

Reklama

Doporučované