Hlavní obsah

Monetě klesl zisk o čtvrtinu, vydělala 731 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Generální ředitel Monety Money Bank Tomáš Spurný.

Reklama

Za nižším ziskem stojí opatření kvůli koronaviru, do konce dubna například banka zpracovala 55 tisíc žádostí o odklad splátek. Banka zároveň upravila směrem dolů výhled na celý letošní rok.

Článek

Monetě Money Bank klesl v letošním prvním čtvrtletí konsolidovaný čistý zisk meziročně zhruba o čtvrtinu na 731 milionů korun. Zisk negativně ovlivnila opatření kvůli koronavirové pandemii. Moneta také zhoršila celkový výhled pro letošní rok. Provozní výnosy banky vystoupaly v prvních třech měsících o 14,7 procenta na 2,9 miliardy korun.

Česká vláda v první polovině března vyhlásila nouzový stav a zavedla řadu opatření, která výrazně omezují ekonomickou činnost. Moneta od 19. března umožňuje odklad splátek domácnostem, živnostníkům i malým a středním podnikům. Do konce dubna zpracovala 55 000 žádostí o odklad půjček.

Podle generálního ředitele Tomáše Spurného banka i přes krizi plní své strategické cíle. „Jako banka jsme se dokázali vyrovnat se všemi opatřeními a čelit výzvám, udrželi jsme banku v chodu a zároveň chránili naše zaměstnance i klienty. Zachovali jsme si obezřetnost, ve které budeme pokračovat i nadále. Věříme, že tato krize nás ve střednědobém horizontu učiní silnějšími a úspěšnějšími,“ uvedl.

Banka snížila očekávání celkových provozních výnosů za letošní rok z původních 12,5 miliardy na 11,6 miliardy korun. Dividendovou politiku plánuje revidovat ve třetím čtvrtletí s ohledem na aktuální ziskovost, kapitál a likviditu banky. „Z důvodů nejasností ekonomických důsledků pandemie covid-19 byl rovněž pozastaven zpětný odkup akcií,“ uvedla banka.

Na začátku dubna Moneta dokončila akvizici Wüstenrot stavební spořitelny a Wüstenrot hypoteční banky, a stala se tak stoprocentním vlastníkem akcií v obou společnostech. Získala tak více než 400 000 nových klientů, posílila svoji depozitní bázi o více než 55 miliard a úvěrové portfolio o 56 miliard korun.

Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016. Jméno banky se tehdy změnilo z dřívějšího GE Money Bank v souvislosti s jejím vstupem na burzu v květnu téhož roku. Moneta je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze.

Reklama

Doporučované