Hlavní obsah

Musk vs. Bezos. Stavbu modulu vyhrál SpaceX, Blue Origin protestuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Lidé stáli na povrchu Měsíce naposledy v roce 1972. Ilustrační fotografie.

Reklama

Jeff Bezos vede s Elonem Muskem hvězdné války. Společnost Blue Origin v pondělí zpochybnila rozhodnutí agentury NASA o tom, kdo by měl získat kontrakt za 2,9 miliardy dolarů na konstrukci lunárního modulu.

Článek

Před dvěma týdny vybrala NASA společnost, které přidělí 2,9miliardový kontrakt na konstrukci lunárního modulu pro svůj program Artemis. V soutěži zvítězila společnost SpaceX podnikatele Elona Muska, která nabídla variantu své rakety Starship, jejíž prototyp testovala v Texasu.

Sice se očekávalo, že zvítězí Muskova firma, ale NASA měla původně ze tří soutěžících vybrat dva, kteří budou schopni lunární modul sestavit. Když ale vybrala pouze SpaceX, bylo to překvapení. Server CNBC uvedl, že se proti rozhodnutí ohradil Blue Origin patřící v současnosti nejbohatšímu muži planety Jeffu Bezosovi.

Společnost Blue Origin rozhodnutí označila za chybu a federální agentuře Government Accountability Office (GAO) poslala protest, v němž výhru SpaceX zpochybňuje.

„Podle vlastních slov NASA při výběru velice riskovala. Její rozhodnutí vylučuje příležitosti pro konkurenci, výrazně zužuje zásobovací základnu a nejen zpožďuje, ale také ohrožuje návrat Ameriky na Měsíc. To jsou důvody, proč protestujeme u GAO,“ uvedl Blue Origin.

Společnost ve svém protestu argumentovala tím, že náklady na financování projektů obou společností by byly nižší než devět miliard dolarů, tedy téměř tolik, kolik NASA utratila za vývoj kapslí SpaceX a Boeing v rámci programu Commercial Crew.

SpaceX podle údajů Blue Origin nabídl agentuře NASA nižší cenu. Oproti 5,99 miliardy dolarů, které navrhl Blue Origin, požadovala SpaceX o polovinu nižší částku.

Podle generálního ředitel Blue Origin Boba Smithe obsahovalo rozhodnutí NASA faktické nedostatky. Prý nepochopila výhody návrhu Bezosovy vesmírné společnosti a zároveň nepřikládala dostatečnou váhu technickým problémům, kterým SpaceX čelí. Narážel tak nejspíš na výbuchy a potíže při testování raket.

NASA svůj výběr založila na třech hlavních faktorech – technické schopnosti, ceně a hodnocení managementu. Jak společnost SpaceX, tak i Blue Origin obdržely přijatelné technické hodnocení. Cena navrhovaná SpaceX však byla nejnižší. Společnost také odcházela s vynikajícím manažerským hodnocením, Blue Origin a další konkurent Dynetics získali jen známku velmi dobře.

Musk minulý týden uvedl, že je pro něj „velká čest“, že NASA vybrala jeho firmu. Myslí si, že cíl agentury přistát do roku 2024 na Měsíci je uskutečnitelný. „Je to už téměř půl století, co byli lidé naposledy na Měsíci. To je příliš dlouho, musíme se tam vrátit a mít trvale obsazenou základnu na Měsíci,“ komentoval Musk.

Tendr na lunární modul byl součástí programu Commercial Crew. Díky němu se mohou podílet i soukromé společnosti na stavbě vesmírné techniky či dopravě astronautů a zásob na Mezinárodní vesmírnou stanici. Agentura již platila společnostem SpaceX a Northrop Grumman za to, že na svých lodích odešlou náklad na ISS, stejně tak Boeingu a SpaceX za dopravu astronautů. Důvodem je, že si NASA nemůže dovolit vše platit sama a díky tomuto programu může ušetřit desítky miliard dolarů.

Reklama

Doporučované