Hlavní obsah

Muž, který už na jaře zachránil Česko, opět varuje. Už byl i za Babišem

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Podle Pavla Řeháka je třeba téma očkování vysvětlovat a nepodcenit ani logistiku, která bude s plošnou vakcinací spojena.

Reklama

Na jaře jeho propočty donutily vládu k rychlé akci proti koronaviru, teď šéf Direct pojišťovny Pavel Řehák v rozhovoru pro Seznam Zprávy vzkazuje: Musíme se spojit a provést rychlé proočkování populace.

Článek

Očkování je zatím jediná cesta, jak se dlouhodobě dostat z koronavirového maléru, soudí Pavel Řehák, muž, který na jaře svými matematickými modely přiměl vládu Andreje Babiše, aby zavedla tvrdý lockdown.

Stejně jako tehdy i teď pojmenoval, co je třeba udělat, abychom celý rok 2021 neprožili stejně jako závěr toho letošního.

A v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že už o tom zase mluvil i s premiérem Andrejem Babišem.

„Když se podívám na první draft, jak chce stát očkovat populaci, přijde asi 40 procent dávek, které jsou dnes objednané, v červenci příštího roku a později. Otázka tedy je, zda máme objednáno dost vakcín a zda dostatečně rychle,“ řekl Pavel Řehák.

V přípravě logistiky i celkového procesu plošné vakcinace podle něj Česko zatím zaostává, a to přesto, že o tom s premiérem mluvil. Ten podle Řehákových slov „situaci kolem očkování dobře vnímá“.

Ve Velké Británii už první obyvatele očkovali, Německo dnes oznámilo, že začne 23. prosince.

Česko tedy v lepším případě bude mít několikaměsíční zpoždění. První dávky vakcíny proti covidu-19 by měly dorazit už během prosince, ale bude jich necelých deset tisíc. Podle Pavla Řeháka je to začátek cesty z aktuální krize a Česko by se na ni mělo maximálně soustředit.

„Když to neuděláme, strávíme současným stylem života celý příští rok, a mě osobně to už nebaví,“ uvedl Řehák.

V březnu jeho propočty vývoje nákazy vládu přesvědčily k rychlé akci a tím do značné míry předurčil jen mírný jarní průběh epidemie - na rozdíl od podzimního. Dnes je Pavel Řehák znám jako muž, jenž „s matematickým modelem přišel“, oproti těm, kteří podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nepřišli.

S premiérem podle svých slov Řehák konzultuje situaci i nyní a oceňuje, že už se začíná dění okolo příprav plošné vakcinace více hýbat.

„Čím dřív se z toho dostaneme, tím lépe. I kdybychom nestihli proočkovat 60 procent populace, tak aspoň jakmile proočkujete ty nejrizikovější skupiny, tak tím ošetříte obrovskou část úmrtí, která se dějí,“ míní.

Akce, která se nesmí podcenit

Česko má přes Evropskou unii objednané vakcíny pro 6,9 milionu lidí. Očkování se má hradit ze zdravotního pojištění a bude dobrovolné. Vakcína zatím čeká na schválení evropskými úřady - v případě látky od společností Pfizer a BioNTech by Evropská agentura pro lékové přípravky (EMA) mohla potřebná schválení vydat už 21. prosince. Poté začne distribuce do jednotlivých států. Podle Pavla Řeháka musí právě distribuce a očkování probíhat co nejefektivněji.

„Když se porovnáme s ostatními zeměmi, většina z nich plánuje mít proočkováno 20 až 25 procent populace na konci prvního kvartálu. My tu kalibraci zatím máme zhruba na deset procent. Můžeme být rychlejší a myslím, že se máme bavit bez jakékoliv politiky - o tu tady vůbec nejde. Je v národním zájmu, abychom se co nejrychleji proočkovali do normálního fungování. Každý den a každý měsíc fungování v tom, co dnes máme, je strašně drahý z pohledu životů, ekonomiky i společenské nálady,“ míní Řehák.

Podle vládní strategie by v první fázi měla být vakcína dostupná pro 400 000 lidí, pro milion dalších pak v prvním čtvrtletí příštího roku, ve druhém pro 2,62 milionu, ve třetím pro 2,42 milionu a v posledním pro 382 000 osob. Další dávky budou v roce 2022.

Postupovat se přitom bude na základě daných priorit – v první fázi mají být naočkováni lidé nad 65 let a mladší nemocní s vážnými chorobami. Následovat budou například zdravotníci, pečovatelé domovů sociálních služeb či zaměstnanci kritické infrastruktury, v poslední fázi přijdou na řadu ostatní zájemci.

„Každá vakcína je jiná. Na vakcínu od Pfizeru musí být speciální vakcinační centra, která jsou perfektně logisticky odladěna, aby tam proudili lidé a byl to co nejméně negativní zážitek, protože vakcinace sama o sobě není nic příjemného. Německo v tom má obrovský náskok, Velká Británie už očkuje, myslím, že musíme šlápnout do pedálů, abychom to zvládli také,“ dodává Řehák.

Podle průzkumu Ministerstva zdravotnictví by si vakcínu nechalo aplikovat asi 40 procent Čechů, 20 procent zůstává nerozhodnuto - i na ně proto chce resort ministra Jana Blatného (za ANO) cílit chystanou informační kampaň. Už nyní se snaží vyvracet některé falešné zprávy okolo očkování například prostřednictvím inzerce v novinách - příspěvek publikovaný minulý týden v tisku, kterému dominovala ruka držící jehlu v gumové rukavici, si ale vysloužil spíše kritiku expertů na komunikaci.

V Česku osvětu a informace ohledně zdravotnické oblasti a očkování šíří kromě lékařů i některé nezávislé organizace, například projekt Medici pro očkování, který vytvořili studenti 2. lékařské fakulty UK. Podle nich je důležitá podpora vakcín ze strany známých tváří i politické reprezentace.

Ministr Blatný několikrát prohlásil, že se očkovat nechá, až na něj přijde řada. Například premiér Andrej Babiš (ANO) i prezident Miloš Zeman ale s vakcinací zatím váhají, premiér kvůli chybějící slezině.

V cizině se mezitím známé osobnosti do podpory vakcíny zapojují, kromě britské královny Alžběty II. se o ni hlásí například bývalí prezidenti USA Barack Obama, Bill Clinton a George Bush ml.

Reklama

Doporučované