Hlavní obsah

Na Filipínách zničili přes 100 zabavených luxusních motorek

Filipínský prezident Duterte bojuje proti pašerákům demolicí luxusních strojů.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Filipínský prezident Rodrigo Duterte nechal ve středu zničit přes sto zabavených motorek. Mezi pašovanými motocykly byl i prezidentův zvlášť oblíbený Harley Davidson.

Článek

Filipínský celní úřad zničil motorky za více než 640 tisíc amerických dolarů (14,2 milionu korun). Celé události přihlížel sám filipínský prezident Rodrigo Duterte. Ten je známý pro svoji neústupnost v boji s drogovými kartely a pašeráky. Podle jeho vlastních slov zločincům prý ale poslal jasný signál.

Mezi zabavenými stroji byly i motorky značek Harley Davidson, Triumph a BMW. Podle agentury AP je sám Duterte fanoušek motorek. „Trhá mi to srdce, taková škoda,” řekl filipínský prezident, když přišla řada na jeho oblíbený Harley.

V průběhu demolice i po ní měl pak Duterte proslov, při kterém oznámil propuštění zastupujícího komisaře celního úřadu. Jako důvod uvedl „nadměrné cestovní výdaje”.

„Dejte to do kovošrotu. Tato auta mít prostě nemůžou. Takhle si z nich budou moct vyrobit aspoň třeba hračky,” komentoval v únoru Rodrigo Duterte podobnou podívanou v hlavním městě Filipín Manile.

Celní správa tehdy také na pokyn prezidenta zničila dvacet posledních modelů luxusních vozů značky Porsche, Mercedes, Jaguar nebo Corvette. Škoda tehdy přesáhla částku jednoho milionu dolarů (22,2 milionu korun).

„Unikání daním se ve Filipínách nevyplácí, takže byste se mohli přestat snažit, protože vám to nevyjde,” vyslovil se tehdy zprostředkovaně přes novináře prezidentův ministr financí Carlos Dominguez všem pašerákům.

V loňském roce zabavil filipínský celní úřad vozidla v celkové hodnotě 2,93 milionu dolarů (65 milionů korun). Pašované a následně zničené cigarety dosáhly pro srovnání částky 2,5 milionu dolarů (56,2 milionu korun). Celkovou sumu veškerého zboží pašovaného do Filipín pak úřad vyčíslil na 866 milionů dolarů (19,4 miliardy korun).

Prezident Rodrigo Duterte je zvlášť známý pro svoji neústupnost a „krvavou válku” proti drogám a kriminálníkům.

Do úřadu nastoupil v roce 2016. Od té doby filipínská policie zabila více než čtyři tisíce údajných pašeráků a uživatelů drog. Podle organizací zabývajících se lidskými právy je ale obětí až třikrát více.

Duterteho přístupem se začal v únoru zabývat i Mezinárodní trestní soud. Prezident od něj v březnu s okamžitou platností odstoupil. Filipíny se ocitají i pod častou kritikou OSN.

Reklama

Doporučované