Hlavní obsah

„Naše vztahy nikdy nebyly lepší,“ řekl Zeman německému prezidentovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: ČTK

Český prezident Miloš Zeman s německým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem po jednání na Pražském hradě.

Reklama

Prohlášení českého i německého prezidenta po návštěvě Franka-Waltera Steinmeiera na Pražském hradě se nesla v přátelském tónu. Steinmeier i Miloš Zeman si pochvalovali dobré vztahy i shodné názory na aktuální světové problémy.

Článek

Český prezident Miloš Zeman na úvod prohlášení po jednání se svým německým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem uvedl, že vzájemné vztahy zemí „nikdy nebyly lepší“. Ocenil také Steinmeierovu poctu československým výsadkářům u krypty pravoslavného kostela v Resslově ulici v Praze.

Prezidentská diskuze se podle Zemana odehrávala na několika úrovních. Ke shodě názorů prezidenti podle Zemana došli při řešení aktuální situace v Afghánistánu, „poněkud odlišné“ ale byly názory na tzv. Zelenou dohodu pro Evropu. Dalším tématem bylo podle Zemana dopravní spojení mezi Prahou a Mnichovem a regulace Labe. Kromě toho Zeman ocenil i „zdárně pokračující“ ekonomickou spolupráci, ale ze všeho nejvíc „osobní přátelství (prezidentů) i národů“. Nakonec Zeman Steinmeierovi popřál k vítězství v dalších prezidentských volbách.

Steinmeier uvedl, že se na návštěvu do Česka velmi těšil. Česko-německé vztahy podle něj „sotva mohou být lepší“. Jejich současný stav vzhledem k historii spojující obě země, která se prolínala i programem jeho návštěvy, Steinmeier označil za „mimořádný“. Německý prezident dál hovořil o pandemii, při které docházelo k omezování cestování přes česko-německé hranice, k čemuž už by podle něj nemělo znovu dojít.

Německá média očekávala nelehký rozhovor

Přátelský tón návštěvy odporuje odhadům německého tisku. I přes vzájemnou blízkost Německa a Česka podle deníku Süddeutsche Zeitung totiž dneska Steinmeiera nemělo čekat se Zemanem snadné jednání. „Český prezident Miloš Zeman platí za osvědčeného přítele Ruska a Číny, rád ve své oblíbené televizi nebo bulvárním tisku štve proti uprchlíkům, Romům nebo homosexuálům, a rozděluje tak veřejné mínění,“ napsal Süddeutsche Zeitung s tím, že někteří lidé se kvůli tomu za hlavu státu stydí.

O odmítavém postoji Zemana i premiéra Andreje Babiše k uprchlíkům a odmítání celounijních kvót na přijímání běženců informují agentura DPA nebo mnichovský deník Münchner Merkur. „Země se odvolává na to, že je třeba pomáhat přímo v místě,“ uvádí DPA.

Výsadkáře Steinmeier poctil jako první německý prezident

Ještě před jednáním dnes Steinmeier jako první německý prezident v historii uctil památku československých výsadkářů. Steinmeier se poklonil u krypty pravoslavného kostela v Resslově ulici v Praze, kde výsadkáři padli v boji s nacisty po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Foto: ČTK

Poklona Steinmeiera před kryptou, kde padli českoslovenští výsadkáři.

V minulosti se do krypty vypravilo pouze několik prezidentů a významných představitelů cizích států. Památník navštívili rakouský prezident Heinz Fischer, britský princ Charles a jeho manželka Camilla, řecký, bulharský a kyperský prezident či nynější britský premiér Boris Johnson v roli ministra zahraničí. V roce 1995 kryptu navštívil německý velvyslanec v Praze Rolf Hofstetter.

Na prvním hradním nádvoří pak Steinmeiera uvítala v 11:00 čestná jednotka Hradní stráže i její hudba, která zahrála mimo jiné německou a českou hymnu. Součástí ceremonie byla i vojenská přehlídka. Stejně jako při květnové návštěvě srbského prezidenta Aleksandara Vučiče český prezident ceremoniál absolvoval na vozíku.

Odpoledne si Steinmeier prohlédne Strahovský klášter a jeho knihovnu a setká se s předsedy Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO) a Senátu Milošem Vystrčilem (ODS). Čtvrteční program zakončí slavnostní recepce na německé ambasádě pro pozvané hosty.

Netradiční cesta vlakem tam i zpět

Prahu německý prezident opustí v pátek po jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Cestou do Německa se zastaví v Ústí nad Labem, kde navštíví chystanou expozici o česko-německých vztazích. Poté z Ústí odjede vlakem zpět do Berlína.

Vlakem ostatně Steinmeier přijel i ve středu odpoledne do Prahy. Na prvním nádvoří si prohlédl sochu zachránce československých židovských dětí Nicholase Wintona a v Lánech položil květiny u hrobu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Poté následovala soukromá večeře s prezidentem Zemanem, která se podávala pod širým nebem ve stanu. Vedle obou prezidentů k ní zasedly i první dámy - Ivana Zemanová a Elke Büdenbenderová.

Foto: Profimedia.cz

Fotografie z cesty německého prezidenta Steinmeiera s chotí Elke Büdenbenderovou do Česka.

Steinmeier byl na poslední oficiální návštěvě Prahy v září 2017. Se Zemanem se viděli i rok poté, kdy se český prezident vydal do Berlína. Další cestu hlavy německého státu obě diplomacie plánovaly již na loňský rok, příjezd ale zhatila koronavirová krize.

Reklama

Doporučované