Hlavní obsah

Návraty v ČSSD: Po Škromachovi míří na kandidátku expremiér Špidla

Foto: Profimedia.cz

Vladimír Špidla.

Reklama

Expremiér chce pomoci straně v těžké situaci, na kandidátku ho navrhli straníci.

Článek

Sociální demokracie chce nasadit do podzimního souboje o Sněmovnu dalšího ze svých veteránů. V hlavním městě se chystá kandidovat někdejší premiér Vladimír Špidla.

Politik, který za stranu kandidoval naposledy před více než deseti lety, počítá s umístěním na spodních příčkách kandidátky. Nicméně voliči jej mohou kroužkováním posunout vzhůru.

„Nominovala mne místní organizace, já jsem souhlasil. Když jsme v nouzi, tak chci sociální demokracii podpořit, co to jde,“ řekl Špidla Seznam Zprávám. O konečné podobě kandidátní listiny bude ještě rozhodovat vedení pražských socialistů, podle informací Seznam Zpráv je ale jeho nasazení víceméně jisté.

Podle Špidly jeho souhlas s kandidaturou nezávisí na tom, kdo nakonec pražskou kandidátku povede. Podle původních plánů to měl být exministr zahraničí Tomáš Petříček. Po jeho prohře na sjezdu a vyhazovu z ministerstva se ale začalo spekulovat o ministryni práce Janě Maláčové.

„Kandidatura je vázána na sociální demokracii jako politický fenomén, proud a typ politického života,“ uvedl Špidla. Někdejší premiér je v sociální demokracii stále pojem - naposledy například zaštítil výzvu straníkům, aby stranu neopouštěli, i když na nedávném sjezdu nevyhrálo jejich křídlo.

Čerstvý sedmdesátník (životní jubileum oslavil ve čtvrtek) v současnosti vede think tank ČSSD - Masarykovu demokratickou akademii.

Někdejší ministr práce a sociálních věcí v Zemanově vládě nejprve Miloše Zemana nahradil v pozici stranického šéfa a později i v čele Strakovy akademie. Po volbách v roce 2002 odmítl pokračovat v opoziční smlouvě a stal se premiérem těsné většiny složené z lidovců a Unie svobody.

Jako předseda ČSSD a premiér dovedl Česko do Evropské unie, z čela strany i z ministerského postu jej shodila kritika jeho zahraniční politiky a špatné volební výsledky strany v evropských a senátních volbách. Špidla se později stal eurokomisařem, jeho místo v čele strany zaujal Stanislav Gross.

Jak si vede ČSSD? Podívejte se na předvolební model Seznam Zpráv:

Špidla za ČSSD kandidoval naposledy v roce 2010 v senátních volbách v českokrumlovském volebním obvodě, v druhém kole jej ale porazil obhájce mandátu Tomáš Jirsa z ODS.

Bývalý premiér a stranický šéf není jediným známým jménem z minulosti socialistů, které ČSSD hodlá v letošních volbách nasadit. V Praze je připraven kandidovat někdejší kladenský senátor a kandidát ČSSD v první přímé volbě prezidenta Jiří Dienstbier. Na jižní Moravě si pak straníci odhlasovali, že jedenáctkou na jejich kandidátce bude další exministr práce a sociálních věcí z řad ČSSD Zdeněk Škromach.

Reklama

Doporučované