Hlavní obsah

Komentář: Zůstalo něco v TOP 09 po knížeti, nebo už je to jiná strana?

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Zakladatel strany TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Reklama

Článek

TOP 09 si na sobotním sněmu opět zvolila do čela Markétu Pekarovu Adamovou, v neděli pak strana ztratila čestného předsedu a spoluzakladatele Karla Schwarzenberga.

V projevech na sněmu se k němu mnozí straníci odkazovali. Přáli mu na dálku zdraví do vídeňské nemocnice. Místo gongu svolávající členy do sálu znělo troubení jak na jeho oblíbeném honu. A všude jako stranické logo visel dvoubarevný motýlek.

Je to všechno, co v TOP 09 po knížeti zbylo? Rozhodně ne, i když zároveň platí, že topka je dnes jinou stranou, než jakou ji v roce 2009 zakládali Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek.

Nejen proto, že je úplně jiná doba a atmosféra, než byla před čtrnácti lety, což přináší zcela nové problémy a výzvy. Nejen proto, že mladší voliči dnes akcentují docela jiná témata. Hlavně proto, že nahradit osobnosti Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska, i se všemi jejich chybami, je vlastně nemožné.

Karel Schwarzenberg na Seznam Zprávách

Foto: Paměť národa / archiv Karla Schwarzenberga, Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Příslušník slavného šlechtického rodu se narodil 10. prosince 1937 v Praze, notnou část života ale nedobrovolně strávil v exilu.

Po návratu po roce 1989 působil jako kancléř Václava Havla, byl senátorem i ministrem zahraničí. Zemřel 12. listopadu 2023 ve Vídni. Pohřeb se uskutečnil v sobotu v poledne zádušní mší v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Obřadu se zúčastnili z bezpečnostních a kapacitních důvodů vedle rodiny jen pozvaní hosté, mezi nimi například slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, přední příslušníci evropské šlechty, diplomaté a politici. Po mši byly Schwarzenbergovy ostatky odvezeny na Orlík a uloženy do rodinné hrobky.

K pohřbu a rozloučení

Kromě toho, že se oba rádi smáli stejným vtipům, jimiž neustále glosovali politiku, měli to, co je dnes výjimečné: politickou odvahu. Schwarzenberg spíše verbální, neváhal vytáhnout ani vulgární výraz, když měl „sednout jako prdel na hrnec“, a z úst aristokrata zněl roztomile. A Kalousek se zas nikdy nebál dělat nepopulární činy - škrtat a ještě si jít pro facku do davu mezi rozzuřené odboráře.

Odkaz knížete na sněmu TOP 09 byl cítit v momentech, kdy se mluvilo o zahraniční politice a lidských právech. Byl znát i sentiment po výkonech a výtlaku Miroslava Kalouska. Méně už po jeho hlavním ideálu, tedy rozpočtové odpovědnosti.

Oba zakladatelé cítili, že strana pod vedením Markéty Pekarové Adamové jde trochu jiným směrem, než ji vkládali do pomyslné DNA. Přišlo jim, že z TOP 09 se stává liberální strana pro Pražáky. Což jako kdyby podtrhly honosné kulisy sněmu v pražském hotelu Clarion, evokující velký sraz velké strany. Kdysi tady mívala kongresy topolánkovská ODS, jejíž kmotři tu demonstrovali sílu placením pětitisícovkami na baru…

Vondra: Byl to náš učitel diplomacie

„Odešel poslední kavalír,“ reagoval na skon přítele, kmotra svého syna a spolupracovníka ještě z dob prezidentování Václava Havla současný europoslanec za ODS Alexandr Vondra.

„Poprvé jsme se viděli někdy roce 1987, když jsem ještě měl pas, než mi ho sebrali, a jménem Charty 77 jsem jel na konferenci o lidských právech do Krakova. On tam byl v čele helsinské skupiny,“ vzpomněl.

Rozdíl mezi dvojicí zakladatelů je ten, jak svou frustraci každý dával najevo. Karel Schwarzenberg byl samozřejmě konzervativec, takže nechápal například důraz předsedkyně na manželství pro všechny coby klíčové téma. Ale mlčel, protože Markétu Pekarovou Adamovou měl rád.

Chtěl ji nechat volné ruce, ať si to dělá po svém. Nechtěl být věčně nespokojený rodičem, který u každého nedělního oběda vytýká svému potomkovi život. Navíc viděl, že i ona potřebuje docela dost odvahy, aby v politice vůbec vydržela. Vždyť Pekarová Adamová velkou část veřejnosti přivádí k nepříčetnosti, i coby žena je opakovaně terčem nejsprostších nadávek a vyhrožování.

Naopak Miroslav Kalousek dlouho dával veřejně a docela hlasitě najevo, jak se směřováním „své“ strany nespokojen. Nástupkyni vyčítal údajnou rezignaci na rozpočtovou odpovědnost, oznámené úspory označoval za vládní propagandu obelhávající lidi. Nakonec ale i on vyhodnotil, že to nemá cenu a  že topku nechá v rukou svých nástupců. Aby nevypadal jako klasický zahořklý bývalý předseda, který se nesmířil s odchodem a ztrátou vlivu.

Na sobotním sněmu TOP 09 Miroslav Kalousek proto ani nevystoupil, jednání sledoval z poslední řady určené pro hosty - a po poledni schůzi opustil. Členově strany okamžitě v kuloárech řešili, že to není jen tak. A že prý ten starý lišák určitě něco chystá. Bavili se tím a z legrace tipovali, jestli Kalousek připravuje nové vlastní „eseróčko“, tedy SRO - nějakou stranu rozpočtové odpovědnosti.

TOP 09 má jako všechny české politické strany problém s nedostatkem „kádrů“, nedokáže přitáhnout dostatek zajímavých a inspirativních lidí. Karel Schwarzenberg si právě tohle v posledních letech života opakovaně vyčítal. Na sobotním sněmu se přitom do nejužšího vedení strany dostaly dvě nové a zajímavé tváře z poslaneckého klubu: Ondřej Havel řešící úpadek školství a Martina Ochodnická bojující za podmínky žen pečujících o děti.

Jenže to nestačí. TOP 09 se ráda prezentuje jako ta strana, jež prosazuje transformaci ekonomiky a rychlé naskočení na moderní trendy. Tím se chce odlišit od politické konkurence, která z nostalgie často vzpomíná na časy dávno minulé. Pokud má být ve svém boji za reformy a modernizaci země uvěřitelná, musí v jejím nejužším vedení stát člověk, který to bude autenticky a zaníceně prosazovat.

Třeba někdo jako erudovaný europoslanec TOP 09 Luděk Niedermayer, jemuž ale chybí schopnost o své vizi zapáleně přesvědčovat a elektrizovat davy. Kouzlo Karla Schwarzenberga a síla Miroslava Kalouska spočívala v tom - alespoň v počátcích TOP 09 - že takové lidi dokázali najít, přemluvit a posadit na viditelné klíčové pozice.

Reklama

Doporučované