Hlavní obsah

Nebezpečné křižovatky na Českolipsku nahradí kruhové objezdy

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chce už v příštím roce přestavět křižovatku silnic I/9 a I/15 v Zahrádkách, připravuje také přestavbu křižovatky silnic I/9 a I/38 u nedalekého Jestřebí. Obě policie vyhodnotila jako nehodové.

Článek

Přestavba křižovatky v Zahrádkách už dostala stavební povolení, předpokládané náklady nepřesáhnou 25 milionů korun. „Je dobře, že tato křižovatka projde přestavbou. Je nebezpečná a auta, která najíždějí z vedlejší silnice, musejí často kvůli hustému provozu na hlavní dlouho čekat,“ řekl k projektu náměstek libereckého hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). V současné době jsou podle něj u křižovatky autobusové zastávky, pohybují se tam chodci, parkují auta. To by se mělo s přestavbou změnit.

„Okružní křižovatka má mít průměr 40 metrů a navazují na ni úpravy větví jednotlivých silnic ve směru na Českou Lípu, Litoměřice a Mělník. Pro pěší dopravu je navržen na silnici I/9 osvětlený přechod pro chodce, od kterého povedou k autobusovým zastávkám chodníky,“ popsal projekt vedoucí odboru dopravy Krajského úřadu Libereckého kraje Jan Čáp. Součástí stavby jsou dvě oboustranné autobusové zastávky. Jedna před motorestem Na Kovárně a druhá na silnici I/15 v místě dnešní zastávky.

Křižovatka u Zahrádek patří k nejvytíženějším úrovňovým křižovatkám v kraji, denně tudy projede až 11 tisíc automobilů, z toho čtvrtinu tvoří kamiony. Vzhledem k tomu, že silnice I/9 i silnice I/15 jsou součástí tras pro přepravu nadměrných nákladů, je navržen ve směru od Mělníka na Litoměřice desetimetrový průjezdný koridor. „V současné době připravujeme výběrové řízení na zhotovitele, abychom stavbu mohli zahájit na jaře roku 2021,“ doplnil ředitel liberecké správy ŘSD Jan Wohlmuth.

ŘSD připravuje i přestavbu křižovatky na silnici I/38 u Jestřebí, kde se kříží dvě silnice první třídy a také silnice třetí třídy. Stává se tam nejvíce nehod v kraji kvůli nedání přednosti v jízdě. „Přestavba se plánuje na rok 2023,“ řekl Čáp. Na kruhový objezd chce podle něj ŘSD v budoucnu přestavět také křižovatku silnic I/9 a I/13 u Svoru.

Reklama

Doporučované