Hlavní obsah

Nebyli v žádné z našich firem ani se nezeptali. Agrofert poprvé detailně okomentoval audit Bruselu

Foto: Profimedia.cz

Agrofert okomentoval předběžné audity, které poslal do Česka Brusel.

Reklama

Koncern na svém webu zveřejnil stanovisko, kde rozebral především zprávu auditorů, která jej kritizuje za neoprávněné čerpání dotací na regionální rozvoj.

Článek

Chemicko-potravinářský koncern Agrofert se poprvé podrobněji vyjádřil k předběžným auditům, které do Česka v posledních týdnech poslal Brusel. Ten tvrdí, že premiér Andrej Babiš nadále společnost ovládá, a je tak proti českému i evropskému právu, aby takový koncern měl přístup k dotacím z bruselské kasy. Chce proto vyplacené peníze vrátit. V součtu tak může Česká republika vracet stovky milionů korun.

Agrofert ve stanovisku, které zveřejnil ve středu na svém webu, píše, že se zatím měl možnost seznámit s prvním ze dvou dokumentů, tedy tím, který se zaměřuje na neoprávněné čerpání dotací na regionální rozvoj. Druhý audit týkající se zemědělských dotací prý firma ještě neviděla.

Nicméně hned nato píše: „Každopádně oba audity vnímáme jako velmi pochybné a neprofesionální.“

Koncern si i přes kritiku auditorů stojí za tím, že při čerpání žádnou chybu neudělal a vždy se řídil platnými pravidly. „Pokud mají auditoři Evropské komise (dále EK) jiný názor, ještě to neznamená, že tento názor je správný a pravdivý,“ uvádí.

A pokračuje v protiofenzivě: „Auditoři Evropské komise se nebyli podívat ani v jedné z našich firem, o kterých ve svých závěrech hovoří. Nezeptali se nás na jedinou věc. Pokud místopředseda Evropské komise tvrdí, že provedli inspekční šetření přímo na místě, a myslí tím společnosti koncernu Agrofert, tak to není pravda.“

První zpráva auditorů se věnovala několika konkrétním případům, kde je Agrofert podezřelý z neoprávněného čerpání dotací. Společnost je v prohlášení postupně komentuje případ po případu, těch zmiňuje celkem šest.

Tím nejznámějším se stala dotace pro Pekárnu Zelená louka (spadající pod firmu Penam, která je součástí koncernu Agrofert) ve výši sto milionů korun na inovativní linku na výrobu toustového chleba. Auditorům kromě již zmíněného střetu zájmů českého premiéra vadí také to, že šla z programu na inovace, a přitom absolutně inovativní není.

„Projekt, který se dá označit jako inovativní, musí na škále získat ohodnocení 6 (nová generace) nebo 5 (nová varianta), dle názoru auditorů je v tomto případě možné uvažovat maximálně o stupni čtyři, tedy kvalitativním vylepšení existujícího produktu,“ píše se ve zprávě.

S tím ale Agrofert nesouhlasí. „To, zda jiný subjekt, který spadá do stejného koncernu, má nebo nemá obdobnou technologii v jiné zemi, je irelevantní! V podmínkách programu tomu není věnována žádná pasáž, vůbec o tom nehovoří,“ uvádí Agrofert.

V podobném duchu jako nyní Agrofert se dlouhodobě vyjadřuje i Andrej Babiš, který tvrdí, že žádné zákony neporušuje a Česko nic Bruselu vracet nebude.

Nyní je na řadě česká strana, která má možnost se ke zjištěním v návrhu auditní zprávy vyjádřit. EK podle toho může materiál ještě upravit. Na vyjádření má Česko dva měsíce. Česká strana nyní čeká na oficiální překlad z Bruselu, což bude trvat ještě několik dní.

Reklama

Doporučované