Hlavní obsah

Nejlepší přítel ženy se vydražil za 15,7 milionu dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační fotografie.

Reklama

V pondělí se v aukční síni vydražil oválný diamant za 15,7 milionu dolarů. Stal se prvním kamenem, který se prodal bez rezervy. Prodejní částku ale nejdražší drahokam světa nepřekonal.

Článek

V pondělí večer se vydražil vzácný 102,39karátový diamant. Do historie aukcí se zapsal jako první klenot své kvality, který se prodal v aukci bez rezervy, což znamená, že by byl prodán bez ohledu na velikost nejvyšší nabídky.

Jeho vyvolávací cena začínala na 0,13 dolaru. Nakonec se ale vyšplhala na vítěznou sumu 15,7 milionu dolarů. Diamant si mohli před prodejem prohlédnout pouze zájemci v Pekingu, Šanghaji, New Yorku a Tchaj-peji. Podle serveru CNN byly nabídky otevřené online téměř tři týdny před tím, než se prodej v pondělí uzavřel.

Oválný drahokam pochází z kanadského Ontaria, kde byl objeven v roce 2018. K současné ceně pomohli neopracovanému drahokamu mistři brusiči.

Klenot tehdy dostal cenovku ve výši téměř 11 milionů dolarů. Nakonec putoval k soukromému sběrateli do Japonska, který kámen pojmenoval Maiko Star po jedné ze svých dcer. Stejný sběratel loni koupil v aukci v Sotheby's další diamant, který pojmenoval po své nejstarší dceři Manami Star.

„Mimořádný klenot nepotřebuje pomoc z předprodejního odhadu nebo rezervy, aby dostál své oprávněné ceně. Stačí jen touha sběratelů vlastnit jeden z největších pokladů Země. Prodej je dokladem nejen důležitosti tohoto diamantu, ale i širšího trhu s diamanty,“ uvedla v tiskové zprávě předsedkyně Sotheby's Asia Patti Wongová.

Očekávalo se, že obrovské nabídky budou padat poté, co získala špičkové hodnocení v hlavních kritériích, podle kterých je diamant posuzován – výbrus, barva, čirost a karátová hmotnost.

Kámen získal nejvyšší známku pro bílý diamant. Je považován za bezchybný jak zevnitř, tak zvnějšku. Byl zařazen mezi chemicky nejčistší, transparentní a symetrické diamanty na světě. Zároveň patří do vzácné skupiny diamantů, které neobsahují žádný dusík.

Před pondělním prodejem se podle Sotheby's v aukci objevilo pouze sedm bezchybných diamantů o hmotnosti vyšší než 100 karátů. Nejdražším z nich zůstává obdélníkový 163,41karátový diamant, který se prodal za 33,7 milionu dolarů v Christie's v Ženevě. Rekordní částku za oválný typ kamene stále drží diamant za 30,8 milionu dolarů, který se prodal před sedmi lety.

Bílé diamanty sice dokážou přilákat zajímavé peněžní sumy, ale prodeje růžových a modrých odrůd dosáhly v posledních letech ještě větších částek.

V roce 2017 se 59,60karátový růžový diamant známý jako Pink Star stal nejdražším klenotem, jaký se kdy v aukci prodal, když ho v hongkongském Sotheby's vydražili za 71,2 milionu dolarů. O dva roky dříve se 12,03karátový diamant nazvaný Blue Moon prodal za 48,4 milionu dolarů.

Reklama

Doporučované