Hlavní obsah

Některé dodávky vakcín se nevyužily ani z půlky. Blatný popsal nákupy předchůdců

Foto: PSP ČR

Ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Reklama

Ministr zdravotnictví Jan Blatný ve Sněmovně vypočítal, kolik se nakoupilo vakcín. Z některých dodávek Česko odmítlo i více než polovinu.

Článek

Na začátku září dostal tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch nabídku na odkup 7 milionů vakcín, objednal jen 3 miliony. Jeho nástupce Roman Prymula později dostal nabídku na 4,8 milionů dávek vakcíny Johnson & Johnson, objednal 2 miliony.

O tom, jak se na podzim za jeho předchůdců objednávaly vakcíny, promluvil při sněmovních interpelacích současný ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Z jeho vyjádření je zřejmé, že začátkem podzimu se některé nabídky na vakcíny nevyužily ani z poloviny.

Blatný se předchozích ministrů zastal. „Obě rozhodnutí byla na základě tehdejší očkovací strategie,“ řekl k tomu Blatný.

Sám později jeden z nákupů změnil. Ještě za Romana Prymuly přišla nabídka na 4,6 milionů vakcín Pfizer, objednány byly dva miliony. Blatný pak nákup zrušil a objednal 4 miliony dávek. „Víc už nešlo, protože mezitím došlo ke změně alokace,“ vysvětlil.

Nakonec se ale Česku od Pfizeru v rámci několika objednávek podařilo nakoupit 12 milionů dávek. Tedy ještě o půl milionu více, než na kolik mělo původně nárok.

Kolik vakcín celkem Česko objednalo?

AstraZeneca –⁠ Česko od společnosti objednalo tři miliony dávek, ačkoliv mělo nárok na 7,17 milionu dávek.

Pfizer/BioNTech –⁠ Česko od společnosti objednalo dvanáct milionů dávek. Nárok měla na 11,5 milionu dávek.

Moderna –⁠ Česko od společnosti objednalo 3,8 milionu dávek, ačkoliv jsme měli nárok na 5,3 milionu dávek.

Johnson & Johnson –⁠ Česko od společnosti objednalo dva miliony dávek. Nárok jsme měli na 4,78 milionu dávek.

Novavax –⁠ Česko si od ní objednalo maximum, tedy 2,4 milionu dávek.

CureVac –⁠ Česko si od společnosti objednalo jeden milion dávek z 5,6 milionu dávek.

„Mám čisté svědomí, že jsem udělal vše pro to, aby se sem dostal dostatek vakcín, máme objednáno pro dvojnásobek populace,“ řekl a zastal se i svých předchůdců.

„Kolegové, kteří objednávali přede mnou, objednávali v době, kdy jsme věřili, že situace bude trochu jiná. Po bitvě je každý generál.“

Blatný před poslanci obhajoval také některé ze svých vlastních nákupů. Začátkem prosince objednal 1,9 milionů dávek Moderny, nabízeno však bylo 3,7 milionů. „Nevyužili jsme možnost takzvaného top-up, které by přišlo až koncem tohoto roku,“ vysvětlil.

Ministr Blatný objednal také méně dávek od firmy Curevax, která ještě není registrovaná. „Nabídli nám 3 miliony, objednal jsem jen 1 milion. Měla to být nejdražší vakcína, která bude dodávána až do 2. poloviny roku 2022, což je pozdě,“ uvedl.

V polovině prosince využil také nabídku všech 2,4 milionů dávek Novavaxu. V polovině března pak využil 2 miliony z třímilionové nabídky Moderny, zbývající milion měl totiž pozdní termín dodání.

Poslanci se na dodávky vakcín dotazovali kvůli nedávnému zjištění Hospodářských novin, podle nichž si Česko objednalo o pětinu méně vakcín, než mělo k dispozici.

Reklama

Doporučované