Hlavní obsah

Nezvládneme příští teroristické útoky. Chybí peníze i lidé, varuje britská policie

Britská policie možná brzy nebude na teroristické útoky stačitVideo: Reuters

 

Reklama

Britská policie rozhoduje, kam napřít své síly, policistů je kvůli škrtům málo. Ve světle narůstající hrozby teroristickým útokem vyvstává v Británii velký problém.

Článek

Britské policejní složky čelí neudržitelnému tlaku v důsledku narůstajících teroristických hrozeb. Prohlásila to šéfka londýnské policie Cressida Dicková. „Bude-li tento rozsah hrozeb dlouhodobě pokračovat, což řada lidí předpovídá, nebude to policie zvládat,” varovala.

Británie čelila letos pěti velkým teroristickým útokům, naposledy minulý týden při pumovém atentátu v londýnském metru, při němž bylo zraněno 30 lidí. Dřívější letošní akce teroristů si v Británii vyžádaly celkem 36 mrtvých.

Podle Dickové by málokdo dokázal s větším důrazem předcházet budoucím útokům, ale rostoucí hrozba staví policejní velitelství před složité rozhodování, kam síly napřít. Přestože atentát z minulého pátku nikoho nezabil, v ulicích Londýna jsou stále vidět zesílené policejní hlídky a úroveň ohrožení byla povýšena na „kritickou”.

Podle předsedkyně britské Národní rady policejních velitelů (NPCC) Sary Thorntonové chybějí peníze na posílení terénních policejních hlídek, přestože vláda se zavázala uvolnit na boj s terorismem tři miliardy liber (88 miliard korun). Policejní sbor má o 20 000 lidí méně, než měl v roce 2010, kdy nynější vláda konzervativců přišla k moci. Přestože loni ve Spojeném království kriminalita vzrostla o deset procent, počty policistů jsou podle Thorntonové nejnižší od roku 1985.

„Po každém teroristickém útoku mobilizujeme týmy odborníků a příslušníků speciálních jednotek, ale většina nasazených lidí pochází z běžných policejních okrsků. To je pro policii neúměrná zátěž,” uvedla šéfka NPCC.

Byli jako smečka vlků. Policista, který se postavil teroristům v Londýně, poprvé promluvilVideo: AP, Reuters, Ruptly

Reklama

Doporučované