Hlavní obsah

Noční bouřka v obcích po tornádu odnesla desítky střešních plachet

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Plachty chrání poničené domy před další destrukcí.

Reklama

V obcích poničených tornádem bouře v noci na dnešek odnesla sedmdesát plachet z pobořených domů, které je chránily před dalším poškozením.

Článek

Přívalové deště, které v noci zasáhly velkou část republiky, napáchaly škody i v oblasti zasažené tornádem, byť zcela nesouměřitelné se čtvrteční katastrofou.

„Máme informaci, že se odtrhly provizorní plachty na sedmdesáti střechách. Většinu už se podařilo opravit,“ uvedl dnes po jednání krizového štábu hejtman kraje Jan Grolich (KDU-ČSL). Záchranné týmy se obávaly podmáčení skladů s materiální pomocí, voda ale dovnitř nepronikla.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Opět ale přibylo domů k demolici, nyní jich je 150. A číslo poroste. Statici budou domy kontrolovat do konce týdne. S organizovanými demolicemi hasiči chtějí začít příští týden, několik majitelů už si nechalo domy shodit na vlastní pěst. „Do konce tohoto týdne chceme očistit intravilány obcí od zbytku trámů a suti,“ řekl ředitel krajských hasičů Jiří Pelikán. Suť chtějí soustřeďovat na třech místech, budou ji převážet i v noci.

Na žádost starostů hasiči také zajistili kontejnery na organický odpad, včetně uhynulých zvířat. „Lidé tam také umisťují zkažené věci z mrazáků, které jsou bez elektřiny,“ dodal Pelikán. Hasiči museli krátce po havárii řešit třeba odvoz 190 uhynulých a utracených býků na jedné z farem.

Jak pomoci

Sbírku pro pomoc obětem pořádala Diecézní charita Brno. Lidé mohli přispět na účet číslo 4211325188/6800, variabilní symbol 2002.

Další možností byla DMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS DCHB 30, 60 nebo 90.

Veřejnou sbírku pořádal také Český červený kříž (číslo účtu 333999/2700, variabilní symbol 2101).

Peníze mohli lidé posílat i přes portál darujme.cz, sbírku pořádala Nadace Via.

Darovat prostředky bylo možné také přes platformu znesnaze21.cz.

Jihomoravský kraj zřídil krizovou linku 800 129 921 pro dobrovolníky s nabídkou pomoci.

V regionu po tornádu zůstává asi tisícovka domácností bez plynu, každý den se stovky odběrových míst daří znovu připojit. Obce budou v následujících dnech požadovat provizorní rozvaděče elektřiny. „Budou potřeba stavební přípojky. Budeme to však řešit nějak hromadně,“ dodal hejtman. „Byla velká poptávka po plynových vařičích. Jsou na skladě, ještě dneska se rozvezou do jednotlivých obcí. Když budeme něco potřebovat, oznámíme to do médií. Jinak skoro všechno potřebné máme,“ zdůraznil hejtman.

Chystá se také hromadný úklid okolí obcí. Podle vedení kraje se v tomto případě bude hodit pomoc dobrovolníků. Do oblastí jich nejspíš zamíří tisíce, nahrává tomu i prodloužený víkend. Vedení pomocníky vyzývá, aby dorazili do Hodonína a Břeclavi. Odtamtud je budou svážet autobusy. „Chceme ten systém hodně vylepšit. Na prodloužený víkend bude nachystaný. Bude to obrovský nápor lidí, ale práce pro ně se vždycky najde,“ sdělil Grolich.

Speciál: Tornádo na Moravě

Následky tornáda také komplikují provoz v jihomoravských firmách. Některé firmy upravují provozy. Dávají volno zaměstnancům, kteří uklízejí poničené domovy. V břeclavské tiskařské společnosti Walstead Moraviapress se to týká zhruba 40 lidí z více než dvou set, v Gumotexu dostalo volno 55 lidí. „Naštěstí nemáme ztráty na životech nebo vážně zraněné, ale máme rodiny, které přišly téměř o všechno. Vyhlásili jsme veřejnou sbírku na jejich podporu a zaměstnancům dali volno. Pracujeme nepřetržitě, takže směny musíme zvládat. Ostatní chodí na přesčasy, z jejich strany jsem se setkal s velkým pochopením,“ sdělil ředitel společnosti Jiří Myšík.

Kromě Moravské Nové Vsi bouře s tornádem nejvíce zasáhla obce Hrušky, Mikulčice, Lužice a Hodonín. Poničeno je 1 200 domů. Zemřelo šest lidí a desítky se zranily.

Reklama

Doporučované