Hlavní obsah

Nový průzkum: ANO oslabilo, dohnala ho koalice Pirátů a Starostů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: vláda.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Druhá vlna epidemie zřejmě měla vliv na preference hnutí ANO. Hnutí v průzkumech dohání koalice Pirátů a Starostů.

Článek

Hnutí ANO premiéra Andreje Babiše v lednu klesly preference na 26,5 %. Vyplynulo to z nejnovějšího průzkumu agentury Median. Hnutí si ještě v srpnu drželo stabilní pozici s 30 procenty, podpora ale postupně klesá.

V lednu preference klesly o 2 procentní body. „Zdá se tedy, že druhá vlna covidu-19 měla na voličskou základnu ANO negativní vliv. Mírně ubývá podpora mezi voliči do 54 let,“ píše agentura.

Na Babišovo hnutí se začala dotahovat koalice Pirátů a Starostů s 25 procenty. „Koalice má poměrně silné voličské jádro a potenciální zisk vyšší než hnutí ANO 2011. U koalice se dala očekávat podpora mezi mladými lidmi, což se potvrdilo. Více voličů se ovšem začíná rekrutovat i z věkové skupiny mezi 45 a 54 lety,“ vyšlo z průzkumu.

Model agentury Median mimo jiné měří i takzvaný volební potenciál strany – tedy to, kolik procent hlasů by strana získala, kdyby ji volili všichni lidé, kteří o tom alespoň uvažují. Zjednodušeně řečeno, potenciál ukazuje maximum hlasů, na které si strany mohou ve volbách myslet.

A tady dokonce koalice Pirátů a Starostů hnutí ANO předstihla. Zatímco volební potenciál Babišova hnutí je necelých 33 procent, koalice může teoreticky dosáhnout až na 35 procent všech hlasů.

Levice na hraně Sněmovny

Druhou koalici složenou z ODS, lidovců a TOP 09 by v lednu volilo 18,5 % lidí.

Komunisté a sociální demokraté by se do Sněmovny dostali, ale jen těsně se 7 procenty. Preference obou stran se podle výzkumníků dlouhodobě pohybují na podobné úrovni. Devět procent by podle Medianu získala SPD Tomia Okamury.

Výzkum agentury Median probíhal v lednu 2021 osobním i online dotazováním. Výzkumníci se ptali více než tisícovky lidí starších 18 let.

Reklama

Doporučované