Hlavní obsah

Obvinění v brněnské kauze mohou přibývat, policie má v hledáčku oba Faltýnky

Kauza se dotýká i místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka (vpravo) a jeho syna Jiřího (vlevo).

Reklama

Státní zástupce podal v kauze Brna-středu obžalobu na 11 lidí a dvě firmy. Jsou mezi nimi i dva bývalí členové hnutí ANO Jiří Švachula a Petr Liškutin.

Článek

Okruh lidí, kteří budou obvinění v souvislosti s velkým policejním zásahem v Brně a na dalších místech republiky, se může rozšiřovat. Nevyloučil to státní zástupce Radek Mezlík. Řešila by to ale oddělená trestní řízení.

V pátek u Krajského soudu v Brně podal obžalobu na jedenáct lidí a dvě firmy. Zločinecká skupina v čele s bývalým politikem ANO Jiřím Švachulou podle něj ovlivňovala zakázky na opravy bytových domů.

Z úplatků měli získat až 47 milionů korun, mohli tak zmanipulovat výběrová řízení až za půl miliardy. „Několik dalších prověřování v souvislosti s touto věcí je vedených. Okruh obviněných může být širší, ale nebude to v této trestní věci. Více se k tomu nemůžu vyjadřovat,“ řekl státní zástupce.

Kauza se dotýká i nejužšího vedení hnutí ANO, podle policie totiž Švachula domlouval schůzky mezi lidmi z antimonopolního úřadu a prvním místopředsedou hnutí Jaroslavem Faltýnkem. Ve hře je podezření z pokusu zmanipulovat tendr na mýto.

Odposlechy zase podle některých médií zaznamenaly, jak se obviněný v kauze Švachula baví o podílech pro „efka“. Podle detektivů šlo o Faltýnkova syna Jiřího, který za hnutí ANO působil ve vedení městské firmy Teplárny Brno. V pátek požádal o pozastavení členství v hnutí. Faltýnkovi obviněni nebyli, oba popírají, že by se trestné činnosti dopustili.

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu loni sedmého září uskutečnili jeden z nejrozsáhlejších zásahů v historii a zabavili obrovské množství materiálu. „Bylo provedeno 100 domovních prohlídek,“ řekl Mezlík.

Podle informací Seznam Zpráv policisté zabavili desítky počítačů, mají stovky hodin odposlechů, ale tím pádem také narazili na limity vyšetřování. Dobře informovaný zdroj seznámený s vyšetřováním tak tvrdí, že doposud neměli čas prověřit veškerý důkazní materiál, například ohledně antimonopolního úřadu.

Švachula jako člen rozkladové komise Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže měl mít velký vliv na jeho chod. U šéfa instituce Petra Rafaje policisté zajistili dva miliony korun ve skříni. „Nemám od policie informaci, že by mu peníze vrátili, ale víc k tomu nevím,“ odmítl Mezlík blíže komentovat.

V policejních kancelářích tak dál zůstávají stovky neprověřených odposlechů a dalších záznamů.

Z uniklých policejních spisů vyplývá, že v odposleších figurují také jména šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka a jeho syna Jiřího. Ten seděl na radnici v Brně-Ivanovicích společně s obžalovaným Petrem Liškutinem a také měl funkci v Teplárnách Brno, které patří mezi městské společnosti. Podle informací Seznam Zpráv doposud prověřený důkazní materiál nestačil k prokázaní překročení zákona.

Jiří Faltýnek nicméně v pátek pozastavil do konce roku své členství v hnutí ANO. Vysvětlil to tím, že se chce zkoncentrovat po mediální masáži.

Reklama

Doporučované