Hlavní obsah

Od života v chudobě dělí většinu lidí jen jediná výplata

Foto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

Pandemie nejvíce ublížila chudší části obyvatelstva. Ilustrační fotografie.

Reklama

Pandemie by mohla zvýšit nerovnost ve světě. Až o půl miliardy narostl za minulý rok počet lidí žijících v chudobě, zatímco nejbohatší odolávají dopadům koronakrize dobře.

Článek

Tisícovce nejbohatších lidí světa se podařilo získat zpět své bohatství za devět měsíců od chvíle, kdy svět zasáhla pandemie. Těm nejchudším však může návrat k normálu trvat více než deset let. Vyplývá to ze zprávy o nerovnosti, kterou zpracovala charitativní společnost Oxfam International, jež se zaměřuje na odstraňování chudoby ve světě.

Pandemie podle serveru CNN zvýšila hospodářskou nerovnost téměř ve všech zemích světa najednou, což se teď stalo poprvé. „Jsme svědky největšího nárůstu nerovnosti od začátku záznamů. Hluboká propast mezi bohatými a chudými se ukazuje být stejně smrtelná jako virus,“ uvedla Gabriela Bucherová, výkonná ředitelka Oxfamu.

„Stabilní ekonomiky přenášejí peníze na bohatou elitu, která se s pandemií vypořádává dobře, zatímco ti v první linii – prodavači, pracovníci ve zdravotnictví a prodejci na trhu – zápasí s placením účtů a nakupováním dostatku potravin,“ říká Bucherová.

Růst nerovnosti

Koronavirus kromě dalších škod vnesl do světa i větší nerovnost. Způsob, jakým se lidé se současnou situací vyrovnávají, se liší podle rasy, pohlaví a příjmů. Oxfam na toto téma provedl výzkum.

87 procent respondentů má pocit, že pandemie zvýší platovou nerovnost v jejich zemi, 56 procent si myslí, že bude větší genderová nerovnost a 66 procent se domnívá, že koronavirus zvýší rasovou nerovnost. 67 procent dotázaných říká, že vlády nemají žádný plán na zmírnění nerovnosti, kterou způsobil koronavirus.

Například ženy jsou nejvíce zastoupeny na pracovních pozicích, kterých se koronakrize nejvíce dotkla. Pokud by ženy a muži byli v těchto sektorech zasažených pandemií zastoupeni stejně, bylo by o 112 milionů žen méně vystaveno riziku ztráty příjmu.

Pandemie nejvíce ublížila chudší části obyvatelstva. Vloni se počet lidí žijících v chudobě mohl zvýšit až o 500 milionů. Zpráva také odhalila, že většinu lidí na zemi dělí od života v chudobě jen jediná výplata. Pandemie tak může poslat až 60 milionů osob do extrémní chudoby, zatímco bohatí covidu odolávají obecně dobře.

Na bohatství miliardářů se podepisují hlavně akcie. Ačkoli se akciové trhy v prvních měsících pandemie propadly, dostaly se zpět, částečně i díky ekonomické pomoci poskytované státem. Oxfam vypočítal, že po celém světě vzrostlo bohatství miliardářů mezi polovinou března a koncem prosince o 3,9 bilionu dolarů.

Podle Bucherové v boji proti nerovnosti hrají důležitou roli vlády, které by měly zajistit, aby měl každý člověk přístup k vakcíně na covid-19 a aby získal finanční podporu v případě ztráty zaměstnání. Je také na čase, aby investice do veřejných služeb vytvořily nová pracovní místa, zajistily přístup ke vzdělání, zdravotní a sociální péči, uvedla.

Společnost Oxfam proto vyzvala americký Kongres, aby schválil plán hospodářské obnovy, který poskytne větší pomoc v boji proti pandemii. Mimo jiné společnost požaduje investici do pracovních míst, ale i podporu péče o děti, aby se ženy mohly opět vrátit do práce.

Reklama

Doporučované