Hlavní obsah

Okamura chce zrušit nouzový stav. Hodlá v něm „vykoupat“ opozici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Okamurův tah míří více na demokratickou opozici než na samotnou Babišovu vládu.

Reklama

Tomio Okamura shání podporu na zrušení nouzového stavu. Stejně jako další politické strany, i on se odvolává na jeho protiústavnost.

Článek

Ke snaze sebrat podpisy na mimořádnou schůzi poslanců – o které šéf SPD hovořil z kraje týdne – přidal další způsob, jak téma na plénum Sněmovny dostat: zařadit na čtvrteční jednání Sněmovny bod, který by se věnoval neústavnosti aktuálního nouzového stavu, jehož součástí by bylo hlasování o jeho zrušení.

Na zorganizování mimořádné schůze Sněmovny je třeba čtyřicet poslaneckých podpisů a šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) má na její svolání deset dní. I kdyby se Okamurovi podařilo čtyři desítky poslanců získat, mimořádná schůze by se mohla konat až v poslední dnech aktuálního nouzového stavu. U zařazení bodu stačí, když Okamura přijde k mikrofonu a nechá poslance o svém návrhu hlasovat.

„Už jsem to ostatním předsedům avizoval,“ řekl Seznam Zprávám Tomio Okamura. „I když mi zařazení bodu neschválí, tak se ukáže, kdo má jaký postoj k nouzovému stavu, zdali ho někteří nemají jiný než minulý čtvrtek,“ dodal.

SPD v současnosti disponuje 19 hlasy, k tomu, aby se o Okamurově návrhu jednalo, je třeba souhlasu většiny poslanců, kteří se jednání účastní. Pro doplnění, Sněmovna kvůli pandemii koronaviru zasedá v polovičním počtu, tedy například Okamura bude moci použít jen 10 „svých“ poslaneckých hlasů.

Pro zařazení jednání o nouzovém stavu může prozatím počítat s hlasy komunistů, kteří minulý čtvrtek rovněž hlasovali pro neprodloužení nouzového stavu. „Vláda hraje mimo ústavní pravidla stanovené parlamentní hry a vytváří si pravidla vlastní,“ říká k tomu jejich šéf Vojtěch Filip. Ten Seznam Zprávám potvrdil, že Okamurovi již podepsal i žádost o vyvolání mimořádné schůze Sněmovny.

Komunistů je 15, v rámci polovičního režimu jich může přijít 8, což je pro zařazení bodu stále málo.

Okamurův tah totiž míří více na demokratickou opozici než na samotnou Babišovu vládu. Nutí totiž opoziční poslance – kteří většinově hovoří o protiústavnosti současného stavu –, aby jej de facto potvrdili tím, že ho přejdou mlčením. Okamurovi se tak otevírá prostor znovu v nouzovém stavu demokratickou opozici „vykoupat“. Bez jejich hlasů totiž nouzový stav nezruší.

Například šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura na středeční tiskové konferenci řekl, že občanští demokraté v Poslanecké sněmovně udělají všechny kroky potřebné k tomu, aby se země dostala zpět do ústavního stavu.

Hlasy pro mimořádné svolání Sněmovny dodat odmítl. „Mimořádná schůze je špatný krok, protože kdo zná řád Sněmovny, ví, že od žádosti může uplynout deset dnů, schůze by byla 27. nebo 28. února a problém to by neřešilo,“ uvedl. Aktuálně vyhlášený nouzový stav totiž koncem února skončí.

Co se za „uděláme všechny kroky“ skrývá, by pak podle místopředsedy ODS Martina Kupky mělo být jasné po jednání šéfů parlamentních stran s Andrejem Babišem ve středu večer. „Na základě večerního jednání budeme moci říci, jaké budou naše kroky,“ odvětil na otázku, zda ODS hodlá zvednout ruku pro Okamurův bod.

Senátoři ODS vedle toho chystají stížnost k Ústavnímu soudu, aby rozhodl, zda vláda postupovala v souladu s Ústavou, či nikoliv.

Vyčkat na výsledek večerního jednání chtějí i lidovci. „Budeme mít po jednání s premiérem jednání klubu a tam padne finální rozhodnutí,“ řekl Seznam Zprávám jejich předseda Marian Jurečka.

Nepodpořit zařazení Okamurova návrhu na jednání Sněmovny se naopak rozhodla TOP 09 a nedá se počítat s hlasy Pirátů a STAN.

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše je třeba využít současné dva týdny k tomu, aby po tomto nouzovém stavu již další nebyl třeba, a situace se přesto dala zvládnout. „Teď nepodpoříme rušení nouzového stavu. Dostali jsme premiéra k jednacímu stolu a předložíme mu naše požadavky. Rušit nouzový stav, o který požádali i naši hejtmani by nebylo dobré,“ uvedl pro Seznam Zprávy šéf Starostů Vít Rakušan.

Reklama

Doporučované