Hlavní obsah

OLAF doporučil státům vrátit dotace za 485 milionů eur

Foto: European Commission - News Audiovisual Service

Ilustrační fotografie

Reklama

Evropský úřad OLAF vydal svou každoroční zprávu. Podle dokumentu by se do pokladny EU mohlo vrátit téměř 13 miliard korun. Roste počet podvodů ohledně dotací na ekologické a udržitelné projekty, například u snižování emisí z aut.

Článek

V Evropské unii se vedle dlouhodobého zneužívání fondů či obcházení cel a daní stále více rozmáhají zločiny spojené s bojem proti změnám klimatu a ochranou přírody. Ve své každoroční zprávě to dnes uvedl Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF), který loni celkem uzavřel vyšetřování 181 případů a vydal 254 doporučení pro národní a unijní orgány. Na základě této práce by se mohlo vrátit do pokladny EU až 485 milionů eur (12,9 miliardy korun).

Zelené zločiny

„Již v několika minulých letech jsme zaznamenali rostoucí trend podvodů spojených s fondy na ekologické a udržitelné projekty,“ konstatoval dnes ředitel úřadu Ville Itälä. OLAF se podle něho v minulém roce zaměřil zvláště na odhalování tohoto typu zločinů, neboť takzvané zelené investice jsou zásadní prioritou Evropské komise, a tím roste i potenciál pro podvody.

Vyšetřovatelé úřadu loni odhalili například zneužívání peněz určených na výzkum možného snižování emisí z automobilů, které místo toho šly na výrobu zařízení umožňujících kontroly zplodin obcházet. Odhalili také systém podvodů s falešnými biopalivy, dovoz dřeva vytěženého v chráněných oblastech či zneužívání peněz z fondů na prevenci lesních požárů.

Staré podvody

Kromě podvodů spojených s ekologií se loni OLAF setkával hlavně s dlouhodobě známými typy organizovaných zločinů, jako je dovoz padělaného zboží, krácení cel a daní či praní špinavých peněz.

Úřad odhalil celkem 57 podvodů spojených s unijními fondy, kvůli kterým vydal národním orgánům doporučení, aby zajistily vrácení peněz. Nejvíce případů (11) se týká Rumunska, následuje Itálie s devíti a Řecko, Polsko a Bulharsko se sedmi. Českým úřadům OLAF doporučil vyřešit tři podvody, podrobnosti však nezveřejnil.

OLAF vyšetřuje podvody s unijními fondy, korupci či krácení daní již 20 let. Za poslední dekádu má na kontě přes 2000 uzavřených případů. Patřila mezi ně i kauza Čapí hnízdo spojená s českým premiérem Andrejem Babišem, v níž úřad v roce 2017 dospěl k závěru, že existuje podezření na dotační podvod. Česko poté vyňalo farmu z unijního financování.

Reklama

Doporučované