Hlavní obsah

Orbánův Fidesz se chce spojit s nacionalisty v Itálii a Polsku. Salvini váhá

Foto: Profimedia.cz

Maďarský premiér Viktor Orbán.

Reklama

Kromě založení nové frakce v Evropském parlamentu se může maďarský Fidesz přidat i k některé ze stávajících. Nabízí se evropští konzervativci a reformisté, kde zasedá i česká ODS nebo polská PiS.

Článek

Maďarská vládní strana Fidesz se spojí s podobně zaměřenými stranami z Itálie a Polska s cílem přebudovat evropskou pravici. Ve svém pravidelném rozhlasovém vystoupení to řekl maďarský premiér Viktor Orbán, informovala agentura Reuters. Orbánův nacionalistický Fidesz ve čtvrtek oficiálně vystoupil z Evropské lidové strany (EPP), která je hlavním konzervativním uskupením v Evropském parlamentu.

Orbán uvedl, že Fidesz se v posledních letech politicky odklonil od EPP v otázkách jako jsou daně, migrace či řešení pandemie covidu-19. Evropští lidovci naopak Orbánovu uskupení vyčítají porušování demokratických standardů a principů právního státu.

Mezi zvažovanými partnery je italská Liga. Její vůdce Matteo Salvini dnes novinářům řekl, že má nyní jiné priority, a to očkovací kampaň a nastavení kompenzací pro podnikatele. „O tom, co se bude dít v Evropě, budeme jednat později,“ uvedl.

Europoslanci zvolení za Ligu jsou nyní součástí klubu Identita a demokracie, v níž působí také zástupci francouzské strany Národní sdružení (RN) Marine Le Penové, poslanci zvolení za Alternativu pro Německo (AfD) či české hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD).

Čtvrteční odchod Fideszu z EPP byl formalitou. Už před dvěma týdny maďarská strana opustila poslanecký klub EPP v reakci na to, že konzervativní frakce schválila nová pravidla usnadňující vyloučení maďarských europoslanců. Fidesz měl v EPP již od předloňského roku na neurčito pozastavené členství kvůli kontroverzním krokům, které posilují moc vládnoucí strany a v EU vyvolávají obavy o demokracii a o respektování zásad právního státu v Maďarsku.

I bez Orbánových poslanců zůstane frakce EPP se 175 členy nejsilnějším klubem v 705členném parlamentu a spolu s dalšími proevropskými skupinami je schopna dát dohromady většinu hlasů. Do EPP patří například německé sesterské strany CDU a CSU, rakouští lidovci (ÖVP), polská Občanská platforma nebo čeští lidovci a TOP 09.

Agentura Reuters ve čtvrtek poznamenala, že kvůli politice Orbánovy vlády, která bývá označována za nacionalistickou a protiimigrační, mnozí za vhodnějšího spojence pro Fidesz na unijní úrovni považují Stranu evropských konzervativců a reformistů (ECR). Jejím členem je například polská vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) anebo česká Občanská demokratická strana.

Před volbami do EP se spekulovalo o spojenectví Orbána s předsedou PiS Jaroslawem Kaczyńským a vůdcem italské krajně pravicové Ligy Matteem Salvinim. Ale PiS má výhrady k přátelskému postoji krajní pravice vůči Moskvě.

Reklama

Doporučované