Hlavní obsah

Zákon, který měl zachránit Česko, je zralý na generální opravu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v pátek oznámil dřívější termín otevření restaurací a dalších zařízení. Důvodem je rozsudek Nejvyššího správního soudu.

Reklama

Jádrem problému při boji s pandemií je podle odborníků špatně napsaný pandemický zákon, kvůli kterému vláda uspíšila rozvolňování opatření. V Česku také v tomto ohledu prý chybí zdravotnický institut po vzoru zahraničí.

Článek

Staronový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v pátek oznámil, že restaurace, kasina, koupaliště a další zařízení otevřou již v pondělí. Důvod však nebyl epidemický, nýbrž právní.

„Nejsem úplně šťastný z toho, že musíme takto radikální rozvolnění v jeden okamžik udělat. Přiznám se, že kdyby nás k tomu nedonutil rozsudek Nejvyššího správního soudu, tak bych navrhoval spíše udržení termínu 14. června, byť na druhou stranu se epidemická situace zlepšuje,“ řekl Vojtěch v pátek po mimořádném jednání vlády.

Na téma pandemického zákona a jeho roli v dalším boji nejen s pandemií covidu-19 debatovali odborníci v nedělních Otázkách Václava Moravce.

Pandemický zákon vznikal během úřadování tehdejšího ministra zdravotnictví Jana Blatného. Exministr v debatě řekl, že napadnutelnost zákona Nejvyšším správním soudem v první instanci bez možnosti odvolání je pojistkou, se kterou se počítalo už při jeho vzniku.

V debatě však odmítl tvrzení, že by se při přípravě zákona počítalo s tím, že by šel proti platné legislativě. Domnívá se, že aby se současná situace neopakovala, bude muset proběhnout právní úprava buďto samotného zákona, nebo právního výkladu problémů, kterých se dotýká.

„Musíme mít tři úrovně kontroly. Tou nejnižší je zákon o ochraně veřejného zdraví, další je pandemický zákon a poslední, za předpokladu, že půjde všechno špatně, a já věřím, že už se to nestane, musíme mít možnost toho krizového zákona,“ řekl v Otázkách Blatný.

Způsob, jakým je pandemický zákon napsán, zkritizoval i ekonom Filip Pertold z výzkumného institutu CERGE-EI. Podle něj je zákon „nezpůsobilý k regulování epidemie“.

„Nerozumím tomu, proč rozvolňujeme restaurace, když mladí lidé ještě nejsou proočkovaní. Bohužel je to zjevně důsledek toho, že pandemický zákon je napsán špatně,“ uvedl Pertold.

Dalším problémem je podle Pertolda absence covidového fondu, který by pomohl financovat preventivní opatření za účelem zamezení plošného lockdownu.

„Vláda k tomu nepřistoupila a všechna levná opatření, jako třeba zvýšení nemocenské nebo testování ve firmách, která jsme mohli zavést na podzim, se odkládala a ten účet je velmi tragický,“ dodal.

Své připomínky k problému pandemického zákona měl i bývalý šéf epidemiologické skupiny při Ministerstvu zdravotnictví Rastislav Maďar. Ten by byl radši, kdyby bylo možné zachovat systém rozvolňovacích balíčků.

„Samozřejmě, od začátku jsme říkali, že pokud se epidemická situace bude vyvíjet dobře, tak to můžeme urychlit. Nicméně, teď to masivní rozvolnění představuje epidemiologické riziko. Jak velké riziko to je, však nikdo neví,“ upozornil Maďar.

Dodal, že pandemický zákon má Česko chránit nejen před covidovou pandemií, ale i před dalšími, které by mohly přijít v budoucnu.

Maďar také volá po institutu, který by se zabýval problematikou veřejného zdraví po vzoru jiných států. Jako příklad uvedl americké CDC nebo Robert Koch Institut v Berlíně.

Nový institut pro veřejné zdraví je podle něj zásadním tématem v boji s pandemií, kterým by se měli intenzivně zabývat současný a popřípadě i budoucí ministři zdravotnictví: „Zatím v tomhle ohledu Česká republika připravená není a ještě nás to čeká.“

Reklama

Doporučované