Hlavní obsah

Pandemie zasáhla i britskou královnu. Její zisky klesly o miliony liber

Foto: Flickr.com

Členové královské rodiny jsou placeni jak ze soukromých financí, tak i z peněz daňových poplatníků.

Reklama

Ekonomické dopady pandemie pociťuje i britská královna Alžběta II. Hodnota jejích nemovitostí se od loňského do letošního března snížila o 22 procent. Panovnice ztrácí hlavně na příjmech z nájemného, ale také na turismu.

Článek

Britská královna Alžběta II. během pandemie zchudla. Správce jejího majetku uvedl, že v prvním roce jí klesl zisk o 22 procent. Od loňského do letošního března se zisk Crown Estate, tedy Korunních nemovitostí, snížil téměř o 76 milionů liber (2,25 miliardy korun).

Královna tratí i navzdory nečekanému zisku z aukce větrných elektráren na moři. Ta podle serveru The Guardian pomohla čelit ztrátám, ale už nedokázala smazat roční pokles zisků na 269 milionů liber.

Zisk korunního majetku, který zahrnuje mořské dno kolem Velké Británie a rozsáhlé portfolio pozemků a nemovitostí včetně královského parku Windsor Great Park, londýnské Regent Street a čtvrti St James, klesl především kvůli nájemnému.

Zisk musí Crown Estate předávat ministerstvu financí, ale čtvrtina z něj se královské rodině vrací ve formě „svrchovaného grantu“. Od roku 2012 se jeho prostřednictvím hradí královniny oficiální výdaje a také náklady spojené s údržbou paláců a dalších sídel královské rodiny.

Celková hodnota portfolia však díky prodeji nájemných smluv na větrné elektrárny Windfarm vzrostla o 7,5 procenta na 14,4 miliardy liber (426 miliard korun).

Námořní portfolio tak vzrostlo o 2,1 miliardy liber, což vykompenzovalo pokles hodnoty nemovitostí o 1,1 miliardy liber.

Zejména v Londýně klesly příjmy z nájemného, protože obchodníci byli zasaženi uzávěrkou kvůli pandemii koronaviru. Koruna shromáždila 81 procent nájemného od retailových a kancelářských klientů. Nabídla jim totiž odklad splátek, aby jim pomohla překonat krizi.

Královna Alžběta II. také ztrácí zisk kvůli úbytku cestovního ruchu. V důsledku uzavírek a dalších omezení cestování se její příjmy z cestovního ruchu propadly o 53 procent z 20,2 milionů liber na 9,4 milionů liber. Některé královské objekty jsou přístupné turistům, a tak byly ztráty ze vstupného znát.

Členové královské rodiny jsou placeni jak ze soukromých financí, tak i z peněz daňových poplatníků. Celkovou hodnotu majetku samotné britské královny vyčíslil časopis Forbes ještě před pandemií na 500 milionů dolarů (10,6 miliardy korun).

Reklama

Doporučované