Hlavní obsah

Pardubice asi označí stanoviště eletrokoloběžek piktogramy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Město Pardubice projedná s firmou Bolt lepší označení stanovišť pro sdílené elektrokoloběžky. Zřejmě je označí piktogramy. Po zhruba měsíčním provozu je uživatelé dávají mimo určená místa.

Článek

Firma Bolt po dohodě s městem zřídila stanoviště, kam uživatelé mohou koloběžky odstavit. Stanoviště vidí uživatelé v aplikaci, benevolence umístění je v řádech desítek metrů. Podle Kvaše je potřeba systém doladit.

„Myslím, že to byla trochu naše naivita. Mysleli jsme si, že provozovatelé budou bystří a rozumní, že vždycky najdou to nejlepší místo. Máme nějaké stížnosti, i když na 150 koloběžek to není tak dramatické. Sám jsem viděl pět šest koloběžek na nepochopitelných místech, vadí mi to, určitě s tím budeme něco dělat,“ řekl náměstek primátora Petr Kvaš (ODS).

„S těmi koloběžkami to není dotažené do konce, není to ideální. Hovořilo se o tom, že by se na komunikacích udělaly piktogramy, kam by se umísťovaly, aby se po ulicích nepovalovaly, jak to vidíme teď,“ dodala starostka městského obvodu I Alena Stehnová (ANO).

Bolt má půjčovny elektrických koloběžek ve 14 státech po celém světě. V České republice jsou dostupné také v Olomouci a Boskovicích. Minuta jízdy stojí v Pardubicích čtyři koruny, po pěti minutách se cena za další minutu snižuje na tři koruny. Desetiminutová výpůjčka stojí 35 korun, celodenní půjčovné je 625 korun.

„Musí si to sednout, nechceme zakazovat sdílenou mobilitu ve městě, je to moderní, ale i dobrý prostředek, jak se dostat z místa A do místa B v přeplněném městě,“ řekl Kvaš.

Reklama

Doporučované