Hlavní obsah

Pátrání v zákulisí Prymulovy schůzky: jeden z aktérů dal hnutí ANO milion

Foto: Seznam Zprávy

Tři týdny uplynuly od vypuknutí kauzy. Její hlavní aktéři odmítají vnést do případu světlo. Stále není jasné, kdo všechno se schůzek účastnil a co všechno se na Vyšehradě probíralo.

Reklama

Seznam Zprávy pátraly po dalších aktérech vyšehradské seance Romana Prymuly a Jaroslava Faltýnka. Roman Horváth a Jan Gottvald, kteří se podle svědků dostavili do restaurace Rio's, se zajímají o zdravotnictví či stavebnictví.

Článek

Se zpožděním tří týdnů se objevují další informace o tajné schůzce v uzavřených prostorách restaurace Rio's na pražském Vyšehradě i jejích aktérech.

Už je jisté, že nočního setkání se zúčastnilo vícero osob než jen trojice mužů ze státního sektoru, která to sama v prvních dnech přiznala (dnes už bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula, šéf poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek a ředitel ostravské fakultní nemocnice Jiří Havrlant).

Svou účast v rozhovoru pro Seznam Zprávy totiž dodatečně potvrdil i pražský galerista Jan Třeštík, jenž mezi své přátele řadí Prymulu i Faltýnka a v kontaktu je i s premiérem Andrejem Babišem.

Všechny neoficiální informace nasvědčují ale tomu, že Třeštík nebyl v restauraci jediným člověkem z privátní sféry, který má k politikům blízko. Nejde jen o opakovaně zmiňovaného přerovského advokáta a Faltýnkova dlouholetého přítele Květoslava Hlínu (jenž ale tvrdí, že na Vyšehradě vůbec nebyl).

Informace Seznam Zpráv hovoří o tom, že dlouholeté napojení na politickou sféru mají i další dva údajní účastníci z řad moravských podnikatelů, kteří se zatím k věci nevyjádřili: Roman Horváth a Jan Gottvald.

Milion pro ANO

Za jakým účelem a na čí pozvání ve středu 21. října do Prahy přijel Roman Horváth, padesátiletý jednatel a spolumajitel ostravské pojišťovací společnosti Satum Czech, lze stále jen spekulovat. Některé zdroje hovoří o tom, že jedním z témat jednání mělo být i pojišťování v oblasti zdravotnictví, včetně uvažovaného pojištění dovozu vakcíny proti covidu-19, jež se chystá na příští rok. Oficiálně všichni účastníci hovoří o tom, že se debata týkala epidemie covidu-19 a také problematiky testování.

Pojišťovací makléř Horváth má sektor zdravotnictví ve svém byznysu jako jeden z klíčových, jak lze vyčíst i z internetových stránek jeho firmy. Na inkriminovaném večírku měl podle zdrojů redakce projevit mimořádnou velkorysost. Když prý jako jeden z posledních odcházel, vysokou útratu přesahující 40 tisíc korun z větší části zaplatil právě on (i za politiky Faltýnka a Prymulu). Ani k tomu se ale Horváth nevyjadřuje, ač byl o to redakcí výslovně požádán.

Skutečně bezúplatná pomoc?

Provozovatel vyšehradské restaurace Raimund Špunda ve svém oficiálním prohlášení, z něhož citoval majitel objektu (vyšehradská kapitula), uvedl, že soukromý neveřejný prostor poskytl svému dlouholetému dobrému známému Jaroslavu Faltýnkovi za účelem jednání s dalšími osobami jako „přátelskou a bezúplatnou pomoc“.

Nicméně informace Seznam Zpráv, stejně jako redakce Neovlivní.cz, hovoří o útratě přes 40 tisíc korun. Jde o jednu z mnoha nesrovnalostí v celé kauze, jež vedla k pádu ministra zdravotnictví Romana Prymuly. „Ze schůzky jsem odešel sám, někdy po panu Prymulovi, nepamatuji si přesně čas. Útratu jsem neplatil ani na ni nepřispíval a nevím, jak vysoký byl účet,“ uvedl k tomuto tématu vyhýbavě galerista Jan Třeštík.

V Horváthově případě by nešlo o nic výjimečného. Podobnou štědrost vůči politikům prokazuje podnikatel s bydlištěm ve Frýdlantu nad Ostravicí už několik let. Jeho firma je dlouhodobým sponzorem politických stran. V minulosti šlo hlavně o ODS, které nejvíce peněz - 100 tisíc korun - poslal v roce 2010, kdy byla pravicová partaj u moci.

Ale rekord to zdaleka nebyl. Historicky nejvyšší dar Horváthova firma poskytla hnutí ANO, a to v roce 2018. Jednalo se o rovný milion korun. Peníze tehdy věnovala firma In-Credit leasing, která je stoprocentní dcerou Satum Czech a Horváth je jejím prokuristou.

Mimochodem ten rok žádná jiná společnost Babišovu hnutí neposlala více. A celkově šlo o druhý nejvyšší dar, když ostravskou In-Credit leasing jako fyzická osoba se svými třemi miliony korun přeskočil jen podnikatel a někdejší kandidát na pražského primátora Petr Stuchlík.

Top klient: „Faltýnkův“ kraj

Horváthovi se investice do hnutí ANO v jistém směru vrací. Jak potvrzuje registr smluv, ve veřejném sektoru má jeho firma jednoznačně největšího klienta Olomoucký kraj, jemuž až doposud v roli hejtmana vládl Ladislav Okleštěk právě z hnutí ANO.

Objem 14 zprostředkovaných pojistných smluv s krajem, v němž měl čtyři poslední roky zásadní vliv i Oklešťkův přítel z Prostějova Jaroslav Faltýnek, propočítal Hlídač státu na zhruba 200 milionů korun. A pod většinou smluv se Satum Czech od roku 2017, včetně dvou největších, je za Olomoucký kraj podepsán právě Okleštěk.

Vazbu podnikatele Horvátha na skupinu kolem Jaroslava Faltýnka názorně ilustruje i informace, že Satum Czech pojišťuje i advokátní praxi výše zmíněného Květoslava Hlíny. „Dříve jej pojišťovala společnost Renomia/Wi-ass, dnes ale jedná se Satumem a Horváthem,“ řekl Seznam Zprávám Hlínův kolega.

Do vyšší ligy

Přesuňme se k dalšímu vyšehradskému aktérovi: jihomoravský podnikatel a lobbista Jan Gottvald.

Zdroje Seznam Zpráv a serveru Neovlivní.cz hovoří o tom, že to byl on, kdo do restaurace Rio's, kde se scházejí vlivní zákulisní hráči, dorazil jako první.

Seznam Zprávy Gottvalda telefonicky kontaktovaly před několika dny, hovor však netrval dlouho. „Já nemůžu mluvit. Díky, na shledanou,“ zavěsil hned po představení. Tento pokus jsme neúspěšně opakovali několikrát i v posledních dnech, Gottvald neodpověděl ani na zprávy.

Aktuálně platí za zákulisního hráče na brněnské úrovni, podle zdrojů Seznam Zpráv z brněnských finančních kruhů by se Gottvald chtěl vyšvihnout o patro výš - do Prahy. Taková schůzka na Vyšehradě s v té době nejdůležitějším ministrem a klíčovým člověkem premiéra Andreje Babiše by jeho záměrům odpovídala.

Seznam Zprávy v uplynulých dvou týdnech pátraly, jaké jsou podnikatelské zájmy Jana Gottvalda.

Do podnikatelského života jej zasvěcoval jeho otec, který byl na vrcholu na přelomu milénia a platil za jednu z nejvlivnějších postav šedé zóny. Jan Gottvald st. se veřejně proslavil mimo jiné tím, že vesnický klub Drnovice u Vyškova dostal do první fotbalové ligy. Tým si pak zahrál i v evropských pohárech. Gottvald senior byl i jeden čas místopředsedou fotbalového svazu.

Méně na očích bylo jeho vlastnictví ústeckého potravinářsko-chemického kolosu Setuza, kterou koncem 90. let řídil a po přelomu tisíciletí předal do rukou kmotra Františka Mrázka. Ke Gottvaldovi měl blízko i někdejší „nepřítel státu“ a podnikatel Tomáš Pitr, kterého s Mrázkem dle jeho slov seznámil právě Gottvald st. I Pitr ostatně byl jedním ze skupiny, která ovládala Setuzu. Sám Gottvald starší kvůli vyšetřování finančních operací v tomto výrobci „mýdla s jelenem“ skončil ve vazbě.

Vyhrocené vztahy měl pak Gottvald senior s další postavou podnikatelského polosvěta - Radovanem Krejčířem. Naopak jeho syn Jan podle informací serveru Neovlivní.cz s dnes uprchlým gangsterem byl schopen spolupracovat.

Základem fungování Gottvalda juniora je podle zdrojů Seznam Zpráv čilé udržování kontaktů se širokým spektrem lidí. A to právě na dýcháncích podobného ražení, jako byl ten na Vyšehradě.

Dle informací z prostředí brněnských finančníků a lobbistů například o loňských Vánocích se v luxusním hotelu International v centru Brna pohyboval Gottvald ve společnosti několika klíčových hráčů od stavebnictví přes zdravotnictví až k vysoké politice. Dodejme, že Gottvald i otázku ohledně vztahu s níže uvedenými muži nechal bez reakce.

Prvním jménem je známý brněnský manažer, obchodní ředitel brněnského stavebního kolosu IMOS Eduard Hrouzek. Ten si na výše zmíněné vánoční setkání v hotelu nemohl vzpomenout. „Znám Gottvalda staršího, viděli jsme se asi dvakrát. Schůzka v hotelu? Je to možné, ale nevybavuji si. To byste mi musel poslat fotku, abych to poznal. Já mám takových jednání,“ řekl Seznam Zprávám Hrouzek.

Zmínky o něm a jeho vlivné firmě IMOS se objevily v policejním spisu kauzy Stoka, ve které policie vyšetřuje cinknuté zakázky na brněnských úřadech. Policie se dostala ke svědectví, dle něhož byl IMOS v některých výběrových řízeních dopředu preferovanou společností (zástupci IMOS dané svědectví odmítají, obviněni nebyli).

Podobný je ostatně osud i Jaroslava Faltýnka, který byl na Vyšehradě, a jeho syna. O obou se ve spise Stoka mluví. Ani jeden ovšem není stíhaný.

Muž z diáře

Blízkým Gottvaldovým kontaktem, s nímž bývá dle našich zdrojů v Brně vídán, má být také podnikatel ve zdravotnictví Jozef Kalavský.

S Kalavským redakce komunikovala skrze jeho brněnského advokáta Milana Staňka, kterého jsme požádali o zprostředkování kontaktu. „Zná jeho (Gottvaldovo) jméno, ale nemá ponětí o jeho aktivitách. Řekl mi, že vám kontakt na něho dávat nemám, nechce s vámi komunikovat,“ řekl redakci právník Staněk.

To, že jsme s Kalavským hovořili prostřednictvím advokáta, není náhoda, na takovou komunikaci je v posledních letech zvyklý. Kalavský je nepravomocně odsouzený k pěti letům vězení v korupční kauze Nemocnice Na Homolce.

Dle vyšetřovatelů Kalavský na konci roku 2009 uplatil tehdejšího ředitele Homolky Vladimíra Dbalého za zakázku na dodávku gama nože pro firmu Transkontakt-Medical. Prozradil to zabavený diář, do kterého si Dbalý dělal poznámky o manipulování soutěží.

Do vysoké politiky se nyní dostal další Gottvaldův známý, byť podle jeho slov jde o známost velmi povrchní. Je jím novopečený senátor ODS a bývalý ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus.

„Viděl jsem ho v souvislosti se sportovním utkáním. Vím, kdo to je, ale to je všecko. Jednou jsem byl do Prahy pozvaný na hokej a byl tam,“ řekl Seznam Zprávám Kraus, který loni v říjnu skončil ve vedení brněnské fakultky po dvanácti letech.

Kraus uvedl, že zná jak Hrouzka z IMOSu, tak slovenského podnikatele Kalavského z éry působení v čele fakultní nemocnice. „Toho znám, svého času byl zástupcem firmy, která prodávala těžké rentgenové přístroje do nemocnic. Svého času dodávali i lineární urychlovače,“ dodal senátor Kraus.

Reklama

Související témata:

Doporučované