Hlavní obsah

Pellegrini si zavolá Fica na kobereček, chce vysvětlit, proč hájil Kotlebova rasistu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David W. Černý, Reuters

Šéf strany SMER Robert Fico a slovenský premiér Peter Pellegrini (archivní foto).

Reklama

Ostrou kritiku předsedy slovenské vlády Petera Pellegriniho si vysloužil expremiér a předseda vládnoucí strany SMER Robert Fico. Ten minulý týden zpochybnil nezávislost soudnictví a zastal se odsouzeného politika krajní pravice Milana Mazureka, který minulý týden přišel kvůli rasistickým výrokům o poslanecký mandát. Fica už vyšetřuje policie.

Článek

„Budu se muset pana předsedy zeptat, jestli je to nová doktrína naší strany,” prohlásil v neděli v televizi TA3 na adresu Roberta Fica jeho stranický kolega Peter Pellegrini.

Důvodem jsou Ficovy výroky, ve kterých se zastal odsouzeného exposlance Milana Mazureka z krajně pravicové Lidové strany Naše Slovensko Mariana Kotleby (LSNS). „Mazurek řekl to, co si myslí téměř celý národ, a když popravíte někoho za pravdu, uděláte z něj národního hrdinu,” říká politik ve videu zveřejněném ve čtvrtek na svém Facebooku.

Nejvyšší soud v úterý potvrdil rozsudek odsuzující Mazureka kvůli hanobení národa, rasy a přesvědčení k pokutě 10 000 euro. Důvodem jsou výroky z roku 2016, ve kterých mluví krajně pravicový politik o nepřizpůsobivosti, násilí a vandalismu ze strany romského etnika, uráží Romy a zmiňuje se o nebezpečí spojeném s islámskými migranty. Po úterním rozsudku nejvyššího soudu Mazurek automaticky ztratil svůj poslanecký mandát.

Proti Ficovi

Podle Pellegriniho jsou Ficovy výroky nebezpečné. „Co budeme dělat, když někdo zaútočí na nějakého Roma a bude se hájit tím, že si to myslí předseda nejsilnější strany? Tohle je nebezpečné, takovéhle řeči nemůže vést. Musíme to odsoudit,” pustil se Pellegrini nebývale ostře do Fica. Připomněl mu navíc, že byl deset let premiérem a romskou otázku mohl aktivně řešit.

Fico přitom v souvislosti s rozsudkem nad Mazurekem zkritizoval i slovenské soudy. „Respektuji rozsudek nejvyššího soudu proti poslanci Národní rady, panu Mazurekovi, ale zařazuji ho do kategorie mediálních, po kterém budou preference pana Kotleby a jeho strany utěšeně růst,” prohlásil.

Slova expremiéra už začala vyšetřovat Národní kriminální agentura spadající pod policejní prezidium.

Předsedu SMERu zkritizovala i koaliční Slovenská národní strana a Most-Híd. Podle šéfa opoziční Svobody a solidarity Richarda Sulíka „Fico propásl příležitost mlčet”.

S Kotlebou ne

Pellegrini se jasně vyjádřil i ohledně spolupráce s kotlebovci: „Demokracie na Slovensku nemůže viset na šňůře od Kotlebových kalhot. Nikdy v životě nebudu součástí koalice, jejímž členem by měla být LSNS či ji tiše podporovala.”

Slovensko čekají parlamentní volby příští rok na jaře. Zatím platí, že kandidátem strany SMER na premiéra bude ve volbách znovu Robert Fico, i když odstoupil při politické krizi po vraždě novináře Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové a nahradil ho Pellegrini.

Za obhajobu Mazureka schytal Fico kritiku od slovenských komentátorů. „Hrdě a nebojácně se postavil do čela extremistů. Paní prezidentka (Zuzana Čaputová) tomu musí zabránit, oproti všem zvyklostem, na které se ve snaze získat moc budou odvolávat. Musí to udělat! Za každou cenu!” píše v týdeníku Týždeň komentátor Eugen Korda. Naráží přitom na to, aby Čaputová po parlamentních volbách nepověřovala Fica sestavením vlády.

„Pokud chtěl Pellegrini někdy zvýšit hlas, musí to udělat teď. Jinak jeho pokus o krizový management SMERu skončí dřív, než vlastně začal,” píše zase o střetu premiéra s expremiérem komentátor deníku Pravda Peter Javůrek.

Ještě ostřejší je komentář šéfredaktorky deníku SME Beaty Balogové: „Fico není jen obyčejný rasista. Je něco mnohem nebezpečnějšího: je politik, který ztratil všechny zábrany. Zůstává mu jen tradice neblaze proslulých diktátorů, autoritářů, patriarchů, které zkonzumoval vlastní podzim. A země si už vlastně nepamatuje čas, kdy ještě mohli odejít, když už ne důstojně, tak bez historické hanby, někde na hranici karikatury a odstrašujícího příkladu pro další generace politiků”.

Reklama

Doporučované