Hlavní obsah

Peníze jdou na střechu Zadní synagogy i restaurování oltáře svaté Barbory

Foto: město Třebíč

Třebíč příspěvek využije na novou střechu Zadní synagogy.

Reklama

Kraj Vysočina chce letos podpořit vlastníky 77 památek penězi na jejich opravu. Podpoří také několik příprav oprav. V programu Památky 2020 rozdělí 14,5 milionu korun.

Článek

Majitelé podle hejtmana Jiřího Běhounka (za ČSSD) žádali o víc peněz, než byl kraj připraven zaplatit. Někteří žadatelé byli vyřazeni, jiní dostanou příspěvek nižší.

Žádostí bylo podle informací kraje 122 za více než 20 milionů korun. Kraj rozdělí žadatelům všechny peníze, které na dotační titul už dříve vyčlenil. Šetřit na něm nechce. Nechce ohrozit ty, kteří opravy připravovali. „Zrovna v tomto případě, v programu Památky, nepočítáme s jeho utlumením,“ řekl Běhounek.

Mezi úspěšnými žadateli jsou především římskokatolické farnosti nebo správci židovských památek. Příspěvky kraje se pohybují od 14 000 do 195 000 korun. V humpoleckém kostele svatého Mikuláše poslouží peníze do opravy kamenného portálu a schodiště, jihlavský kostel svaté Kunhuty má dostat peníze na nový nátěr šindelové střechy a farnost v Pelhřimově na restaurování oltáře svaté Barbory. Kraj chce podpořit také obnovu náhrobků na židovském hřbitově v Habrech na Havlíčkobrodsku.

Krajští radní rozhodli i o samostatném příspěvku třem městům na Vysočině, která mají památky zapsané na seznamu UNESCO. Třebíč, Telč a Žďár nad Sázavou získají po 500 000 Kč. Peníze mohou být použity na opravu i propagaci památek. Třebíč příspěvek využije na novou střechu Zadní synagogy, Telč ho chce použít i na opravu kašny v ulici Na Baště a Žďár na úpravu okolí kostela na Zelené hoře.

Reklama

Doporučované