Hlavní obsah

Pilot letadla s brazilskými fotbalisty mohl dotankovat. Nevyužil ani jednu možnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Podle nejnovější vyšetřovací verze mělo havarované letadlo v plánu mezipřistání, aby dotankovalo palivo. Pilot se ale rozhodl jinak.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Letounu, který se v pondělí zřítil v kolumbijských horách, došlo palivo.

Článek

Kolumbijské úřady přichází s důkazy, že letoun bolivijské společnosti LaMia, jehož havárii nepřežilo 71 lidí, se zřítil kvůli nedostatku paliva. A poodhalují i důvod – pilot letounu měl možnost přistát a dotankovat. To ale neudělal. Nyní musí vyšetřovatelé zjistit proč.

„Jedna hypotéza, se kterou pracujeme a kterou vyšetřujeme po tom, co jsme nenašli žádné palivo v oblasti dopadu ani v přilehlých místech, je vznícení motorů kvůli nedostatku paliva. Motory jsou zdrojem elektřiny,“ řekl agentuře Reuters Freddy Bonilla z kolumbijského úřadu civilního letectví. Právě na výpadek elektřiny si stěžoval pilot krátce před havárií.

Podle brazilského deníku O Globo odstartovalo letadlo se zpožděním a když doletělo na brazilsko-bolivijskou hranici, kde mělo dotankovat, letiště už bylo opuštěné, protože v noci není v provozu.

Další možností, kde mohl pilot dočerpat palivo, byla Bogotá. Posádka se ale rozhodla pokračovat rovnou do cílové stanice Medellín. Pilot pak požádal o povolení k přistání, aniž by použil tísňové volání. Letiště dalo přednost jinému letounu, který se chystal rovněž na přistání a kterému stejně tak docházelo palivo.

Let společnosti LaMia přepravoval část brazilského fotbalového týmu Chapecoense. Ze 77 pasažérů přežilo jen šest lidí. Video: Jaroslav Brousil

„Pilot byl jediný, kdo se tak rozhodl. Myslel, že mu palivo vystačí,“ uvedl Gustavo Vargas, zástupce letecké společnosti LaMia, pro bolivijský deník Pagina Siete.

Podle Freddyho Bonilly existuje nařízení, že letadlo má mít při nouzovém přistání z důvodu dotankování stále ještě rezervu na třicet minut letu. Pilot měl tedy zřejmě požádat o přistání dříve, než to skutečně udělal.

Proč posádka nenatankovala v Bogotě a proč pilot požádal o nouzové přistání později, než měl, musí vyšetřovatelé ještě zjistit. Případ by mohly objasnit záznamy z černých skříněk, které putují do Velké Británie, kde z nich budou analyzovat záznamy specialisté.

Reklama

Doporučované