Hlavní obsah
Online

Otevřou kina i hotely, do plného provozu se vrací školy

Foto: vláda.cz

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie sledujeme online.

Článek

- „Vláda přijala opatření, které umožňuje od pondělí uvolnit v plném režimu ubytovací zařízení. Hosté musí být očkovaní, testovaní nebo mít potvrzení, že prodělali covid,“ řekl po jednání vlády ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

- Od 24. května skončí rotační výuka i pro druhé stupně ZŠ a nižší ročníky gymnázií. Antigenní testy budou nutné jednou týdně, oznámil ministr školství Robert Plaga (za ANO). Střední školy se od 24. května vrací k plné teoretické výuce. Teoretickou výuku mohou obnovit také vysoké školy, podmínkou jsou rozestupy 1,5 metru.

- Interiéry restaurací by se měly otevřít v první půlce června. Zatím se počítá s 50procentní kapacitou, u stolu budou nejvýše čtyři lidé, řekl Havlíček. Více ZDE.

- „Od 24. května se kulturní akce otevřou pro 1000 lidí venku, 500 uvnitř,“ řekl dnes na tiskové konferenci ČSSD ministr kultury Lubomír Zaorálek. Otevřou se také kina.

- Od nedělní půlnoci se k očkování mohou registrovat všichni starší 40 let. Přes 120 tisíc registrovaných starších 70 let přitom na vakcínu stále čeká. Jaké problémy rezervaci provázely, čtěte ZDE.

- Jak se koronavirus šíří ve vaší obci? Přehlednou mapu najdete ZDE.

- Jaká opatření aktuálně platí, naleznete ZDE.

  • K očkování se zatím přihlásilo přes 200 tisíc lidí ve věku 40–44 let

  • Arenberger: S premiérem jsme se dohodli, že radu pro očkování pozastavíme

    Činnost nové rady pro očkování proti covidu-19 na Ministerstvu zdravotnictví, kterou při svém nástupu avizoval ministr Petr Arenberger (za ANO), zatím nezačne. Ministr dnes po jednání vlády uvedl, že se na tom dohodl s premiérem Andrejem Babišem. Ten minulý týden novou radu kritizoval, podle něj pro řízení epidemie funguje Centrální řídící tým a Rada vlády pro zdravotní rizika. Národní rada pro očkování se měla zabývat hlavně budoucností očkování, například přeočkováním. Arenberger také dnes dodal, že s tím se začne zřejmě na začátku příštího roku.

    „S některými aktéry a panem premiérem jsme se dohodli, že zatím činnost pozastavíme. Řada členů je členy i jiných poradních sborů ministerstva,“ vysvětlil ministr. Původně měla už na konci dubna odejít z funkce národní koordinátorky očkování na ministerstvu Kateřina Baťhová. Podle ministra ale zůstane nejméně do konce června.

  • Potvrzeno: Školy v přírodě budou od 31. května s PCR testy či antigenními testy

    Školy v přírodě se budou po epidemii koronaviru moct rozběhnout od 31. května. Rozhodla o tom dnes vláda, informoval ministr školství Robert Plaga (za ANO). Podmínkou pro účast na nich bude předložení negativního PCR testu z laboratoře nebo antigenního testu ze školy. Výsledek PCR testu by neměl být starší než 72 hodin. Pokud škola používá antigenní testy, měla by podle návrhu zajistit otestování žáků v den odjezdu a potom každých 72 hodin na škole v přírodě.

    Ubytovací zařízení by podle návrhu ministerstva mělo poskytovat své služby současně jen účastníkům školy v přírodě. Pokud se v něm ubytuje víc skupin škol v přírodě, měl by provozovatel zajistit jejich oddělení. Zařízení by mělo být vybaveno tekutým mýdlem, jednorázovými ručníky nebo vysoušeči rukou a dezinfekcí na ruce u vstupu do budovy, u jídelny, na toaletách, v pokojích i ve společných prostorech. Pro případ, že by se mezi účastníky zájezdu vyskytlo onemocnění, by měl být vyčleněn samostatný pokoj pro izolaci nemocného, který by měl bezodkladně odjet domů.

  • Ve fitness centrech se od zítra nemusí cvičit v respirátorech, oznámil Arenberger

    „Cvičení bez respirátorů například ve fitness centrech platí od zítřka. Sportovci, trenéři ani personál nemusí nosit ochranu dýchacích cest. Což platí i pro služby, kde by ochranné prostředky znemožnily výkon samotný,“ dodal Arenberger. Na mysli měl například kadeřnictví nebo lázeňské procedury.

    Ve vnitřních sportovištích návštěvníci nadále nesmějí používat sprchy a šatny. Podle provozovatelů pražských fitness center má toto nařízení negativní dopad na návštěvnost. Mnoho lidí je zvyklých po cvičení odcházet do práce, a využití sprchy je tak pro ně nezbytné.

    Vnitřní sportoviště patří k nejdéle uzavřeným provozům. Naposledy jim vláda provoz kvůli zhoršení epidemické situace zakázala od 18. prosince. Předtím nesměla fungovat od 9. října do 2. prosince.

  • Zdražování podle Havlíčka bude krátkodobé, pak se prý ceny vrátí zpět

    „V posledních týdnech se zvětšila inflace, především kvůli zdražení pohonných hmot. Nyní je také velká poptávka po spotřebním zboží, čehož někteří prodejci využili ke zvýšení cen. Předpokládáme ale, že se vše srovná během několika týdnů, a to především díky konkurenčnímu prostředí,“ řekl Havlíček.

  • Vnitřní prostory restaurací by se mohly otevřít 7. června, řekl Havlíček

    „Předběžný scénář počítá s otevřením vnitřních prostor restaurací v první polovině června. Čísla nasvědčují, že v ideálním případě by to mohlo být 7. června,“ řekl Havlíček.

  • Na tribuny a do hledišť může až tisíc lidí, řekl Arenberger

    „K 24. květnu rozšiřujeme možnosti pro sledování sportu a kultury - diváků venku může být až 1000 a uvnitř 500 diváků. U kongresů může být 100 účastníků venku a padesát uvnitř. Dvanáct hráčů může společně sportovat uvnitř, celkem může být v jednom sportovním zařízení 30 osob,“ uvedl po vládě ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

  • Hotely a penziony se naplno otevřou v pondělí, řekl Havlíček

    „Vláda přijala opatření, které umožňuje od pondělí uvolnit v plném režimu ubytovací zařízení. Hosté musí být očkováni, testováni, nebo mít potvrzení, že prodělali covid,“ řekl po jednání vlády ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

    Hotely, penziony a další ubytovací provozy mohly dosud sloužit jen klientům cestujícím za služebním účelem nebo lékařem. Pro rekreační účely jejich provoz vláda kvůli druhé vlně pandemie zakázala od 22. října do 2. prosince a následně od 18. prosince.

  • Otevřou také základní umělecké školy, s testem bez omezení

    „Výuka v základních uměleckých školách bude od 24. května probíhat s testem bez omezení, bez testu pro nejvýše 10 žáků. Střediska volného času pak mohou mít 10 osob bez testu, s testem pak až 50 osob uvnitř, 100 venku,“ dodal ministr školství Plaga.

  • Žáci prvního stupně základních škol v celém Česku se vrátili k normální výuce ve školách dnes

    Žáci prvního stupně základních škol v celém Česku se vrátili k normální výuce ve školách dnes. Skončila jim rotační výuka, kdy se týden učili z domova a týden ve škole. Jen ve škole se ode dneška učí také studenti druhého stupně ZŠ a nižší ročníky víceletých gymnázií v polovině krajů s lepší epidemickou situací. Druhá polovina regionů se do škol bez rotací vrátí za týden.

    Školy v Česku se kvůli epidemii zavřely 1. března, výuku na dálku měla většina už řadu týdnů předtím. Prezenčně byly možné individuální konzultace. Od 12. dubna se otevřely školky pro děti zdravotníků a dalších profesí a pro předškoláky. Žáci prvního stupně základních škol se začali střídat po týdnech v rotační výuce. Bez ní se učí školáci z malých škol do 75 dětí a žáci speciálních škol. Od 19. dubna měli žáci druhého stupně a středních škol možnost skupinových konzultací v počtu do šesti dětí. V pondělí 26. dubna se pak obnovila praktická výuka ve středních školách a v posledních ročnících vysokých škol.

    Povinné je testování na covid-19 nyní na nižším stupni základních škol jednou týdně, na druhém stupni dvakrát týdně. Netestuje se v plně otevřených mateřských školách. V mateřských školách se nikde nemusí nosit ani roušky či respirátory, které jsou jinak ve vyšších stupních škol rovněž povinné.

  • Do plného provozu se vrátí také všechny SŠ. S teorií začnou i VŠ

    Od 24. května budou moci spustit plnou výuku i střední školy. O rozvolnění dnes rozhodla vláda, informovala mluvčí Ministerstva školství Aneta Lednová. Žáci škol, které používají antigenní testy, je budou muset absolvovat jednou za týden. Přesnější PCR testy na covid jsou povinné jednou za dva týdny. Vysoké školy budou moct obnovit teoretickou výuku také 24. května. Podmínkou tam budou rozestupy 1,5 metru s výjimkou praktik a laboratoří, rozhodla vláda.

  • Od 24. května skončí rotační výuka i pro druhé stupně ZŠ a nižší ročníky gymnázií

    Od 24. května skončí rotační výuka i pro druhé stupně ZŠ a nižší ročníky gymnázií. Antigenní testy budou nutné jednou týdně, oznámil ministr školství Robert Plaga (za ANO).

  • Vláda jedná o daším rozvolnění, tisková konference měla být v 16 hodin, kabinet má zpoždění

  • Školy v přírodě asi budou od 31. května s PCR testy či antigenními testy

    Školy v přírodě budou zřejmě povoleny od 31. května, jak již dříve avizovali zástupci vlády. Podmínkou pro účast na nich bude asi předložení negativního PCR testu z laboratoře, nebo antigenního testu ze školy. Výsledek PCR testu by neměl být starší než 72 hodin. Pokud škola používá antigenní testy, měla by zajistit otestování žáků v den odjezdu a potom každých 72 hodin na škole v přírodě. Vyplývá to z návrhu mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví. Návrh by měla dnes projednat vláda.

    Ministerstvo zdravotnictví minulý týden poslalo Ministerstvu školství návrh, který počítal pouze s možností předložení výsledku PCR testu. Ministerstvo školství s tím ale nesouhlasilo a žádalo o přepracování návrhu tak, aby podmínky zohledňovaly i pravidelné testování žáků ve školách. Tam se nyní žáci testují většinou jednou týdně antigenními testy, nebo jednou za dva týdny PCR testy. Antigenní testy ukážou výsledek na místě, ale jsou méně spolehlivé. PCR testy se vyhodnocují v laboratoři a jsou dražší. Stát pro školy zajistil antigenní testy. Pokud se rozhodly přejít na PCR testování, bude jim stát zpětně proplácet 200 korun za jeden test.

  • Kapela Mirai chce do cílové rovinky lockdownu dorazit s diváky v automobilech

    Kapela Mirai věří, že by na začátku července mohla vyrazit na venkovní turné. S přísnými protiepidemickými opatřeními se chce rozloučit třemi koncerty pro posluchače v automobilech. Skupina v areálu Dolních Vítkovic v Ostravě 4. června a na stadionu Za Lužánkami v Brně 12. června naváže na své loňské úspěšné autokoncerty. Letos ještě přidá 9. června zastávku v Praze v Letňanech. „Vnímáme to jako takovou rozlučku s tímhle formátem a doufáme, že se blížíme ke konci toho všeho a že jsme v cílové rovince lockdownu,“ řekl lídr kapely Mirai Navrátil.

  • Praha odpustí restauratérům v červnu a červenci nájem za zahrádky

    Magistrát odpustí restauratérům provozujícím předzahrádky na komunikacích patřících Praze v červnu a červenci nájemné. Radní by tento krok měli schválit v příštím týdnu. Pokud budou mít zahrádku na pozemku ve správě městské části, bude rozhodnutí o slevě či odpuštění nájmu od 1. června na té které radnici. Město bude řešit rovněž výše nájmů u podnikatelů sídlících v nebytových prostorách patřících městu. U nich bude rozhodovat individuálně.

  • V Liberci se po pěti měsících otevřela botanická zahrada, ztratila ale publikum

    Botanická zahrada v Liberci dnes po pěti měsících otevřela alespoň venkovní areál, kde má rozsáhlé alpinum s horskou květenou, mokřadní flórou či sbírku růží z různých koutů světa. S ohledem na uzavřené skleníky je na polovinu snížené vstupné. Děti a studenti mají vstup zdarma, řekl dnes ředitel nejstarší botanické zahrady v zemi Miloslav Studnička. Na základě vládních protikoronavirových opatření mohou zahrady naplnit svoji kapacitu z 50 procent, což pro tu libereckou znamená najedou až 1 000 lidí. „To se nikdy nestane,“ uvedl Studnička. Takřka nulový byl zájem dnes dopoledne a výrazně vyšší neočekává ředitel ani v dalších dnech. „Ztratili jsme publikum. A také si myslím, že je velké minus, že nabídka není kompletní. Protože právě silnou stránkou této zahrady je největší skleníkový komplex v republice,“ uvedl ředitel.

  • „Za uplynulý rok se zdražilo snad úplně všechno, bylo by divné, kdyby to v hospodách bylo jinak“

    Někteří hospodští a restauratéři současně s otvíráním zahrádek zvedli ceny přibližně o deset procent. Část čtenářů má pro zdražení pochopení, další to naopak považují za špatnou taktiku, která podnikům ještě víc uškodí.

    Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuze u článku o zdražení v některých restauracích.

  • Tržby a návštěvnost v outletu v Hatích byly o víkendu proti normálu dvojnásobné

    První víkend, kdy mohly být otevřeny obchody s oblečením, botami či doplňky, lidé v jihomoravských centrech hojně využili. V nákupním středisku Freeport Fashion Outlet v Hatích na Znojemsku návštěvnost neustále rostla už od pondělí a vyvrcholila víkendem, kdy tržby i návštěvnost byly zhruba dvojnásobné proti běžným víkendům. Přitom stále nemohou přijíždět lidé z Rakouska. V obchodech platí limit jednoho zákazníka na 15 metrů čtverečních. Okamžitá kapacita centra se o víkendu blížila ke svému maximu, které je 2 000 lidí. Tržby i návštěvnost také výrazně překračovaly čísla při otevření v loňském květnu, a to zhruba o 90 procent. „Vidíme zatím stále neutuchající nákupní apetit zákazníků, který je v našem případě umocněn výraznými slevami obchodníků,“ řekl ředitel centra Jan Procházka. Dodal, že ráno před otevřením stáli lidé ve frontách a fronty se tvořily i před obchody uvnitř. Zájem byl především o prodejny se sportovním zbožím a luxusní módou.

Reklama

Hlavní zprávy