Hlavní obsah

Počet hospitalizovaných v USA vzrostl o 300 procent

Foto: Profimedia.cz

Počet hospitalizovaných pacientů po celých Spojených státech je téměř třikrát vyšší než ve stejnou dobu loni.

Reklama

Epidemická situace v USA se dále zhoršuje. V některých státech dokonce docházejí lůžka a připravují se krizové plány. Přibývají i počty úmrtí, především u neočkovaných Američanů. Na vině je mutace delta.

Článek

Počet hospitalizovaných pacientů po celých Spojených státech je téměř o 300 procent vyšší než ve stejnou dobu minulý rok. Od začátku loňského září vzrostl také počet úmrtí na covid-19, a to o 86 procent, uvádí nová data Univerzity Johnse Hopkinse. Děje se tak především kvůli v zemi se šířící mutaci delta.

Obavy, jaký bude další vývoj, panují i pro následující dny, kdy by se do statistik mohlo promítnout cestování kvůli svátečnímu prodlouženému víkendu. Podle vládní agentury Transportation Security Administration zaměřené na dopravu uplynulý pátek a sobotu cestovalo napříč celou zemí 3,5 milionu lidí. Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) přitom apelovalo, především na neočkované Američany, aby se na cestu nevydávali.

„Ve skutečnosti jsme uvedli, že lidé, kteří jsou plně očkovaní a mají roušky, mohou cestovat,“ řekla minulý týden Rochelle Walenskyová, ředitelka CDC, a dodala, že by lidé nicméně měli brát v potaz i aktuální epidemický vývoj, který není příznivý.

Spojené státy v minulých dnech registrovaly nejvyšší počty nových infekcí a úmrtí od zimy. Tempo růstu bilance nakažených se poprvé od ledna dostalo nad 160 000 případů za den, průměrný přírůstek u obětí na životech se téměř po půl roce dostal nad 1 500. Hospitalizace pacientů s covidem-19 stabilně stoupají od začátku července, přičemž minulý týden leželo v nemocnicích asi 103 000 pacientů s covidem-19.

Deník The New York Times včera uvedl, že USA zaznamenaly od začátku pandemie přes 40 milionů potvrzených případů. To je v absolutních i relativních číslech nejvíce ze všech zemí světa. Dále informoval, že 330milionový národ má také nejvyšší oficiální bilanci obětí, která již překonala hranici 650 000 úmrtí.

V některých státech se zdravotnictví pod náporem epidemie dostává opět na hranici svých možností. Včera zdravotničtí činitelé v Idahu aktivovali takzvané krizové standardy péče v nemocnicích na severu státu, protože počty pacientů s koronavirem tam převyšují kapacity.

Něco podobného zažívá Alabama, kde bylo v pondělí podle místní asociace nemocnic 1 712 pacientů vyžadujících intenzivní péči. Na JIP v tomto státě na jihu USA ovšem bylo dohromady jen 1 531 lůžek s patřičným dozorem. Ještě více hospitalizovaných na 100 000 obyvatel než Alabama hlásí Florida, která už ale zjevně překonala vrchol aktuální vlny epidemie, podobně jako Louisiana či Missouri. Nemocnice se zaplňují i v Západní Virginii, kde tamní guvernér Jim Justice na pondělní tiskové konferenci uvedl, že virus zahltil mnoho státem provozovaných nemocnic a vedl k uzavírce několika škol.

Dokončené očkování nemá zatím asi 47 procent tamní populace. Přestože tempo vakcinace od poloviny července opět pomalu roste, stále výrazně zaostává za maximem zaznamenaným na jaře. Žádný americký stát nemá podle federálních dat přes 70 procent plně naočkovaných obyvatel. Právě 70procentní hranice představovala pro zdravotnické experty ještě před výskytem mutace delta hranici pro dosažení kolektivní imunity.

Podle zdravotnických činitelů je naprostá většina nových hospitalizací a úmrtí s covidem-19 mezi neočkovanými. Na rychlé očkování proto apelují i jednotlivé státy. Republikánský guvernér státu Idaho Brad Little tak například minulý týden vyzval občany, aby se nechali naočkovat. „Přál bych si, aby každý viděl, čeho jsem byl včera večer svědkem na jednotce intenzivní péče,“ uvedl minulou středu. „Musíme se nechat naočkovat kvůli všem, nejen pro nás, ale pro každého – a musíme to udělat. Tenhle strašlivý, strašlivý, strašlivý masakr můžeme zastavit,“ vysvětloval občanům státu republikánský guvernér Západní Virginie Jim Justice.

Americký prezident Joe Biden ohlásil kvůli nepříznivému vývoji situace na čtvrtek další projev o protiepidemické strategii federální vlády. Hlava státu podle médií patrně představí šestibodový plán navržený s cílem zpomalit šíření vysoce nakažlivé koronavirové mutace delta a dál zrychlit očkování proti covidu-19.

Reklama

Doporučované