Hlavní obsah

Poche skončí na ministerstvu, řekl Babišovi nový ministr zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Funkce politického tajemníka na ministerstvu zahraničí po odchodu Pocheho zanikne.

Reklama

Po příchodu nového ministra Tomáše Petříčka má zaniknout Pocheho funkce politického tajemníka.

Článek

Europoslanec Miroslav Poche, který byl kandidátem ČSSD na ministra zahraničí, ale kvůli odporu prezidenta nebyl nikdy jmenován, skončí na ministerstvu.

Jeho funkce politického tajemníka, kterou v resortu provizorně zastával v době, kdy se čekalo, zda prezident svůj odmítavý postoj nezmění, zanikne. Stane se to poté, co nastoupí nový ministr Tomáš Petříček.

Dosavadní náměstek to sdělil poté, co se v úterý ráno jako nominant na šéfa resortu sešel s premiérem Andrejem Babišem.

Babiš později řekl, že je důležité, že Poche na ministerstvu skončí. Podle něj je třeba, aby Česko mělo samostatného ministra, kterého nikdo neřídí.

„Pan Petříček mě ubezpečil, že pan Poche už nebude působit na ministerstvu zahraničních věcí, to si myslím, že je důležité,“ řekl Babiš. „Je to důležité, abychom měli ministra, který je svéprávný, samostatný, kterého nikdo neřídí zezadu,“ doplnil.

Podobně mluvil i nastupující ministr.

„Ve chvíli, kdy bude řádně jmenován ministr zahraničních věcí, není už pozice politického tajemníka ministra zahraničních věcí nutná,“ řekl Tomáš Petříček. „Politický tajemník byla pozice, která vznikla v době, kdy pan ministr (vnitra a pověřený ministr zahraničí Jan) Hamáček (ČSSD) musel zastávat obě role, takže v tuto chvíli tato pozice zanikne jmenováním,“ doplnil.

Petříček také uvedl, že po jeho jmenování by politickým náměstkem ministra zůstal Jan Kaucký (ČSSD). O obsazení druhého místa politického náměstka, které by se uvolnilo jeho jmenováním do ministerské funkce, zatím rozhodnuto není.

Babiš na dnešní schůzce podle Petříčka nevznesl žádný požadavek na to, aby místo obsadil zástupce hnutí ANO.

Babiš se sejde v úterý večer v Lánech s prezidentem republiky. Zatím však termín jmenování nového ministra do funkce nezná.

„Já myslím, že to proběhne pravděpodobně relativně rychle,“ řekl pouze o termínu možné schůzky kandidáta na ministra s prezidentem.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček pak uvedl, že schůzka (prezidenta) s nominantem na post ministra zahraničních věcí se uskuteční v následujících dnech.

Reklama

Související témata:

Doporučované