Hlavní obsah
Online

Němcová v emotivním projevu sepsula Arenbergera: Je šílené, co předvádíte

Foto: Nikol Mudrová, Seznam Zprávy

Senátorka Miroslava Němcová

Reklama

aktualizováno •

Dění okolo koronavirové pandemie v Česku sledujeme v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět:

- Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) přišel seznámit senátory s vývojem epidemie. Dostalo se mu kritiky například od senátorky Miroslavy Němcové především za zavřené školy. Ministr oponoval, že se bojí rychlého rozvolnění, které se Česku už několikrát vymstilo.

- Podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) se bude ve školách i firmách na covid-19 testovat antigenními testy nejméně do konce května. Případné prodloužení dál do června chce ministerstvo vyhodnotit do 7. května.

- Testy nevymizí zcela ani na podzim. „Po naočkování 70 procent tu stále bude asi skupina 30 procent, která se bude dál postupně očkovat a nebo budou muset být testováni,“ uvedl Arenberger s tím, že i po prázdninách bude nutné část populace nadále testovat.

- Laboratoře v úterý odhalily 3229 nově nakažených. Je to o téměř 600 případů méně než o týden dříve. Česko má 151 potvrzených případů na 100 tisíc za posledních 7 dní. Všechna čísla najdete ZDE.

- Vláda rozhodla o další fázi rozvolnění, k němuž dojde v pondělí 3. května. Podrobnosti ZDE.

- Jaká je situace ve vaší obci? Podrobná mapa ZDE.

  • Arenberger: Bojuju s tím, abychom zase neudělali chybu

    Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) reagoval na kritiku senátorů, kteří ho napříč politickým spektrem vyzývali k tomu, aby pustil děti do škol, na hřiště a rozvolnil maloobchod. Řekl, že vláda nemá zájem držet lidi pod zámkem, ale že se bojí, aby Česko neudělalo stejnou chybu jako před Vánocemi nebo loňskými letními prázdninami. „Pořád v sobě bojuju s tím, abychom neudělali stejnou chybu. Ale uvidíme, můžeme to ještě jednou zkusit a třeba to dobře dopadne,“ uvedl. Vláda se k dalším možným rozvolněním opatření znovu sejde zítra.

  • Senátorka Němcová: Je šílené, co tady předvádíte

    Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) přišel seznámit senátory s vývojem epidemie a odpovídat na jejich dotazy. Na jeho vystoupení emotivně reagovala senátorka Miroslava Němcová (ODS), podle níž je ministr silně odtržený od reality.

    Zkritizovala ho zejména za přístup ke školství. „Řekl jste, že školy jsou vaše hlavní priorita. To jsem nadskočila třikrát, protože školy jsou až na pár drobných výjimek zavřené. A do toho si přečtu, že existuje pilotní projekt fotbalu, kde fanouškům otevíráte tribuny. To je k zbláznění pro rodiče, žáky i pedagogy. Je to šílené, co tady předvádíte,“ reagovala Němcová na Arenbergera.

  • Správa rezerv znovu vypsala tendr na testy na covid do škol, minule ho zrušila

    Správa státních hmotných rezerv (SSHR) dnes znovu vypsala zakázku na 5,6 milionu testů na koronavirus do škol. ČTK to řekl její předseda Pavel Švagr. Minulý tendr na stejné množství testů správa v pondělí zrušila, protože ani jeden ze čtyř zájemců nesplnil zadávací podmínky. Nyní podle Švagra požaduje ministerstvo školství dodání 2,8 milionu testů do pondělí 17. května a dalších 2,8 milionu testů do pondělí 24. května.

    Z úterních odpovědí zástupců Asociace ředitelů základních škol na dotaz ČTK vyplývá, že základní školy mají zásoby antigenních testů od státu na testování žáků a učitelů na covid-19 zhruba do 7. května.

  • Bartoš: Zeman souhlasí s plošným zavedením PCR testů ve školách

    Prezident Miloš Zeman souhlasí s tím, že by ve školách měly být co nejrychleji zavedeny PCR testy na koronavirus. Po dnešní schůzce na Pražském hradě to novinářům řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Zeman je podle něj též pro otevření maloobchodu za přísných hygienických podmínek.

    „Pan prezident souhlasí s tím, o čem se bavíme s ministrem (zdravotnictví Petrem) Arenbergerem (za ANO), že by ve školách měly být zavedeny plošné PCR testy co nejrychleji. I po prázdninách, když bude návrat do škol, je to jediná možnost, jak školy můžou být, pokud zde pandemie stále bude, otevřeny bez rotačního mechanismu,“ poznamenal Bartoš.

  • Podle skautů MŠMT zapomnělo s uvolňováním na spolky

    Podle skautů jde o 250 tisíc dětí. „Česká rada dětí a mládeže, sdružující 100 spolků věnujících se volnočasové práci s dětmi (a jejímž je @skaut aktivním členem), opakovaně žádá o jasné slovo od @ZdravkoOnline a nedostává jasnou odpověď. Proč se s obdobnými činnostmi nezachází obdobně? Zasloužíme si rovné podmínky,“ dodali na Twitteru zástupci skautů.

  • Náměstkyně MŠMT nevyloučila, že rotační výuka potrvá do letních prázdnin

    Ministerstvo školství neví, zda se do letních prázdnin ve školách obnoví běžná prezenční výuka. Vedení úřadu by uvítalo, kdyby to epidemická situace umožnila. Záležet bude na dalším výskytu nákazy covidu-19 a na doporučení Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES), se kterou ministerstvo pravidelně jedná. Na sněmovním školském výboru to dnes na dotaz poslance Lukáše Bartoně (Piráti) řekla náměstkyně ministerstva Pavla Katzová. Nevyloučila, že do konce školního roku bude pokračovat jen takzvaná rotační výuka.

  • Další zajištění testů pro školy by měla vyjasnit ve čtvrtek vláda

    Další postup pro zajištění povinného testování na covid-19 ve školách by se měl vyjasnit na čtvrtečním jednání vlády. Na dnešním jednání sněmovního školského výboru to řekla náměstkyně Ministerstva školství Pavla Katzová. Úřad podle ní v tuto chvíli nechce, aby si školy začaly testy pořizovat samy. Připravuje řešení, jak do budoucna podpořit víc používání PCR testů.

  • K očkování se registrovalo téměř 80 tisíc lidí nad 55 let

  • Arenberger: 100 tisíc očkování denně příští týden nedáme. Byl jsem moc optimistický

    „Uvidíme, jak to bude příští týden, musí na to systém trochu zareagovat. Já jsem byl přehnaně optimistický, že by se při rychlém náběhu mohlo očkovat 100 tisíc lidí denně, ale pochopitelně v reálu se to bude pohybovat podle toho, jak zareagují centra, tedy 70 až 80 tisíc denně, ale budeme muset zrychlit, jinak by se nám hromadily vakcíny v lednici - a to určitě nechceme,“ řekl dnes ministr zdravotnictví Petr Arenberger na dnešním jednání sněmovního zdravotního výboru.

  • Praha a Středočeský kraj by se mohl uvolnit, řekl Arenberger

    Podle ministra zdravotnictví epidemie koronaviru ustupuje. „Signálem toho, že epidemie klesá, je i reprodukční číslo, které se pohybuje mezi 0,6 a 0,7,“ řekl Petr Arenberger na dnešním jednání sněmovního zdravotního výboru. „V regionech se epidemie přesunula do východních oblastí,“ pokračoval. „Postupně bychom uvolnili i Prahu a Středočeský kraj. Pokud se nic dramatického nestane, tak i Prahu a Středočeský kraj otevřeme,“ doplnil s tím, že se to rozhodne ve čtvrtek.

  • Zájem o služby kadeřníků je velký. Lidé zaplnili rezervace

    Zájem o služby kadeřnictví v Hradci Králové je enormní. Rezervace se rychle zaplňují, tvrdí zástupci kadeřnictví. Po čtyřech měsících nucené uzávěry kvůli koronaviru budou moci otevřít v pondělí 3. května. „Spustila jsem rezervační systém dnes ráno a během dvou hodin jsem měla asi 20 termínů obsazených. Mám malé dítě, pracuji tři dny v týdnu. Volné termíny jsem spustila jen na květen a červen a květen je už skoro zaplněný,“ řekla Pavla Flégl, která má kadeřnictví v centru Hradce Králové. Od března loňského roku, kdy se v ČR pandemie projevila, měla zavřeno dohromady asi deset měsíců. „Nemít manžela, nemít podporu, tak bych to už vzdala,“ dodala.

  • Výbor uložil MŠMT rozšířit úlevy v maturitách na dobrovolníky ze všech oborů

    Sněmovní školský výbor uložil dnes Ministerstvu školství, aby u letošních maturit rozšířilo úlevy pro dobrovolníky v nemocnicích či domovech seniorů na studenty všech oborů. Dosud se některé úlevy týkají jen pracujících studentů ze zdravotních a sociálních oborů. Podle náměstkyně ministerstva Pavly Katzové mohli žáci v ostatních oborech upřednostnit vzdělávání, a pro větší úpravy ve zkouškách v jejich případě tak není právní důvod. V souladu se zákonem podle ní nejsou možné ani úřední maturity, jak k nim vyzvala Sněmovna.

  • Část populace bude nutné testovat i po prázdninách

    „Kdo bude chtít čerpat některé služby ještě v době, kdy situace nebude příznivá, tak bude muset splnit některé záležitosti. Bude muset být maximálně 90 dní po nemoci covid-19 nebo otestován, nebo naočkován,“ vysvětlil Petr Arenberger na jednání sněmovního zdravotního výboru. „Po naočkování 70 procent tu stále bude asi skupina 30 procent, která se bude dál postupně očkovat, nebo budou muset být testováni,“ vysvětlil, že i po prázdninách bude nutné část populace nadále testovat. Tento týden také Ministerstvo zdravotnictví stanovilo pracovní skupinu pro očkování.

  • Absurditou roku 2021 se stalo zavírání malých obchodů

    Absurditou roku 2021 zvolili podnikatelé zavírání malých obchodů v souvislosti s koronavirovou epidemií. Druhou příčku obsadila káva v pytlíku. Stupně vítězů doplnily zmatky kolem závodního stravování. Výsledek dnes vyhlásili organizátoři soutěže, jejímž odborným garantem je Hospodářská komora ČR. Letošní ročník ankety ovlivnila koronavirová epidemie, která podle organizátorů přinesla také řadu těžko pochopitelných administrativních opatření.

  • Arenberger: Testování ve firmách a školách bude nejméně do konce května

    Podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) se bude ve školách i firmách na covid-19 testovat antigenními testy nejméně do konce května. Případné prodloužení dál do června chce ministerstvo vyhodnotit do 7. května. Ministr to řekl na dnešním jednání sněmovního zdravotního výboru.

    „Hlavní hygienička se vyjádřila v tom smyslu, že se bude určitě testovat do konce května,“ řekl Arenberger. Proto navrhuje, aby se pro školy zakoupily testy zatím jen do konce května. Paralelně chce podle něj ministerstvo začít s laboratorně vyhodnocovaným PCR testováním. Problematická je ale logistika a stále vyšší náklady než u antigenního testování ve školách, uvedl.

  • Počet pacientů s koronavirem v jihočeských nemocnicích klesá

    Počet pacientů s koronavirem v jihočeských nemocnicích v posledních dnech klesá. Momentálně je v nich s covidem-19 hospitalizováno 220 lidí. Je to přibližně o 60 procent méně než před měsícem. Pokles dává reálnou šanci na návrat nemocnic do standardního režimu.

  • Školám brzy dojdou testy. Co bude dál, se ještě neví

    Ještě se ani nezačali vracet do školy žáci druhého stupně a už se obnovení prezenční výuky opět komplikuje. Základní podmínkou pro provoz škol je totiž podle mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví testování. A testy mají školy jen do 10. května. Co bude dál, není jasné.

  • Ředitelé škol odmítají shánět antigenní testy do škol na vlastní pěst

  • V pandemii přibylo dětí s psychickými problémy i sebevražednými sklony

    Ztráta energie, zájmu o jakoukoliv činnost, úzkost z návratu do školy i sebevražedné myšlenky trápí v době pandemie koronaviru stále více dětí a mladých lidí. V tiskové zprávě na to upozornila brněnská organizace Spondea, která pomáhá dětem i celým rodinám v krizových situacích. „V průběhu běžného roku se na nás obrátí okolo 2 000 lidí se všemi možnými problémy, obvykle asi 600 z těchto případů představuje krizovou pomoc nezletilým. Od začátku pandemie se na nás ale obrací řádově o třetinu více dětí a mladých lidí. I proto jsme tuto službu personálně posílili, abychom zvýšili kapacitu,“ řekla ředitelka Spondea Jana Levová.

    „U dětí se objevuje snížené sebevědomí a sebehodnocení, ztráta zájmu o studium i volnočasové aktivity. Častěji také přichází s tématem vyhrocení rodinné situace,“ řekla psycholožka Petra Dolečková ze Spondea.

  • Fakultní nemocnice v Plzni se vrací k původnímu provozu

Reklama

Hlavní zprávy