Hlavní obsah

Policie se zajímá o pronájmy v centru Prahy. Prověřuje, zda se na magistrátu neuplácelo

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Policie se zajímá o pronájem prostor hlavního města.

Reklama

Pražská policie rozjela vyšetřování případu, při němž prověřuje, zda pronájem prostor v centru hlavního města nedoprovázela korupce.

Článek

Detektivové z pražského oddělení hospodářské kriminality se začali zabývat kauzou, která se přímo dotýká toho, jak magistrát pronajímá své prostory v samém centru hlavního města.

Praha právě tady pronajímá asi tři stovky míst. Jsou v nich prodejny, cukrárny, restaurace, ateliéry nebo kanceláře.

V policejních dokumentech, které měl Seznam k dispozici, se uvádí, že kriminalisté v této souvislosti prověřují korupční jednání na pražském magistrátu.

Vyslechli kvůli tomu už několik lidí včetně některých politiků z vedení Prahy pod primátorkou Adrianou Krnáčovou.

Policie je zatím s poskytováním informací opatrná. Mluvčí pražské policie Eva Kropáčová jen Seznamu potvrdila, že se tímto případem policisté zabývají. Nikdo dosud obviněn nebyl.

„V současné chvíli stále věc prověřujeme,“ uvedla mluvčí Kropáčová.

Jednotlivé pronájmy začalo po loňských volbách prověřovat také nové vedení hlavního města. Spolupracovníci radního pro majetek Jana Chabra (Spojené síly) nakonec udělali seznam třiceti případů, které například podle výše nájmu označili za nestandardní. A dál je prověřují.

Policisté se pak podle informací Seznamu zajímají mimo jiné i o restauraci, která si od Prahy pronajímá prostory na rohu Karlovy ulice, kudy denně projdou davy turistů ze Staroměstského náměstí ke Karlovu mostu.

Zda i v této souvislosti kriminalisté prověřují možnou korupci, však policejní dokumenty neuvádí.

Smlouvu s Prahou tu má již dvanáct let společnost Vencover. Magistrátu podle ní platí firma Vencover měsíčně přes 211 tisíc korun. V přepočtu na metry čtvereční, je to zhruba tisíc korun za měsíc.

„Cena za nájem není úplně nízká, nicméně pevně věřím, že dostaneme i vyšší částku,“ říká Chabr.

Již loni v srpnu zmíněná smlouva podle magistrátu skončila. Vedení Prahy v současné době připravuje nové výběrové řízení na pronajímatele. Jedno před několika měsíci už zrušilo.

Přišly sice dvě nabídky, ale v jedné nebylo uvedeno, co chce nájemce v prostorech dnešní kavárny provozovat, a druhý potenciální nájemce chtěl prodávat turistické zboží. „Mělo by být vypsáno nové výběrové řízení,“ uvedl Chabr.

Praha chce nový evidenční systém

Ve firmě Vencover, která s Prahou pronájem na prostor v Karlově ulici 17 podepsala, má podle obchodního rejstříku podíl ve výši devadesáti procent společnost Chrasten, již zcela ovládá Lenka Blažková, manželka někdejšího radního Rudolfa Blažka. Ten působil v úzkém vedení pražské radnice během éry primátora Pavla Béma.

Seznam se pokoušel opakovaně s Lenkou Blažkovou i se druhým společníkem ve společnosti Vencover Ivo Králem hovořit, ale na žádosti o rozhovor nereagovali. Na zaslané zprávy neodpověděli.

Magistrát v souvislosti s pronájmem svých prostor připravuje i jednu novinku. Půjde o evidenční systém, který má být podle Chabra veřejný a bude možné v něm najít vše, co Praha vlastní. Mělo by být vidět, jaké jsou náklady na provoz objektu a jaký z něho má magistrát výnos.

„Zatím se to vkládá ručně, do budoucna to bude napojeno na vlastní evidenční systém a rovnou se to propíše do online verze,“ dodal Chabr.

Reklama

Doporučované